Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

České dráhy v Ostravě pokřtily RegioPantera

OSTRAVA - České dráhy na železničním veletrhu Rail Business Days pokřtily novou třívozovou soupravu RegioPanter, která bude už během června nasazena na regionální trať z Opavy do Ostravy-Svinova v Moravskoslezském kraji...

Jde o vůbec první třívozovou jednotku, která je součástí dodávky šedesátky těchto vozidel označení RegioPanter od výrobce Škoda Group...


Zástupci ČD, ministerstva i kraje s modely nové jednotky (5. června 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Jednotka RegioPanter řady 640.2 má kapacitu 234 míst a nabízí moderní a komfortní cestování v regionální dopravě 21. století. "Třívozové Pantery jsou dalším příspěvkem do celkové obnovy vozového parku na české železnici. Naším cílem je dosáhnout postupně stavu, kdy cestujícího ani nenapadne vnímat moderní vlak jako něco mimořádného a nového, ale jako běžnou součást pohodlného, rychlého a spolehlivého cestování po železnici," řekl před pokřtěním jednotky RegioPanter ministr dopravy Martin Kupka. Jednotku, která se představuje na veletrhu v Ostravě, doplní během měsíce června ještě další třívozová souprava RegioPanter určená pro Moravskoslezský kraj.

"Železniční doprava v Moravskoslezském kraji postupně prochází obměnou a modernizací, která zásadně zvyšuje komfort cestování v regionu. Nejnovější posilou jsou dvě nové třívozové elektrické jednotky RegioPanter, které pořizujeme s podporou operačního programu OPD2. Jezdit budou na osobních vlacích mezi Opavou a Ostravou-Svinovem a doplní do regionu již dodané moderní jednotky CityElefant a předchozí dvouvozové RegioPantery," doplnil předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec.


Nová třívozová jednotka RegioPanter (5. června 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Železniční doprava je pro Moravskoslezský kraj nejen s ohledem na zlepšování životního prostředí velmi důležitá. "Jízda vlakem je bezpečnější, pohodlnější a často i rychlejší, než je cestování autem. Pro její další zatraktivnění je rozhodně na místě zvyšovat kvalitu vlakových souprav," pozvedl přednosti nové jednotky náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Radek Podstawka.

RegioPanter cestujícím nabídne příjemné klimatizované prostředí s pohodlnými sedačkami, dostatečné prostory pro kočárky, vozíky nebo jízdní kola, ale také zásuvky pro nabíjení nebo wifi s tím, že samozřejmostí je bezbariérovost a informační systém, který počítá i s přítomností cestujících, kteří mají špatný zrak nebo neslyší. Sloužit budou také bezpečné předsuvné dveře ovládané tlačítky, centrálně uzavírané a blokované již před rozjezdem vlaku, navíc pro nevidomé a slabozraké budou čelní dveře jednotky vybavené dálkovým ovládáním dveří obsluhované slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem.


Pohled do interiéru nového RegioPanteru (5. června 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Nové jednotky RegioPanter nabízí moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami v provedení 1. a 2. třídy či bezbariérový nástup s podlahou vozidla ve výši moderních nástupišť bez nutnosti překonávat schody. Cestujícím bude sloužit také prostorné bezbariérové WC přístupné také osobám na vozíku s uzavřeným systémem a vybavené také sklopným stolem pro přebalování kojenců či doplňkové služby, jako jsou elektrické zásuvky pro napájení mobilních telefonů či tabletů a již zmíněný moderní audiovizuální informační systém poskytující informace o jízdě vlaku a zastávkách všem cestujícím včetně nevidomých, slabozrakých nebo neslyšících osob.

"RegioPanter je naše vlajková loď a mám radost, že si získal u cestujících velikou oblibu. Tato generace sice navazuje na předchozí dodávané elektrické jednotky, které jsou už v provozu v mnoha krajích, ale tato se od svých předchůdců významně liší. Jedná se zejména o systémy nové generace, a to jak trakční pohon, který je úspornější a bezpečnější, tak řídicí systém včetně ETCS a vlak splňuje nejvyšší současné požadavky na bezpečnost. Podvozky mají vylepšený chod a vlak je prostornější a pohodlnější," uzavřel Tomáš Ignačák, President Regionu CZ/SK ve Škoda Group.


Moderní odbavovací zařízení v novém vlaku (5. června 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

České dráhy provozují v Moravskoslezském kraji dvanáct moderních jednotek CityElefant, pět netrakčních jednotek push-pull a postupně je doplňují také dvou- a třívozové jednotky RegioPanter. Dva Pantery byly dodány již v minulosti pro linku Ostrava – Mošnov, Ostrava Airport. Z nové generace RegioPanterů už byla dodána jedna nová dvouvozová jednotka řady 650.2 a do konce roku ji doplní další čtyři soupravy. Dodávky vlaků budou pokračovat i v příštím roce, kdy dorazí další čtyři elektrické jednotky RegioPanter. V tomto případě půjde o soupravy, které budou dle požadavku hejtmanství dovybaveny bateriovými články (obdoba vozidel typu BEMU).

Moravskoslezský kraj využití alternativních pohonů a udržitelnou veřejnou dopravu intenzivně řeší, aktuálně již probíhá veřejná zakázka na dalších 15 vlaků (BEMU) v bateriovém režimu s dojezdem nejméně 80 kilometrů, určených právě pro sever Moravy. Bateriové elektrické jednotky je možné nasadit na linky, které budou kombinovat elektrifikované i neelektrifikované tratě. Cestujícím tak odpadnou přestupy mezi elektrickou a motorovou soupravou a získají přímé spojení.


Interiér RegioPanterů je moderní a prosvětlený (5. června 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!