Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Bardotka slaví krásných 50 let, zamíří na Dobříš

PRAHA, DOBŘÍŠ - Lokomotiva bardotka, která nese číslo 749.121, bude slavit v neděli 16. prosince padesát let své pravidelné služby na železnici. Při této příležitosti vezme velké i malé fandy na výlet do Dobříše.

České dráhy ji vypraví speciálně na trať, kam dnes už běžně nejezdí. Připravené jsou i komentované prohlídky lokomotivy....


Bardotka sveze cestující na speciálních jízdách (12. srpna 2017, ČD/Jan Hejzlar).

V pravidelném provozu v okolí Prahy se mohou setkat cestující s těmito velkými lokomotivami české konstrukce už jen o víkendech na výletních vlacích. Přesto je unikátní, že i přes svůj věk díky dobré údržbě zvládají tempo dnešního železničního provozu. Psal se 17. prosinec 1968, když ČSD převzaly lokomotivu do jihlavského depa. Vyrobila ji pražská ČKD a od té doby slouží na dráze až dodnes. Nejčastěji právě na turistických vlacích v okolí Prahy.

"Narozeniny této bardotky připadají na pondělí 17. prosince, proto jsme se rozhodli uspořádat lokomotivě menší oslavu už v neděli o den dříve, aby mohli o víkendu dorazit železniční fandové," řekl Michal Štěpán, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod. "To, že lokomotiva dokáže spolehlivě sloužit i po 50 letech v dnešním provozu potvrzuje vynikající práci tehdejších konstruktérů z ČKD. Už dávno samozřejmě máme mnohem modernější stroje, ale právě k turistickým výletním vlakům tyto unikátní lokomotivy, které přitahují pozornost železničních fandů z celé Evropy, patří," dodal.


Vlak se vydá na mimořádné jízdy z Prahy do Dobříše (8. května 2017, ČD/Jan Hejzlar).

Během zimního období jezdí v pravidelném provozu s cestujícími pouze jeden stroj na trati Posázavského pacifiku, tedy z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Čerčan a zpět. V letní turistické sezoně vyjíždí druhý stroj na vlaku „Cyklo Brdy“ z Prahy do Březnice a třetí pomáhá s turistickými víkendovými vlaky v Posázaví mezi Čerčany a Zručí nad Sázavou. V neděli 16. prosince bude jezdit bardotka 749.121 společně s patrovými vozy mimořádně na pravidelných osobních vlacích z Prahy do Dobříše, a to v 10.25 a 14.25 hodin, zpět z Dobříše vyjede ve 12.36 a 16.36 hodin. 

Pro zájemce budou v Dobříši připraveny komentované prohlídky lokomotivy. Na vlastní oči si prohlédnete stanoviště strojvedoucího i obrovský vznětový šestiválec, který se ukrývá uvnitř lokomotivy. Za svou přezdívku bardotky vděčí skutečně slavné herečce Brigitte Bardot, jejíž křivky železničářům připomínaly tvar přední kapoty lokomotivy pod okny strojvedoucího. Často se této lokomotivě přezdívá také zamračená. Mezi železničními fandy jsou bardotky velmi oblíbené hlavně kvůli svému charakteristickému brumlavému zvuku motoru, který bývá slyšet i několik kilometrů daleko.


Bardotka je charakteristická svým brumláním motoru (3. června 2018, ČD/Jan Hejzlar).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!