Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Na úzkokolejku mohou vyjet údržbové vlaky

JINDŘICHŮV HRADEC - Od října mohou na známou a oblíbenou Jindřichohradeckou úzkokolejku znovu vyjet vlaky. Úřední povolení vydal dnes Drážní úřad na základě žádosti společnosti Správa úzkokolejných drah. 

Pro jízdu s cestujícími ale musí ještě následovat řízení o získání osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. O to dosud zatím nikdo nepožádal...


Provoz vlaků s cestujícími je zastaven (nedatováno, JHMD)

Drážní úřad vydal úřední povolení k provozování regionálních úzkokolejných drah Jindřichův Hradec - Obrataň a Jindřichův Hradec - Nová Bystřice s platností od 3. října. Stalo se tak na základě žádosti společnosti Správa úzkokolejných drah, která je tak novým provozovatelem obou tratí. Rozhodnutí je zatím nepravomocné.

"Vydání úředního povolení znamená, že se po tratích mohou pohybovat pouze speciální stroje určené pro zajištění provozuschopnosti dráhy, ale není možné na nich provozovat jakoukoli drážní dopravu," vysvětlil pojem úředního povolení ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář s tím, že provozování osobní nebo nákladní dopravy na těchto tratích bude možné až po získání osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy, o které však zatím nikdo nepožádal.


Na trať mohou vyjet pouze servisní a údržbové vlaky (nedatováno, JHMD)

Společnost Jindřichohradecké místní dráhy, která provozovala vlaky na úzkorozchodných tratích z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a do Obrataně, je z důvodu dlouhodobých finančních problémů v insolvenci. Paralelně na podzim 2022 expirovala i některá legislativní osvědčení provozovatele, o které si Jindřichohradecké místní dráhy včas nezažádaly. "Vyřízení takových dokumentů trvá několik měsíců. Kvůli tomu byl provoz úzkokolejky přerušen - poslední vlaky vyjely na trať 2. října 2022," uvádí webové stránky dráhy. 

Na úzkokolejce nyní funguje pouze opravárenská dílna v Jindřichově Hradci. Další zaměstnanci průběžně kontrolují a udržují trať a všechny budovy. Na některých nádražích jsou i nadále nabízeny  ubytovací služby. Dne 25. května bylo věřiteli rozhodnuto o konkurzu, na konci srpna 2023 pak vydal Drážní úřad úřední povolení pro provozování dráhy do Nové Bystřice a Obrataně. Jedná se o první z několika potřebných dokumentů k tomu, aby se zase vlaky vrátily na trať.


Drážní úřed nyní povolil provoz vlaků, zatím bez cestujících (nedatováno, JHMD)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!