Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ostravsko: Reorganizace spojení do Mošnova

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Také v Moravskoslezském kraji musí cestující na železnici od neděle 13. prosince počítat s rozsáhlejšími úpravami jízdního řádu. Po dohodě s krajem se totiž mění koncepce spojení s mošnovskou zónou.

Příští rok se cestující ale dočkají také dalších úprav, jako je například nová zastávka v Havířově nebo výluka z Opavy do Krnova...


Nové jednotky RegioPanter v Ostravě (8. prosince 2015, Filip Vlček).

Cestující v Moravskoslezském kraji se mohou těšit na mírný nárůst vlakové dopravy, a to v souvislosti s reorganizací trasování železničních spojů do průmyslové zóny v Mošnově. Z Bohumína a Ostravy začnou jezdit přímé spoje do Mošnova, do Suchdolu nad Odrou pak začnou jezdit dvě nové dvouvozové jednotky RegioPanter. Na zbrusu nové soupravy přispěl Regionální operační program Moravskoslezsko.

Právě nové jednotky jsou nečekaným překvapením pro cestující. Finance, které nakonec kraj použil na nákup RegioPanterů, totiž měly původně sloužit na rekonstrukci havířovského nádraží. "Stály 224 milionů korun, 40 procent šlo z regionálního operačního programu," upřesnil náměstek hejtmana Daniel Havlík.


Interiér zbrusu nových jednotek (8. prosince 2015, Filip Vlček).

České dráhy na základě požadavku Moravskoslezského kraje mění trasy linek S2, S3 a zavádí linku S4. Stávající linka S2 pojede z Mostů u Jablunkova přes Bohumín do Ostravy, její trasa skončí na hlavním nádraží.

Osobní vlaky linka S3 mezi Hranicemi na Moravě a Suchdolem nad Odrou objednávají Moravskoslezský a Olomoucký kraj. "Olomoucký krajský úřad upřednostnil vlaky linky ze Vsetína přes Hranice na Moravě do Olomouce, tím se omezily vlaky z Hranic do Bohumína," uvetla tisková mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Většina z nich tak pojede jen z Hranic do Suchdolu, kde je zajištěn přípoj na rychlíky mezi Brnem a Bohumínem.

Nová linka lépe zajistí spojení do Mošnova

Osobní vlaky nové linky S4 z Bohumína přes Ostravu do stanice Mošnov, Ostrava Airport pojedou v nezávislých časových polohách na lince S2 a S3. Hlavním důvodem je zajištění návozu a odvozu cestujících z průmyslové zóny Mošnov na všechny směry. "Denně pojede 8 párů pravidelných a 1 pár sezónních vlaků," dodala Šubová.


Kabina strojvedoucího, nechybí v ní ani mikrovlnka (8. prosince 2015, Filip Vlček).

Mezi dalšími změnami, které cestující jistě uvítají, je nasazení další jednotky CityElefant na linku z Opavy východ přes Ostravu do Českého Těšína, kterou České dráhy získaly díky zmíněnému zkrácení linky S2 a pořízení nových jednotek RegioPanter. Posíleno bude také přeshraniční spojení do Polska. Ve spolupráci se Slezským vojvodstvím a polským dopravcem pojedou 4 páry osobních vlaků v polské elektrické jednotce EN57 z Bohumína do Katowic, Racibórze a Rybníku přes Chalupki. Mezi Frýdkem a Cieszinem pak pojede šest párů osobních vlaků vedených jednotkou Regionova.

Mezi novinkami se pak cestující mohou těšit také na zřízení dvou nových zastávek. "V průběhu roku 2016 bude zřízena nová zastávka Havířov-střed poblíž havířovské obchodní zóny. A v roce 2017 pak připravujeme otevření zastávky Ostrava-Zábřeh. Současné vítkovické nádraží totiž upadlo společně s podniky v této lokalitě, a tak dopravní obslužnost není příjemné," slíbil Miroslav Klich z regionálního centra Českých drah.

Cestující čeká výluka z Opavy do Krnova

Nejen to ale přinese nový jízdní řád. "Vzhledem k plánované modernizaci tratě z Krnova do Opavy bude od března do prosince probíhat výluka. Cestující tak budou v tuto dobu přepravováni náhradní autobusovou dopravou, jejíž zajištění nás bude stát 65 milionů korun," poznamenal Miroslav Klich.


Symbolické předání klíče od nových vlaků (8. prosince 2015, Filip Vlček).

Po tiskové konferenci, která se uskutečnila tento týden, pak došlo k předání dvou jednotek RegioPanter a symbolickému klíči od souprav. Ludvík Urban, místopředseda představestva Českých drah, uvedl, že v postupné obnově vozového parku chce společnost pokračovat dál. "Pro dálkovou dopravu máme zhruba tisícovku vozů, přičemž v příštík roce jich bude již 750 zmodernizovaných nebo úplně nových. Zbývající dvě stovky vozidel budou ještě stále nemodernizovaných ze 70. let," dodal.

Stejně, jako loni novou trať na letiště v Mošnově, tak i tentokrát nové jednotky posvětil ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který popřál mnoho kilometrů bez nehoc či jiných mimořádných událostí.


Vpravo hovoří biskup František Václav Lobkowicz (8. prosince 2015, Filip Vlček).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!