Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Jedete do Brna? Na hlavní nádraží nedojedete

BRNO - Už za týden v pondělí 16. července začnou na brněnském hlavním nádraží práce, které omezí vlakový provoz v jihomoravské metropoli. Začíná totiž plánovaná oprava železničních mostů přes Hybešovu a Křídlovickou ulici.

Během pětiměsíční výluky budou některé vlaky od září začnou opět využívat dolní nádraží, kde již začaly první stavební úpravy...


Brněnské hlavní nádraží zase čekají výluky (13. března 2018, Filip Vlček).

Brněnské hlavní nádraží vyžaduje pro zvládnutí současné intenzity provozu nezbytné opravy nevyhovujícího stavu dopravní infrastruktury. Týká se to i památkově chráněných mostních objektů, po kterých vlaky mimoúrovňově překonávají dvě rušné komunikace v samotném centru města. Jejich rekonstrukce začnou letos v létě a budou pokračovat i v příštím roce.

Výluka začne vyloučením 5. a 6. kusé koleje, kterou využívají především vlaky jedoucí od Zastávky u Brna a Moravských Bránic. Vybrané spoje z těchto směrů skončí od 16. července svou jízdu ve stanici Brno-Horní Heršpice. Cestující mířící na brněnské hlavní nádraží budou moci přestoupit na vlaky, které obsluhují trať z Břeclavi do Brna. Od 1. září bude novou konečnou stanicí prvně uvedených spojů dolní nádraží, odkud bude zajištěna náhradní autobusová doprava do centra města. Příslušná opatření budou platit i pro cestování v opačném směru.

Památkově chráněné mosty potřebují rekonstrukci

V případě mostu přes Hybešovu ulici je navržena rekonstrukce jeho ocelové nosné konstrukce a sanace spodní stavby. Mostovkové plechy, takzvané puklovky, se opraví, případně nahradí novými stejného tvaru. Odvodnění bude nové, opraví se také zábradlí s tím, že se doplní jeho chybějící prvky. Dále dojde k obnově protikorozní ochrany celé konstrukce. Kompletní sanací projde rovněž spodní stavba, kamenné části budou očištěny, poškozené kamenné kvádry se vymění.


Část vlaků na hlavní nádraží nedojede (13. března 2018, Filip Vlček).

Podobný rozsah budou mít i práce na dvou ocelových konstrukcích mostu přes Křídlovickou ulici, který se nachází přibližně 600 metrů jižněji směrem na Horní Heršpice. Původní ocelová ložiska nahradí nová z nerezu, stávající odvodnění nosné konstrukce pomocí žlabů a svodů vystřídá uzavřený systém. V případě spodní stavby se zbourají závěrné zídky s úložnými kamennými bloky a postaví se nové ze železobetonu s kamenným obkladem. Kamenné opěry mostu projdou injektáží a přespárují se. Římsy v okolí mostních konstrukcí budou nové s návazností na ty stávající. Celkové investiční náklady obou akcí dosahují výše 343 milionů korun.

Vlaky budou částečně nahrazeny autobusy

Pětiměsíční opravy se nejvíce dotknou vlaků ve směru od Střelic, tedy linky S4 a S41, a rychlíkové linky R11 z Brna přes Jihlavu a České Budějovice do Plzně. Denně se výluka dotkne asi stovky spojů Českých drah, pro které musel národní dopravce zajistit náhradní dopravní řešení. "Na letní výluky kvůli opravám železničního uzlu Brno si musí Brňané i ostatní cestující zvykat už čtvrtým rokem. Zatím co loni omezily na tři měsíce zhruba tři stovky spojů denně, letos je rozsah menší, co se objemu týče, ale za to budou práce trvat delší časové období," řekl ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Brně Jiří Sysel.


Cestující budou odkázáni na náhradní autobusy (13. března 2018, Filip Vlček).

Dopravu na Brněnsku ovlivní během léta i další vlakové výluky. "Od dubna probíhá na trati Břeclav - Znojmo výluka v úseku Valtice - Novosedly. Náhradní autobusová doprava je zavedena ve vyloučeném úseku a také v úseku Břeclav - Mikulov na Moravě. Od 1. července jezdí nově i přímé spoje Břeclav - Novosedly. Na trati Brno - Uherské Hradiště probíhá výluka traťové koleje v úseku Brno-Slatina - Šlapanice, během které nahrazujeme v pracovní dny vybrané vlaky autobusy v úseku Brno - Slavkov u Brna," doplnil Sysel. Od 23. června je na této trati navíc z důvodu rekonstrukce železniční stanice Veselí nad Moravou zavedena náhradní doprava z Veselí nad Moravou směrem na Uherské Hradiště.

Investičně nejnáročnější bude bezesporu kompletní rekonstrukce staničního zabezpečovacího zařízení, které se bude v cílovém stavu dálkově ovládat z Centrálního dispečerského pracoviště v Přerově. Vzhledem k tomu, že stávající zařízení ve stanici bude během realizace stále funkční, musí se nové umístit do vybudovaného technologického objektu. První práce začaly již květnu, a to právě výstavbou provozní budovy pro reléové zabezpečovací zařízení. Vedle zabezpečení se bude také řešit rekonstrukce napájení, kolejí a výhybek na břeclavském zhlaví, úpravy kolejiště ve stanici i na přilehlých úsecích.

Největší dopad budou mít výluky od prosince

Hlavní výluka v souvislosti s rekonstrukcí zabezpečovacího zařízení na brněnském hlavním nádraží začne letos v prosinci. Stejně jako v uplynulých letech budou kvůli omezením v centrální brněnské stanici vlaky zajíždět na dolní nádraží v blízkosti autobusového nádraží Zvonařka. První práce se rozeběhly v květnu a zahrnují nejen úpravy kolejiště a zabezpečovacího zařízení, ale především vybudování nového nástupiště, na které bude přístup cestujících podchodem. Správa železniční dopravní cesty současně připravuje prostory na dolním nádraží tak, aby je od zahájení roční výluky letos v prosinci mohli využívat cestující.


Největší práce začnou v polovině prosince (13. března 2018, Filip Vlček).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!