Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Železniční nadšenci si i v srpnu přijdou na své

ČESKÁ REPUBLIKA - I v srpnu si železniční fanoušci užijí spoustu jízd historickými vlaky. Už o následujícím víkendu vyjede parní vlak z Lužné u Rakovníka do Nižboru, pokračuje také Léto na Bechyňce a Rožnovské parní léto...

Prohlédnout si prostředí Lednicko-valtického areálu mohou zájemci při cestě historickým Hurvínkem. A za návštěvu stojí i ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka...


Kremák obklopen davy dopravních nadšenců (nedatováno, České dráhy)

V sobotu 5. srpna v 11.00 hodin vyjede parní vlak tažený lokomotivou Kremák z Lužné u Rakovníka a pojede po trase přes Rakovník, Křivoklát, Roztoky u Křivoklátu a Zbečno do Nižboru, kam dorazí ve 12.30. Na cestu zpět do Lužné se vlak vydá ve 14.45 hodin. Cestující si kromě jízdy historickým vlakem mohou naplánovat návštěvu hradu Křivoklát, prohlédnout si památkově chráněný Hamousův statek ve Zbečně, vykoupat se v Berounce nebo navštívit vyhlášenou drážní restauraci v Nižboru. Pro parní lokomotivu to bude poslední jízda před jejím odstavením z provozu. Lokomotiva musí projít zostřenou prohlídkou kotle a je potřeba zajistit opravy na pojezdu lokomotivy.

Jízdu historickým vlakem mohou návštěvníci spojit s návštěvou muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka, které je v letní sezóně otevřeno denně kromě pondělí od 9.30 do 17.00 hodin. Hlavním lákadlem muzea jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází více než třicet. Tyto stroje mapují vývoj parního provozu od přelomu 19. a 20. stol. až po konec parní trakce ve druhé polovině 20. století. Kromě parních lokomotiv jsou k vidění také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spousta dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz.


Také Velký bejček bude v srpnu k vidění (nedatováno, České dráhy)

Sobota 5. srpna bude poslední, kdy v tomto roce vyjede mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm historický parní vlak v rámci Rožnovského parního léta. Souprava bude sestavena z historických vozů bývalé 3. třídy a služebního vozu pro přepravu dětských kočárků. V jejím čele pojede parní lokomotiva Velký bejček. Přichystány jsou dvě jízdy z Valašského Meziříčí v 9.50 a 13.10 hodin. V opačném směru z Rožnova pod Radhoštěm vlak vyjede v 11.12 a 15.34 hodin. V Rožnově pod Radhoštěm si mohou cestující v tento den užít 24. ročník Mezinárodního festivalu slovenského folkloru v ČR Jánošíkov dukát.

Léto na Bechyňce láká i na remízu s modelovým kolejištěm

Každou sobotu až do 30. srpna a mimořádně také v neděli 13. srpna vyjedou na nejstarší elektrifikované trati, mezi Táborem a Bechyní, historické skvosty. Železniční nadšenci se mohou projet elektromotorovým vozem Elinka, což je nejstarší elektrický železniční vůz u nás, nebo soupravou taženou historickou elektrickou lokomotivou Bobinkou. U vybraných stanic a zastávek na trati najdou cestující jednotlivá zastavení Naučné stezky Bechyňka. O sobotách 5., 12. a 19. srpna od 9.00 do 15.30 pak bude v Bechyni navíc otevřena remíza s modelovým kolejištěm.


Léto na Bechyňce už je taková stálice mezi akcemi (nedatováno, České dráhy)

O víkendech až do 3. září vyjíždí z Břeclavi do Lednice a zpět historický motoráček Hurvínek z roku 1955. Lednický zámek je jedním z nejkrásnějších komplexů anglické novogotiky v Evropě. V jeho okolí se nachází nejrozsáhlejší parkově upravená krajina na světě, která je zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Výletníci mohou navštívit třeba i místní Muzeum hraček.
Motoráček odjíždí z břeclavského nádraží v 9.23, 11.23, 13.11 a 15.11 hodin, z Lednice se na zpáteční jízdu vydává v 10.20, 12.20, 14.10 a 16.10. V sobotu 9. září motorový vlak nahradí parní vlak s lokomotivou Skaličák, vozy Rybáky a historický restaurační vůz.

V úterý 8. a 22. srpna dovezou České dráhy zájemce historickým motorovým vozem z Lužné u Rakovníka do Kralovic a pak ČD Busem do Mariánské Týnice k barokní perle západních Čech. Tam si cestující budou moci prohlédnout někdejší poutní místo, kostel, západní a východní ambit, muzeum se stálou expozicí nebo krátkodobé výstavy, mezi ně patří i Dějiny piva na severním Plzeňsku.
Speciální vlak obslouží motorový vůz Hurvínek. Výjezd je naplánován z Lužné u Rakovníka v 11.55 hodin, zpět do Lužné u Rakovníka tento vlak dorazí krátce po 16. hodině.


Hurvínkem se pak lze svézt k Valticím (nedatováno, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!