Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Lidé dál umírají na přejezdech, řidiči zmatkují

ČESKÁ REPUBLIKA - Za první pololetí letošního roku bylo při srážkách s vlakem na železničních přejezdech napříč Českou republikou evidováno 84 nehod, při kterých bylo 5 osob usmrceno, 6 těžce a 22 lehce zraněno.

Nedávná tragédie rodiny, která zahynula po střetu s vlakem na železničním přejezdu opět připomenuly nebezpečí, jež na přejezdech hrozí...


Nejtragičtější letošní nehoda, při které zemřeli 4 lidé (14. července 2019, Drážní inspekce).

"Na základě analýz nehodovosti a dosavadních znalostí byly vytvořeny krátké instruktážní spoty, které se zaměřily na nejčastější rizika a předcházení krizovým situacím, případně jejich řešení, na železničních přejezdech," řekl vedoucí oddělení BESIP Tomáš Neřold. "Videa jsou zaměřena především na cílovou skupinu profesionálních řidičů a problémy typické pro tuto skupinu, většinu případů však lze zobecnit na všechny řidiče. Například v klipu 'Odjeď pryč' je reálná ukázka jak osobní automobil podjede závoru prakticky bez poškození," dodal.

Instruktážní spoty popisují vybrané krizové situace na železničních přejezdech s návodem na jejich řešení a upozorňují na to, že například závory klamou a brání odjezdu vozidla, ačkoli jejich poškození je velmi snadné. Řidič by neměl ztrácet čas, jedno z videí ukazuje například řešení v případě uváznutí vozidla v prostoru přejezdu, řidiči stačí nahlásit číslo přejezdu a měl by jít v blízkosti trati a varovat strojvedoucího přijíždějícího vlaku návěstí Stůj, zatavte všemi prostředky.


Kuriozní nehoda u Opavy, zraněno bylo deset lidí (30. července 2019, Drážní inspekce).

V loňském roce bylo evidováno 388 dopravních nehod na železničních přejezdech, meziročně o 26 více. Při dopravních nehodách na železničních přejezdech bylo usmrceno 19 osob, dalších 109 osob bylo zraněno. "Česká republika disponuje jednou z nejhustších sítí železničních přejezdů v Evropě. Závažnost dopravních nehod na železničních přejezdech při srážkách s vlakem ve srovnání s ostatními nehodami vykazuje více než dvacetkrát vyšší hodnoty," uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. 

K 31. prosinci loňského roku bylo evidováno celkem 7.858 železničních přejezdů, z nichž téměř polovina 3.884 byla na účelových komunikacích. Nejvíce nehod a lehce zraněných na železničních přejezdech při srážkách s vlakem bylo v roce 2018 evidováno na místních komunikacích, nejvíce usmrcených a těžce zraněných pak na silnicích III. tříd. Nejvyšší počet nehod na 1.000 železničních přejezdů byl v roce 2018 evidován na místních komunikacích. Polovina 3.720) železničních přejezdů byla zabezpečena pouze výstražným křížem.


Podobné nehody zpravila končí smrtí řidiče i spolujezdce (červen 2018, Drážní inspekce).

Nejvíce nehod na železničních přejezdech při srážce s vlakem v roce 2018 bylo evidováno ve Středočeském kraji, a to 39, naopak nejméně, a to pouze dvě, pak jsou evidovány v Karlovarském kraji. Nejvyšší podíl těchto nehod na všech nehodách byl evidován v Jihočeském a Plzeňském kraji. Suverénně nejvíce usmrcených osob na železničních přejezdech při srážkách s vlakem v roce 2018 bylo evidováno ve Středočeském kraji, kde zemřelo osm lidí. 

Srážky s vlakem na železničních přejezdech v roce 2018 jsou uvedeny v mapových podkladech z aplikace Dopravní nehody v ČR na webu Centra dopravního výzkumu. Předdefinovány byly příslušné filtry tak, aby bylo na první pohled zřetelné, kde došlo v uplynulém roce k nehodám, resp. usmrcením, těžkým a lehkým zraněním. Součástí detailů nehod jsou desítky důležitých informací. Změnou územní jednotky lze zobrazit detailněji uvedené nehody například v rámci konkrétního kraje.


Nejtragičtější nehoda ve Studénce - zemřeli tři lidé (22. července 2015, Drážní inspekce).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!