Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

České dráhy nakupují nové vlaky do regionů

ČESKÁ REPUBLIKA - Národní dopravce objednal pro kraje 33 nových bezbariérových motorových jednotek. Rámcový kontrakt se společností Pesa jich nicméně umožňuje v případě zájmu dalších objednatelů odebrat až 160.

Nové motoráky jsou typově podobné vlakům stejného dodavatele, které v České republice znají spíše pod označením RegioShark...


Nové vlaky do regionů jsou podobné stávajícím RegioSharkům (vizualizace, ČD)

Už z výroby budou vybaveny evropským zabezpečovačem ETCS, nabídnou 115 míst k sezení, prostorný interiér, klimatizaci, bezbariérový přístup, Wi-Fi nebo zásuvky na dobíjení drobné elektroniky. "Je nutné držet naše slovo dané krajům a Praze a postupně nahradit vozidla, do nichž už kupříkladu nelze instalovat evropský zabezpečovač ETCS a dávno nevyhovují současným nárokům zákazníků na komfort cestování," řekl generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik. "Nahradíme je moderními vlaky, které pomohou motivovat veřejnost k častějšímu využívání železniční dopravy. Za prvních 33 jednotek zaplatíme bezmála 3 miliardy korun," dodal.

Zákazníci se mohou těšit na světlý a prostorný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými sedačkami, wifi, elektrické zásuvky 230V s nabíjecím USB portem 5V pro napájení drobné elektroniky nebo na moderní audiovizuální informační systém s LCD monitory, který je bude informovat o průběhu jízdy a také o případných mimořádnostech na trase. Dostatečnou kapacitu budou mít také úložné prostory pro zavazadla včetně univerzálního prostoru pro kočárky, jízdní kola nebo zvlášť objemná zavazadla. Toalety budou mít uzavřený systém, takže je zákazníci mohou použít i ve stanici. Rodiče s nejmenšími dětmi ocení sklopný přebalovací pult.


Symbolický podpis smluv přes videohovor (26. února 2021, ČD/Archiv)

"První fáze zahrnuje pořízení 33 motorových vozidel se zajištěným financováním formou smluv s objednateli. Ty lidem díky nízkopodlažní úpravě, klimatizaci, pohodlnému interiéru a dostatečnému výkonu s maximální rychlostí 120 km/h umožní rychlejší, pohodlnější a přístupnější cestování napříč regiony. Jejich nasazování bude postupné v krajích Středočeském, Pardubickém, Jihočeském, na Vysočině a v Praze tak, jak začnou přicházet z výroby v období jízdního řádu 2023 a dále," upřesnil náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod Jiří Ješeta.

"Nová vozidla jsou vybavena nejmodernějšími nízkoemisními motory fáze V a mnoha dalšími technickými inovacemi, přičemž se jedná o ekologicky šetrné motorové jednotky, díky čemuž splňují a překračují nejnáročnější evropské normy," uvedl generální ředitel Pesa Krzysztof Zdziarski. České dráhy již provozují dvouvozové motorové jednotky řady 844 výrobce PESA Bydgoszcz SA pod názvem RegioShark. Na osobních vlacích se s nimi cestující potkávají v Ústeckém, Libereckém, Karlovarském, Plzeňském, Pardubickém a Zlínském kraji.


RegioSharky se novým vlakům velmi podobají (23. května 2017, ČD/Archiv)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!