Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Muzeum ČD v Lužné zahajuje další sezonu

LUŽNÁ U RAKOVNÍKA - Milovníci železnice se po zimní přestávce dočkali. Nadupaná je letošní sezona akcí v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka, které právě tento víkend zahajuje svoji další sezonu. Kromě akcí jsou připraveny i jízdy parních lokomotiv...

A kromě toho se i letos uskuteční zajímavé tematické akce od Modelvíkendu po možnost nočního fotografování parních lokomotiv v prostoru točny...


Ilustrační foto (nedatováno, ČD/Archiv)

Poslední dubnový víkend se po zimní přestávce znovu otevřou brány muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka. Návštěvníci se mohou těšit na zrekonstruovanou expozici a vyhlídkové jízdy nostalgickou lokomotivou Kafemlejnek do Rakovníka a Řevničova. Až do konce října je pro veřejnost připravena celá řada akcí a výjezdů parních lokomotiv.

"Jsem rád, že po zimní přestávce můžeme přivítat u nás v muzeu v Lužné veřejnost. Jako každý rok jsme si pro návštěvníky připravili zajímavý program plný akcí. Mohou se těšit třeba na Setkání Bardotek, Modelvíkend nebo Parní víkend a letos se tu také představí strongmani, kteří mezi sebou změří síly. Návštěvníci se mohou těšit i na zrekonstruovanou vnitřní expozici," popsal ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka Marek Plochý. Hlavní atrakcí při zahájení návštěvnické sezony budou jízdy parním vlakem. V jeho čele pojede lokomotiva Kafemlejnek (310.093), vyrobená v roce 1901. Párou se mohou návštěvníci svézt po oba víkendové dny do Rakovníka a také do Řevničova.


Ilustrační foto (nedatováno, ČD/Archiv)

Nostalgický vlak bude odjíždět v 9.40 hodin z Lužné a do Rakovníka přijede v 9.57 hodin. Zpět se vydá z Rakovníka v 10.35 a do Lužné dorazí v 10.53 hodin. Přesně v poledne se parní vlak vypraví z Lužné do Řevničova, kam má plánovaný příjezd ve 12.16 hodin. Na cestu zpět se z Řevničova vydá ve 12.40 a do Lužné dorazí ve 12.55 hodin. Ve 13.40 pak bude vlak odjíždět z Lužné opět do Rakovníka s příjezdem ve 13.57 hodin. Na závěrečnou zpáteční jízdu se vypraví z rakovnického nádraží ve 14.35 a do Lužné přijede ve 14.53 hodin.

V muzeu je největší sbírka parních lokomotiv v republice

"V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka se nachází největší sbírka parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. K vidění jsou také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a mnoho dalších zajímavých exponátů ze železničního provozu," doplnil tiskový mluvčí Českých drah Lukáš Kubát. 


Ilustrační foto (nedatováno, ČD/Archiv)

ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka je v dubnu a květnu otevřené o víkendech a o svátcích od 9:30 do 17:00, od června do srpna od úterý do neděle a ve svátky od 9.30 do 17.00 hodin a během září a října o sobotách, nedělích a svátcích od 9.30 do 17.00 hodin. Nad rámec běžné otevírací doby se ale návštěvníci dočkají také řady zajímavých tematických akcí. Například již v polovině května se tu koná Parní víkend, což je největší parní akce ČD Muzea v letošním roce. Návštěvníci se mohou těšit na jízdy zvláštních vlaků či noční fotografování v areálu muzea.

Mezi dalšími akcemi vybíráme například Modelvíkend ve dnech 24. a 25. června. Jubilejní desátý ročník největší modelářské akce nabídne také Mistrovství ČR v železničním modelářství. Akci doplní přehlídka lokomotiv na točně či modelářská burza. "O prázdninových středách mohou zájemci spojit návštěvu našeho největšího železničního muzea v Lužné u Rakovníka s projížďkou historickým motorovým vozem, který pojede do Chomutova. Zde bude zpřístupněn železniční depozitář Národního technického muzea," zmínil dále Kubát. 


Ilustrační foto (nedatováno, ČD/Archiv)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!