Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Kraj není spokojen s náhradou RegioSpiderů

LIBERECKÝ KRAJ - Velkou část cestujících postihlo během minulého týdne náhlé zhoršení kvality služeb na železničních linkách Český drah vedoucích na Frýdlantsko. Cestující se potýkají s odřeknutými vlaky a zpožděním.

Příčinou problémů je nízká spolehlivost náhradních souprav Regionova, kterými musely být nahrazeny nepojízdné vozy Stadler...


Vlaky jezdívají zpožděné až o půl hodiny (10. června 2019, KÚ Libereckého kraje).

"Bohužel několik našich vozidel bylo poškozeno při střetech s automobily na přejezdech nebo kvůli najetí vlaku do stromu spadlého na trať. Ani jednu z těchto mimořádných událostí České dráhy nezavinily," vysvětlil hlavní příčiny současného stavu Jaroslav Jirman, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah v Liberci. "Naší snahou je, abychom v tuto chvíli chybějící vozidla dočasně nahradili jinými a poškozené vlaky co nejdříve opravili a vrátili do provozu. Díky mimořádným směnám opravárenského týmu v Liberci by se měla dvě vozidla RegioSpider řady 840 vrátit do provozu již 15. a 20. června," dodal Jirman s tím, že do konce června se pak do provozu vrátí i další jednotka. Dva RegioSpidery jsou po střetu s automobilem poškozeny natolik, že bude oprava s velkou pravděpodobností trvat několik měsíců.

Liberecký kraj, který regionální dopravu financuje, je se současnou situací velmi znepokojený. "Dvě vozidla Českých drah Regiospider byla postižena nehodami na přejezdech. To však odpovídá počtu záložních vozidel, která Liberecký kraj dopravci také financuje. Ze zbývajících patnácti vozů nutných pro provoz jich v jednu chvíli bylo provozuschopných jen deset. Obávám se, že to ukazuje spíše na dlouhodobé systémové nedostatky v zajištění pravidelné údržby nebo disponibility náhradních dílů ze strany Českých drah," zdůraznil náměstek hejtmana Libereckého kraje zodpovědný za rezort dopravy Jan Sviták.


RegioSpider musely být odstaveny, místo nich jezdí Regionovy (nedatováno, České dráhy).

"V minulém týdnu bylo na základě žádosti Českých drah dojednáno, že na trať vyjedou náhradní soupravy, aby bylo možné původní vozidla přistavit z provozu do dílen, opravit je a současně zajistit běžný provoz," upřesnil Sviták. První týden provozu s náhradními Regionovami však ukázal, že se spolehlivost provozu snížila prakticky k nule. Téměř každý den nabíraly vlaky desetiminutová zpoždění, některé spoje pro poruchu nedojely, jiné musely být zrušeny zcela. "Bohužel se projevila vysoká poruchovost náhradních vozidel. Navíc mají Regionovy problémy vůbec stihnout jízdní řády sestavené pro kvalitnější Stadlery. S dopravcem proto o problému znovu jednáme. Pokud nedojde k okamžitému zlepšení, budeme hledat i jiná řešení, včetně náhrady vlaků autobusy," dodal Sviták.

Na Frýdlantsku Liberecký kraj před lety zavedl integrovaný dopravní systém IDOL, jehož jsou vlaky součástí. "Aktuální situace nás velmi mrzí také z toho důvodu, že si po několika letech lidé začali zvykat na nový způsob dopravy, kdy na vlaky navazují autobusové linky rozvážející cestující po celém Frýdlantském výběžku. Proto může být zajištěna doprava ve všech obcích až do pozdních nočních hodin. Díky kvalitní nabídce stoupá počet cestujících již několik let na dnešní historická maxima," podotkl Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK.


Jízdní řády pro RegioSpidery jsou rychlejší, Regionovy nestíhají (nedatováno, České dráhy).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!