Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Začala očekávaná přestavba nádraží v Havířově

HAVÍŘOV - Správa železniční dopravní cesty zahájila rekonstrukci výpravní budovy ve stanici Havířov. Je to největší letos realizačně zahajovaný projekt na Moravě v oblasti oprav nádražních budov. Rekonstrukce vyjde na 137 milionů korun.

Na investici Správy železniční dopravní cesty naváže investice města spočívající v rekonstrukci přednádražního prostoru...


Pohled do zrekonstruovaného interiéru nádražní haly (8. dubna 2019, Filip Vlček).

"V průběhu dvou let projde celý objekt kompletní rekonstrukcí včetně výrazných dispozičních změn," uvedl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda. Bude se upravovat fasáda včetně výměny oken a dveří, zateplení a výměny střešní krytiny. Současně dojde ke změně dispozic vnitřních prostor pro potřeby Správy železniční dopravní cesty, dopravců a veřejnosti. Součástí stavby bude rekonstrukce přípojek inženýrských sítí, vnitřních rozvodů, vybudování nových sociálních zařízení pro veřejnost a doplnění výtahů. Nádraží se dočká také nového informačního a orientačního systému.

Rekonstrukce výpravní budovy bude probíhat ve dvou etapách. "Nejprve bude provedena rekonstrukce stávající provozně administrativní části a přilehlých zpevněných ploch včetně venkovního schodiště. Cílem prací je vybudování nové odbavovací haly pro cestující a nové zázemí pro dopravce," vyčetl seznam prací realizovaných v rámci první etapy tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Iliaš.


Stávající velkoryse pojatá nádraží hala havířovského nádraží (Vizualizace, Kohl Architekti).

V rámci druhé etapy bude provedena rekonstrukce stávající odbavovací haly a restaurace, a to včetně prosklené stěny a střechy, dále dojde k přestěhování pokladen do nové odbavovací haly a následně k vybudování nového WC pro cestující v místě stávajících pokladních přepážek. Samotnou realizaci zajistí společnosti OHL ŽS a Tomi Remont. Správa železniční dopravní cesty připravuje také projekt modernizace samotné železniční stanice Havířov, který by se měl realizovat v letech 2021 a 2022.

Město zahájí výraznou přestavbu přednádraží

Na výše uvedený projekt přímo navazuje rekonstrukce přednádražního prostoru. "Jedná se o výjimečný projekt, který navždy změní vstupní bránu do našeho krásného města. Jsem šťastný, že to, co 30 let nešlo, se podařilo prosadit. Havířov si takovou investici zaslouží," řekl primátor města Havířov Josef Bělica. Nově by mělo vzniknout 134 parkovacích stání. Součástí nového přednádražního prostoru budou také kryté zastávky a příchozí koridory, dále chce město do lokality přivést cyklostezku. Plánuje také opravit komunikaci na ulici Železničářů a chodníky, vybudovat nové přechody pro chodce a autobusové zálivy či instalovat veřejné osvětlení a kamerový systém. Dále chce Havířov revitalizovat volnou plochu před výpravní budovou, osadit nové prvky městského mobiliáře a v okolí vysadit zeleň.


Současná podoba přednádraží není příliš reprezentativní (8. dubna 2019, Filip Vlček).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!