Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Správa železnic dostane přidáno čtyři miliardy

ČESKÁ REPUBLIKA - Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury schválil změnu celkové výše zdrojů na rok 2020 pro Správu železnic. Státní firma tak svůj rozpočet navýší o jednorázovou injekci ve výši 4,2 miliardy korun.

Původní částka 39,2 miliardy se tak zvýšila na 43,4 miliardy, což umožní zahájit investice například na Brněnsku nebo Pardubicku...


Ilustrační foto (17. srpna 2015, Filip Vlček).

"Rozpočet naší organizace se podařilo navýšit díky jasně deklarované podpoře vlády, která si uvědomuje, že železniční doprava plní strategickou roli v rámci celé České republiky. Její rozvoj proto považuje za jednu ze svých priorit," uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Uvedené navýšení se promítne mimo jiné do neinvestiční oblasti na posílení zdrojů na opravy a údržbu železničních tratí.

V případě neinvestičních zdrojů představuje částku 1,85 miliardy korun, celá je tvořena národními zdroji. "Zbývajících přibližně 2,4 miliardy korun pak půjde na posílení v oblasti investic," doplnila Nela Friebová z generálního ředitelství Správy železnic. Tuto částku tvoří ve výši necelé jedné miliardy jak národní zdroje, tak i zdroje evropské, a to přibližně ze dvou třetin z Operačního programu Doprava a z jedné z programu Nástroj pro propojení Evropy. V oblasti investic se navýšené zdroje využijí zejména k zahájení nových staveb, které doposud nebyly kryty rozpočtem.


Ilustrační foto (19. srpna 2015, Filip Vlček).

Jde tedy především o první etapu elektrizaci tratě z Brna do Zastávky u Brna, GSM-R z Chomutova do Chebu a z Chomutova do Ústí nad Labem, zavedení ETCS z Berouna do Plzně, zřízení výhybny Bartoušov či revitalizaci tratě z Chlumce nad Cidlinou do Trutnova. Zavedena bude také ETCS z Mostů u Jablunkova do Dětmarovic, peníze se využijí také na modernizaci železničního uzlu Pardubice a rekonstrukci napájecí soustavy na Jablunkovsku. 

Část z navýšených zdrojů na investice bude využitá pro posílení financování již rozestavěných staveb, například Zvýšení traťové rychlosti v úseku z Valašského Meziříčí do Hustopečí nad Bečvou nebo kolejové úpravy v železniční stanici Žďár nad Sázavou. Posílený rozpočet Správy železnic rovněž umožní plnit poměrně ambiciózní plán oprav a rekonstrukcí výpravních budov, který čítá opravy desítek nádraží napříč republikou. 


Ilustrační foto (19. srpna 2015, Filip Vlček).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!