Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

České dráhy kola přepraví nebo je i zapůjčí

ČESKÁ REPUBLIKA - Jízdní kolo lze přepravit ve většině spojů Českých drah. Většina vlaků nabízí rozšířenou kapacitu pro přepravu jízdních kol a jsou označeny symbolem kola nebo kufru. Kola lze přepravovat také do zahraničí...

Výletníci kromě již zmíněných vlaků mají k dispozici i 68 půjčoven jízdních kol ČD Bike, v mnoha z nich lze půjčit také elektrokolo nebo koloběžku...


Cyklisté se mohou s kolem přepravovat vlaky ČD (nedatováno, České dráhy)

"Přeprava jízdních kol je naše nejrozšířenější služba ve vlacích, kterou každoročně využívají desetitisíce cestujících. Výletníky na kole přepravujeme na kratších trasách i na větší vzdálenosti. Stovky cyklistů z Česka i ze zahraničí pak využívá přepravu jízdních kol našimi spoji podél evropských cyklistických magistrál, třeba okolo Labe nebo k Dunaji. Zahájili jsme i provoz půjčoven kol ČD Bike v 68 stanicích. Loni jejich služeb využilo více než 7 000 zákazníků," řekl Jiří Ješeta, náměstek pro osobní dopravu Českých drah.

Celodenní jízdenka pro kolo vyjde jen na 99 korun

Stále nejoblíbenější a nejrozšířenější způsob přepravy jízdních kol je forma spoluzavazadla. V takovém případě si kolo nakládá a vykládá cestující sám. Kolo je po celou dobu cesty také pod dohledem cestujícího. Tento způsob přepravy je možný ve vlacích bez označení s kapacitou zhruba 2 až 3 kola. V těchto vlacích je kapacita pro více kol, minimálně kola dvě. V dálkových spojích je pak obvykle možná nebo povinná rezervace místa. Přeprava kola v takovém případě stojí 40 korun do vzdálenosti 150 kilometrů a 60 korun pro vzdálenost 151 a více kilometrů. Pro celodenní putování a opakované využití vlaku během dne lze koupit také celodenní síťový doklad pro kolo za 99 korun.


České dráhy provozují řadu vlaků se sektory pro kola (nedatováno, České dráhy)

V 576 spojích funguje také služba úschova během přepravy. V těchto vlacích je přeprava kola zajištěna ve speciálním voze v uzamčeném služebním oddíle. Kapacita úschoven je obvykle až několik desítek jízdních kol. Při nakládce a vykládce kol asistuje vlakový doprovod Českých drah. V některých oblastech lze využívat i zvýhodněné podmínky pro cestování s jízdním kolem v rámci integrovaných dopravních systémů a regionálních nabídek například v příhraničí. Jde kupříkladu o cestování s kolem na území Prahy nebo s jízdenkami EgroNet, Euro-Nisa-Ticket a další.

Vlakem s kolem lze vyjet i k evropským cyklotrasám

České dráhy a jejich partneři vás dopraví s jízdním kolem také do zahraničí k mnoha atraktivním zahraničním cyklotrasám. Přímé vlaky z Česka směřují hned do několika míst na Dunajské nebo Labské cyklostezce. Snadno lze dosáhnout také cyklotrasu trasu Greenway Praha - Vídeň nebo Mnichov - Praha. Cílovou destinací pro cykloturisty tak mohou být například Berlín a Hamburk, Krakov a Varšava, Žilina, Budapešť, Vídeň, Graz, Linec nebo Mnichov.


Zajímavou nabídkou je také například Cyklohráček u Prahy (nedatováno, České dráhy)

I v letošním roce pak České dráhy vypracují i speciální turistické cyklovlaky. "Míří z velkých měst do vyhledávaných cyklistických regionů nebo podél atraktivních cyklostezek. Jedná se například o vlaky Cyklo Ohře mezi Chebem a Karlovými Vary, Cyklo Brdy z Prahy do Příbrami, Březnice a Blatné, Český ráj z Prahy do Jičína a Turnova, Expres Pálava – Podyjí z Brna do Šatova a další. Jedinečný zážitek pro rodiny s dětmi nabízí Cyklohráček, který jezdí z Prahy do Slaného a v létě zamíří i do dalších míst Středočeského kraje," dodal Ješeta.

Ani to, že nemáte kolo, nevadí. Půjčte si jej na nádraží

Na 68 železničních stanicích Českých drah v různých koutech Čech, Moravy a Slezska si lze půjčit jízdní kolo. V řadě půjčoven jsou k dispozici také stále více populární elektrokola a koloběžky. Kola jsou kvalitně servisovaná a s kolem si lze vypůjčit také základní vybavení, především helmy. Využití cyklopůjčoven Českých drah má řadu výhod. Na cestu nemusíte převážet vlastní kolo. Kola lze ve většině případů vracet i v jiném místě, než jste si je půjčili a jejich přeprava na vybraných tratích v okolí půjčovny bývá bezplatná. Každoročně si kola v půjčovnách Českých drah půjčí tisíce zákazníků.


Pro kola jsou ve vlacích vyhrazená místa (nedatováno, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!