Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Nové motoráky dostanou nově klimatizaci i wifi

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - České dráhy představily ve společnosti DPOV ve Veselí nad Moravou zástupcům Moravskoslezského kraje první prototyp modernizovaného vozu, který je nově označený jako řada 811.

Motorové vozy budou nadstandardně plně klimatizovány, a celá souprava vybavena například vylepšenými sedačkami i wifi...


Modernizovaná souprava pro Slezsko (2. července 2020, KÚ Moravskoslezského kraje).

Vybrané motorové a přívěsné vozy řad 810 a 012 se v současné době upravují podle zadání Moravskoslezského kraje ve Veselí nad Moravou, v závodě dceřiné společnosti Českých drah DPOV Přerov. "Se zástupci Moravskoslezského kraje v čele s náměstkem Unuckou jsme si prohlédli první dokončenou prototypovou soupravu vozu řady 810, které budou po modernizaci označeny nově řadou 811. Vozy nabídnou nové pohodlnější sedačky s čalouněnými potahy a větší roztečí. Kapacita vozu se tak změní z původních 55 na 45 míst k sezení. Celý vůz bude klimatizovaný, stejně jako kabina strojvedoucího," popsal hlavní novinky upraveného vozu předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Václav Nebeský. Požadavek na modernizaci starších motorových souprav vzešel v roce 2018, kdy se Moravskoslezský kraj rozhodl jít úspornější cestou do doby, než si pořídí zcela nové vlaky.

Než za pár let na koleje vyjedou nové supermoderní soupravy, chce kraj obyvatelům zpříjemnit cestování. "Všechny motorové osmsetjedenáctky budou klimatizované, takže nabídnou mnohem větší komfort nejen v létě, ale i v zimě, kdy zase býval problém s vytápěním. Dalším vylepšením je nový informační systém. Do vlaků budou nainstalované vnitřní a vnější panely, zastávky a další informace budou hlášené i akusticky. Lidé budou mít v těchto modernizovaných vlacích k dispozici wifinu a USB zásuvky. Dalším vstřícným krokem jsou pak nové stojany na jízdní kola, které budou v přívěsných vozech," dodal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Jakub Unucka.


Interiér modernizovaného motoráku (2. července 2020, KÚ Moravskoslezského kraje).

"Nebylo vůbec jednoduché vymyslet technické řešení, které by splňovalo zadání přestavby vozidel řady 810 pro Moravskoslezský kraj. Největší výzvou pro nás bylo dosazení plnohodnotné klimatizační jednotky do oddílu pro cestující. To si totiž vyžádalo i dosazení výkonnějšího spalovacího motoru, nových pomocných pohonů a řídícího systému, aby byl zajištěn dostatečný výkon pro klimatizační agregát bez ovlivnění trakčního výkonu vozidla," doplnil člen představenstva DPOV Jakub Vozdek. "Současně bylo nutné navrhnout zcela nové rozvody vzduchu, které jsou vhodně zabudovány do interiéru vozidla. Pro zajištění správné účinnosti klimatizace bylo poté nezbytné zajistit také výměnu jednoduchých oken za dvojskla a celou skříň izolovat vhodným materiálem."

Modernizace prvních dvou vozidel byla dokončena na konci června, po nedávné oficiální prezentaci byla souprava odvezena na plánované zkoušky do Zkušebního centra VUZ ve Velimi. Hned poté bude souprava motorového vozu řady 811 a přívěsného vozu řady 012, předána do zkušebního provozu cestujícím v Moravskoslezském kraji. Motorové soupravy budou přednostně nasazeny na tratě 325 Studénka - Veřovice a 276 Suchdol nad Odrou - Budišov nad Budišovkou, později i na trať 310 Opava - Krnov - Bruntál - Rýmařov.


Dosud provozované motoráky v Moravskoslezském kraji (6. března 2016, Filip Vlček).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!