Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Železnice v Dolní Lipce oslavila 150. výročí

DOLNÍ LIPKA - Čtyři parní vlaky, několik naftových lokomotiv a další technika byla v sobotu k vidění v Dolní Lipce, kde se konaly oslavy 150 let Moravské pohraniční dráhy, tedy tratě z Dolní Lipky až do Šternberku.

Akci pořádal Pardubický kraj ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku a Českými drahami a zájem o ni byl velmi vysoký...


Oslavy 150. výročí Moravské pohraniční dráhy (7. října 2023, Pardubický kraj)

"Oslavy 150. výročí Moravské pohraniční dráhy je určitě záležitost, která si zaslouží připomínku, a já pevně věřím, že už nenastane nikdy okamžik, kdy se bude přemýšlet o jejím uzavření, protože je to dráha, která je zajímavá nejenom z hlediska dopravní obsluhy, ale především z hlediska turistického. Ostatně, kdo projíždí kolem Králického Sněžníku údolím řeky Moravy až do Hanušovic tak může potvrdit, že je to trasa mimořádná, úžasná a že si zaslouží další provoz," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Doplnil, že kraj očekával velký zájem z řad fandů železnice, kterých je podle Netolického v kraji hodně. 

Iniciátorem akce byl Pardubický kraj ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií ze Žamberku a Českými drahami. "Pro nás je to zkouška, co Dolní Lipka vydrží, protože zde plánujeme vznik železničního muzea, na kterém spolupracujeme s Muzeem starých strojů a technologií ze Žamberku," dodal Netolický. Z České Třebové přes Ústí nad Orlicí do Dolní Lipky a zpět vyrazila lokomotiva Velký Bejček, z Pardubic přes Hradec Králové a Letohrad jela lokomotiva Němka, která zajela i pro návštěvníky do Hanušovic. Cestující z Olomouckého kraje se dočkali Rosničky, která jela z Olomouce přes Zábřeh na Moravě a Šumperk. Mezi Dolní Lipkou a Štíty pak jezdila Ventilovka.


Oslavy 150. výročí Moravské pohraniční dráhy (7. října 2023, Pardubický kraj)

V Dolní Lipce pak byly kromě samotných souprav, kterými bylo možné se svézt, vystaveny také lokomotivy novějšího data výroby jako například Sergej, Hektor, Čmelák nebo Prasátko. Součástí akce budou také komentované ukázky, prezentace budoucího železničního muzea a mnoho dalšího. V průběhu celého dne pak bylo v Dolní Lipce připraveno také občerstvení a hudební doprovod, který zajistila kapela Mifo Band z Králík. Oproti jiným akcím byl novinkou prodejní rezervační systém. "Při nákupu jízdenky prostřednictvím tohoto rezervačního systému chceme cestujícím umožnit komfort rezervace místa na sezení v konkrétním voze tak, aby měli jistotu, že budou cestovat pohodlně," vysvětlil před akcí předseda Muzea starých strojů Michal Bednář. 

"Z mého pohledu se jedná o akci, která je svého druhu jedinečná v České republice, přestože se konají nejrůznější dny železnice, které se opakují každý rok, tak v takovémto rozsahu tolik zatopených funkčních pojízdných parních lokomotiv se na nich obvykle nevyskytuje. Předpokládám, že i v dalších letech bychom v Dolní Lipce mohli podobné akce pořádat bez ohledu na výročí. Já pevně věřím, že se z něčeho podobného stane tradice a že v Dolní Lipce se budeme scházet, protože podle mého názoru tady nikdy tolik lidí nebylo naráz," uzavřel hejtman Martin Netolický.


Oslavy 150. výročí Moravské pohraniční dráhy (7. října 2023, Pardubický kraj)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!