Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Bechyňka oslaví 120 let, vyjede i stará Elinka

TÁBOR, BECHYNĚ - V sobotu 24. června čeká naši nejstarší elektrifikovanou trať velká sláva. Trať z Tábora do Bechyně oslaví 120 let od uvedení do provozu. Na trať vyjede legendární Elinka a připraven je i doprovodný program...

Během prázdninových měsíců se pak může veřejnost těšit i na tradiční nostalgické jízdy nejen se stařičkou Elinkou, ale dočká se i Bobinky...


Prezentační novinářská jízda pro zástupce médií (21. června 2023, České dráhy)

Dvacet čtyři kilometrů dlouhá trať mezi Táborem a Bechyní patří k jihočeským unikátům. V provozu je od 21. června roku 1903 a stala se tak první železnicí u nás, na které jezdily vlaky poháněné elektřinou. Sto dvacáté výročí této trati se bude slavit už tuto sobotu 24. června. Program odstartuje v 9.00 hodin. v Táboře, kde příchozí čeká obřad požehnání Elinky a doprovodný program. V 10.20 hodin pak historický elektrický motorový vůz M400 Elinka ze sbírek Národního technického muzea společně s historickými vagony vyjede směrem do Bechyně.

Na zastávce Libějice bude k vidění historická hasičská stříkačka. V Malšicích se mohou cestující těšit na country kapelu, vystoupení mažoretek a výstavu historických traktorů. Místní pěvecký sbor pak zazpívá Píseň o Elince. Stanice Sudoměřice u Bechyně bude pro slavnostní den přeznačena na původní název Sudoměřice-Černice. Pro fotografy se tak naskýtá jedinečná příležitost dobové atmosféry. Místní hasiči tu zároveň připraví občerstvení a uvítání vlaku. Než účastníci jízdy dorazí do konečné stanice, zastaví historický vlak na slavném mostě „Bechyňská duha“, kde jej přivítá starosta města.
Po celou dobu jízdy bude ve vlaku přítomen i František Křižík, který bude stejně jako strojvedoucí v dobovém kostýmu.


Představitel Františka Křižíka (21. června 2023, České dráhy)

Na konci trasy v Bechyni se cestující mohou těšit na vystoupení mažoretek a dixielandové kapely. Otevřena bude historická remíza s modelovým kolejištěm a muzejní lokomotivou Koloběžkou. Ve stanici bude také přistaven výstavní vagon s expozicí o historii železnice. Ve městě mohou návštěvníci akce zavítat do hasičského muzea, v Městském muzeu pak proběhne vernisáž výstavy 700 let města Bechyně (1323 - 2023). Jízdné ve slavnostním vlaku bude stát 300 korun pro dospělé a 200 korun pro děti od 6 do 15 let. Kapacita vlaku je omezena a jízdenky s rezervací je možné zakoupit předem na e-shopu Českých drah.

Sobotní akce bude mít pokračování během celých letních prázdnin. "Oslava 120 let této trati bude velkým zážitkem pro všechny přítomné. Kdo však nestihne oslavu, může dorazit na už tradiční akci Léto na Bechyňce. Milovníci železnice se mohou těšit každou prázdninovou sobotu a navíc i v neděli 13. srpna na Křižíkův elektrický motorový vůz Elinka a také na elektrické vlaky vedené lokomotivou Bobinkou. Ty budou nasazeny na vybraných pravidelných spojích až do 26. srpna," doplnil Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Ve vlacích tažených lokomotivou Bobinkou bude platit běžný tarif Českých drah. Jednosměrné jízdné ve zvláštních historických elektrických vlacích Elinka bude stát ve 2. třídě 200 korun, pro děti od 6 do 15 let pak stovku. 


V bechyňské remíze bude zpřístupněné i modelové kolejiště (21. června 2023, České dráhy)

U vybraných stanic a zastávek na trati najdou cestující jednotlivá zastavení naučné stezky Bechyňka. Informační tabule jsou doplněny mapami s vyznačenými turistickými cíli v okolí. Stačí si tak vybrat a vydat se na túru. V Bechyni pak stojí za návštěvu opravená remíza, která bude otevřená d 9.00 do 15.30 hodin ve dnech 1., 8., 15. a 29. července a 5., 12. a 19. srpna. Návštěvníci v ní najdou modelové kolejiště, lokomotivu Koloběžku Národního technického muzea s rokem výroby 1905 a také malou výstavu se železniční tématikou. Vstupné je 30 korun, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Bechyňka se pyšní významným prvenstvím. Na žádné jiné veřejné trati na našem území nebyl elektrifikovaný provoz zahájen dříve. Hlavní zásluhu na vybudování trati má vizionář a vynálezce František Křižík. Družstvo bechyňské dráhy se už koncem 19. století několik let marně domáhalo železničního spojení z Bechyně do Tábora. První zkušební jízda byla vykonána po pouhém roce stavby 1. června 1903 a slavnostní jízda, která zahájila provoz na trati, proběhla 21. června 1903. Provoz byl zajišťován zpočátku dvěma elektrickými motorovými vozy, ke kterým v roce 1905 přibyl třetí a v roce 1908 čtvrtý. Dodnes provozuschopný vůz s označením M 400.001 je od roku 1974 součástí sbírky Národního technického muzea.


Pohled na strojvedoucího historického vlaku (21. června 2023, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!