Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Liberecký kraj rozšířil noční vlakové spoje

LIBERECKÝ KRAJ - Nové jízdní řády na železnici přinesly do Libereckého kraje hned řadu novinek. Tou nejžádanější je realizace avizovaných nočních vlaků do Frýdlantu, Hrádku nad Nisou a Semil.

Na jaře příštího roku se pak předpokládá dokončení přestavby českolipského nádraží či zahájení přestavby dalších tratí...


Nočního spoje se dočká i Turnov (15. řííjna 2016, Zdeněk Mazánek).

Novinkou jsou víkendové a sváteční železniční noční spoje z Liberce do dalších okolních měst. Všechny budou z krajského města vyjíždět v 0.35 hodin, čímž bude zajištěna návaznost na MHD v Liberci i autobus z Prahy. Vlaky se vydají do Frýdlantu, Hrádku nad Nisou a Semil a doplní již několik let existující noční spoj do Desné. Obsazenost spojů bude pravidelně vyhodnocována a po zkušebním období se rozhodne o jejich zachování či zrušení. Roční náklady na zavedení nových nočních vlaků jsou předpokládány ve výši 1,4 milionu korun.

Čtěte také...
- Liberecký kraj rozšíří počet nočních vlaků (vydáno 18. srpna 2016).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


V Liberci přibude více nočních vlakových spojů (2. října 2016, Zdeněk Mazánek).

Letos byly zavedeny nové turistické vlaky – 'Cyklovlak' z Liberce do Kořenova a spěšný vlak 'Mácháč' z Liberce do Doks. V obou případech se spojení osvědčilo. Spěšný vlak z Liberce do Doks si velmi brzy našel své cestující a v některých dnech jeho obsazenost přesahovala sto cestujících. V roce 2017 tak bude opět v provozu, a sice každou sobotu, neděli a svátek od 1. července do 27. srpna. Vlak odjede z Liberce v 9.44, zpět z Doks v 16.46 hodin.

Do Kořenova slouží 'Cyklovlak' jako posila o sobotách v letní sezóně a denně je využíván desítkami cestujících. Souprava je sestavena z vozů 010 upravených pro přepravu jízdních kol. Od 3. června 2017 vyjede tento cyklovlak znovu (v 9.05 hodin z Liberce a v 9.26 z Jablonce nad Nisou) a v provozu bude až do konce září. Návrat soupravy, který byl v letošním roce neveřejný, bude nově využit ke spojení z Kořenova přes Tanvald a Turnov do Rovenska pod Troskami. Vlak pojede kolem poledne, namísto chybějícího rychlíku, v Turnově bude mít návaznost na vlak do Prahy. V odpoledních hodinách se bude cyklovlak vracet z Rovenska pod Troskami každou sobotu od 3. června do konce září v 14.59 hodin do Liberce. Tento vlak posílí nabídku spojení v období největší přepravní poptávky. Mezi Libercem a Rovenskem pod Troskami bude možné využít i nadále již existující sezónní přímé spojení přímými vozy na rychlíku s odjezdem v 8.02 hodin z Liberce, respektive v 17.05 hodin z Rovenska zpět.


Cyklovlak do Kořenova ve Vesci u Liberce (25. června 2016, Zdeněk Mazánek).

Přímé spojení Liberce s polskou Szklarskou Porębou zůstane pro období Jízdního řádu 2017 zachováno ve stejném rozsahu jako v roce 2016, tedy v období zimní a letní sezóny budou vlaky jezdit každou hodinu dopoledne a každé dvě hodiny odpoledne. Mimo sezónu budou provoz zajišťovat tři páry spojů.

Spojení Česká Lípa - Rumburk

Změny čekají také na cestující mezi Českou Lípou a Rumburkem. V této relaci dojde k rozšíření počtu přímých spojů (ze šesti na deset párů), které nově pojedou každé dvě hodiny. Naopak některé osobní vlaky, které dosud zajížděly do stanice Jedlová, budou ukončeny ve stanici Svor. Důvodem je, že od nových jízdních řádů dojde ke změně jízdního řádu na území Ústeckého kraje na návazné trati do Rumburku a na Jedlové by nebylo možné zajistit okamžité přestupy. Cílem obou krajů je rozvíjet přímá spojení.


Szklarska Poreba Górna (13. března 2016, Zdeněk Mazánek).

Od 12. prosince je v pracovní v provozu nový pár spěšných vlaků, který propojil Semilsko s Libercem. Odjede v 5.10 hodin z Horek u Staré Paky a do Liberce dorazí v 6:53. Zpět jede spěšný vlak z Liberce ve 12.59 hodin a z Turnova nahradil osobní vlak do Semil, kam přijede ve 14.23 hodin s tím, že u nádraží i nadále de zajištěn přestup na autobusovou linku do Libštátu.

Na trati z Liberce přes Hrádek nad Nisou a Žitavu do Varnsdorfu se změnily časové polohy několika vlaků okolo poledne. V souvislosti s pokračující přestavbou nádraží v saské Žitavě se navíc předpokládají hned v lednu další změny a omezení, která se dotknou zejména přímých vlaků z Liberce do Drážďan. Od srpna do listopadu 2017 je pak plánovaná úplná výluka mezi Hrádkem nad Nisou, Žitavou a Varnsdorfem, cestující budou v tomto období odkázáni na náhradní autobusovou dopravu. Jízdní řády pro daná období jsou již obsaženy v knižních vydáních.


Nové vlakové nádraží v České Lípě (20. listopadu 2016, Zdeněk Mazánek).

Číslem 086 je nově označena železniční trať z Liberce přes Českou Lípu až po Benešov nad Ploučnicí. Dosud měl úsek Česká Lípa - Benešov nad Ploučnicí číslo 081 a náležel jako odbočná trať k trati z Děčína do Rumburku. Na dalších tratích dochází jen k minimálním změnám. Kompletní a přehledný změn naleznou cestující na webu www.iidol.cz v sekci Jízdní řády/Připravované změny.

Čilý stavební ruch potrvá

Nejvýznamnější stavební akcí na železnici bude dokončení modernizace uzlu Česká Lípa. Částečné zprovoznění nového terminálu je naplánováno již na prosinec letošního roku, dokončení všech prací se předpokládá na jaře 2017. V nejbližších třech letech se počítá i s rekonstrukcí trati 086 Liberec - Česká Lípa, jejíž oprava vyjde zhruba na jednu miliardu korun. Příští rok bude dokončena i rekonstrukce stanic Frýdlant v Čechách a Raspenava, kromě trati 089 Liberec - Varnsdorf by zároveň měla projít opravou i trať 035 Železný Brod - Tanvald.


Budoucí terminál pro vlaky a autobusy v České Lípě (20. listopadu 2016, Zdeněk Mazánek).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!