Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Mezinárodní vlaky kvůli koronaviru nepojedou

ČESKÁ REPUBLIKA - Černý pátek třináctého. Tak by se dal nazvat stav, který v noci z pátku na sobotu změní železniční dopravu. Vláda na základě preventivního opatření zastaví veškerou mezinárodní železniční dopravu.

Vlaky z České republiky tak nepojedou do všech sousedních států, tedy do Německa, Rakouska, Polska ani na Slovensko...


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy).

Informovali o tom všichni čeští železniční dopravci s tím, že spoje na Slovensko dojezdí již v pátek v 7.00 hodin. "Vlaky na území České republiky pojedou obvykle do pohraniční přechodové stanice, resp. do poslední určené stanice na území České republiky," uvedla Gabriela Novotná, regionální tisková mluvčí Českých drah. Dodala, že z provozních a technických důvodů bude u některých dálkových linek docházet k omezení dopravy již v průběhu pátku tak, aby se české soupravy dostaly na naše území před zastavením mezistátní dopravy. 

"Vzhledem k nařízenému omezení dopravy přes hranice České republiky nebude zajištěna žádná náhradní doprava v přeshraničních úsecích," upozornila Novotná. Vlaky do Německa pojedou jen v trase z Prahy do Děčína, poslední vlak do Německa odjede v pátek 13. března v 16.26 hodin z Prahy. Západní expres do Mnichova pojede pouze v úseku Praha - Domažlice a zpět. Poslední vlak do Německa odjede v pátek 13. března v 17.43 hodin z Prahy. Regionální vlaky linky U28 pojedou jen v úsecích Děčín - Dolní Žleb a Dolní Poustevna - Rumburk, provoz regionálních osobních vlaků v Karlovarském kraji bude zajištěn do pohraničních stanic, případně dle provozních podmínek do posledních zastávek na území ČR, jde o úseky Karlovy Vary - Potůčky, Cheb - Plesná a Aš - Cheb. V Plzeňském kraji bude zajištěn provoz regionálních vlaků do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín, v úseku Česká Kubice – Domažlice se předpokládá zajištění osobní dopravy vlaky ČD.


Ilustrační foto (nedatováno, Filip Vlček)

Přerušeno bude také spojení do Rakouska. Spoje railjet Vindobona pojedou pouze v úseku Praha - Břeclav a zpět, poslední vlak do Rakouska odjede v 18.44 hodin z Prahy. Spoje Jižní expres pojedou pouze v úseku Praha - Rybník a zpět. Regionální osobní vlaky Jihočeském kraji pojedou nejdále pouze do pohraničních přechodových stanic, v úseku České Budějovice - Summerau budou mezinárodní osobní spoje ukončeny v Rybníku nebo Horním Dvořišti, vlaky ve směru České Budějovice a Veselí nad Lužnicí - České Velenice pojedou do pohraniční stanice České Velenice. Regionální vlaky mezi Jihomoravským krajem a Rakouskem zajišťují svými náležitostmi ÖBB a budou ukončeny ve stanicích na rakouském území.

Mezistátní dálkové vlaky EuroCity do Polska pojedou nově z Prahy, Ostravy, Rakouska a Slovenska, respektive Maďarska jen po stanici Bohumín, zastavena bude také regionální doprava mezi Moravskoslezským krajem a Polskem. Osobní vlaky na Těšínsku budou končit ve stanici Český Těšín. Na Ostravsku ukončí jízdu osobní vlaky z Polska ve stanici Chałupki a nepojedou do Bohumína. "Provoz na peážní trati přes Głuchołazy v úseku Krnov - Jeseník bude zachována, na území Polska nebude možné opustit vlakovou soupravu," upozornila Gabriela Novotná. V Libereckém kraji bude přerušena mezistátní osobní doprava na trati 036 do Szklarske Poręby. Vlaky z Liberce a Tanvaldu ukončí svou jízdu v Harrachově.


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy).

Doprava z a na Slovensko bude v souvislosti s rozhodnutím slovenského krizového štábu zastavena již v pátek 13. března v ranních hodinách, oficiálně v 7.00 hodin. Vlaky EuroCity Metropolitan z Prahy do Bratislavy a Budapešti pojedou pouze v úseku Praha - Břeclav a zpět. Valašské expresy Praha - Púchov, respektive Žilina pojedou pouze v úseku Praha - Horní Lideč a zpět. Mezistátní dálkové vlaky na přechodu Mosty u Jablunkova - Čadca, vlaky SC Pendolino Košičan 241 / 240 pojedou v úseku Praha - Český Těšín a zpět. Spoj SC 243 pojede pouze do Bohumína. Expresy Ostravan a Fatra pojedou pouze do stanice Návsí.

Předpokládané poslední vlaky ze Slovenska budou noční spoje a páteční ranní vlaky railjet Slovenská strela s odjezdem z Bratislavy 5.15 hodin a spoj EC Metropolitan Slovenská strela s odjezdem z Bratislavy v 6.10 hodin. Regionální osobní vlaky z Jihomoravského kraje na Slovensko na trati 343 Hodonín - Vrbovce budou jezdit pouze do zastávky Javorník nad Veličkou. Na trati Břeclav – Kúty nepojedou žádné osobní vlaky, regionální vlaky mezi Moravskoslezským krajem a Slovenskem budou ukončeny v zastávce Mosty u Jablunkova.


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy).

Podobně obratně musel zareagovat také RegioJet. "Všechny spoje jedoucí v pátek 13. března z České republiky na Slovensko budou zkráceny pouze po území České republiky," informoval tiskový mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Spoje jedoucí v opačném směru, bud" překročí státní hranice do České republiky před 7.00 hodinou nebo pojedou v rámci Slovenska pouze jako vnitrostátní a hranici přejedou bez cestujících. Následně budou pokračovat jako vnitrostátní spoje v rámci České republiky. "Podobné platí pro autobusové spoje napřklad na trase Bratislava - Vídeň a dále. Dále pak mezinárodní spoje na a ze Slovenska již nebudou v provozu," upozornil Aleš Ondrůj. 

V podobném duchu reagují i další dopravci zajišťující přeshraniční dopravu. "V pátek 13. března od 20.00 hodin bude do odvolání zastavena přeshraniční osobní doprava do Polska. Cestující mohou cestovat pouze z Trutnova do Královce a zpět. Od 23.00 hodin pak bude do odvolání zastavena přeshraniční osobní doprava z Kraslic do Německa a zpět," varuje na svých webových stránkách také dopravce GW Train Regio.


Ilustrační foto (nedatováno, Filip Vlček).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!