Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Zabezpečovací zařízení se stalo terčem střelby

PRAHA - Mezi pražskými Vysočany a Horními Počernicemi v úterý odpoledne nejezdily vlaky. Podle zjištění Správy železnic došlo k prostřílení zabezpečovacího zařízení, což Správa železnic označila za bezprecedentní čin...

Pachatele Správa železnic předala policii. Při útoku nedošlo ke zranění žádných cestujících, výrazně se ale zkomplikoval provozu vlaků v odpolední špičce...


Prostřílené zabezpečovací zařízení (2. května 2023, Správa železnic)

K mimořádné události došlo v úterý v 16.57 hodin, kdy byl zastaven provoz mezi stanicemi Praha-Vysočany a Praha-Horní Počernice. "Dnešní zastavení provozu mezi pražskými Vysočany a Horními Počernicemi způsobil bezprecedentní čin. Celkem jedenáct průstřelů objevili vyšetřovatelé dnešní mimořádné události na objektu zabezpečovacího zařízení, který se nachází v předmětném úseku. Střelba měla za následek poškození technologie a výpadek zabezpečovacího zařízení," uvedl tiskový mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Podezřelého železničáři předali policii

Vyšetřovatelé Správy železnic na místě přistihli také podezřelého a spolu s vyšetřováním celého případu jej předali Policii České republiky k dalšímu řízení. O jeho identitě nesdělili další podrobnosti. Dosavadní informace naštěstí nepotvrdily žádné zraněné osoby. "Trať do Horních Počernic se podařilo zprovoznit před 19.00 hodinou. Vyšetřování události však zatím pokračuje. Teprve poté bude možné přistoupit k opravě zařízení a provoz obnovit zcela bez omezení," vysvětlil v prohlášení v úterý večer Gavenda. 


Prostřílené zabezpečovací zařízení (2. května 2023, Správa železnic)

Podle webu Českých drah došlo v dálkové dopravě k odklonění rychlíků jedoucích mezi Prahou a Nymburkem mimořádně přes Prahu-Libeň. Odklonem se vydala také řada osobních vlaků, část z nich ale byla zrušena. České dráhy zajistily pro cestující náhradní autobusovou dopravu, a to mezi Horními Počernicemi a Černým Mostem, cestující do Prahy pak museli využít trasu metra B z Černého Mostu na Náměstí Republiky, respektive s přestupem na Florenci na trasu metra C. Provoz se podařilo obnovit v 18.56 hodin, náhradní dopravu pak bylo možné využít až do 20.30 hodin. 

Podobný případ je v ČR ojedinělý

Střelba na železniční zařízení nebo na vlaky není v České republice obvyklá. Jeden ze známých útoků na českou železnici se odehrál v roce 2005, kdy dva nezletilí mladíci poškodili u Povrlů u Ústí nad Labem soupravu Pendolino, které se testovalo na trase z Prahy do Děčína. Policie zprvu neupřesnilo, co děti na koleje položili, později jen uvedli, že šlo o kovové kuličky, které poškodily 56 kol. Mladíci svým činem způsobili škodu dosahující téměř peti milionů korun. Kromě zaplacení škody pak byli oba mladíci odsouzeni k osmi měsícům vězení s podmínečným odkladem na 18 měsíců.


Prostřílené zabezpečovací zařízení (2. května 2023, Správa železnic)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!