Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ČD nabídnou přes 4,5 tisíce spojů bez bariér

ČESKÁ REPUBLIKA - České dráhy nabídnou cestujícím odkázaným při pohybu na vozík v novém Jízdním řádu 2016 již 4656 bezbariérových spojů. Je to nejvíce vlaků bez bariér v historii železniční dopravy u nás.

K zajištění přepravy cestujících na vozíku pak bude sloužit více než 600 bezbariérových vozů a vlakových jednotek...


I v novém jízdním řádu opět přibudou bezbariérové spoje (nedatováno, České dráhy).

"Lidé upoutaní při svém pohybu na vozíku mají stále větší možnosti svobodně cestovat. České dráhy jim chtějí cestování veřejnou dopravou maximálně ulehčit, a proto trvale zvyšujeme počty bezbariérových vozidel, spojů a zlepšujeme servis pro osoby se zdravotním postižením," řekl předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek. Od prosince zavedou České dráhy na lince R13 z Brna přes Břeclav a Otrokovice do Olomouce nové nízkopodlažní soupravy InterPanter.

Během jara pak tyto jednotky začnou jezdit také na lince R19 z Prahy přes Pardubice, Českou Třebovou do Brna. "Tyto rychlíky obslouží i menší města jako jsou Přelouč, Choceň, Ústí nad Orlicí, Svitavy, Letovice nebo Blansko. Bezbariérové rychlíky tak bude mít ve svých městech zcela nově asi 80 tisíc obyvatel a tisíce dalších v okolí těchto měst," dodal Krtek.

Bezbariérové spoje na jaře z Prahy do Děčína

„Osoby se zrakovým postižením pak jistě pozitivně ocení vlakový rozhlas, který jim usnadní orientaci při výstupu na správné zastávce, nápisy v Braillově písmu a také naváděcí systém a dálkové otevírání určených dveří prostřednictvím slepecké vysílačky. Sluchově postiženým pak při cestě usnadní orientaci monitory s informacemi o jízdě vlaku," uvedl Krtek. V průběhu jara budou uvedeny do provozu také nově upravené bezbariérové vozy pro spojení Prahy, Ústí nad Labem a Děčína, které otevřou možnost cestovat lidem se zdravotním handicapem, včetně vozíčkářů, také do Německa. 


Novinky ale přináší i jízdní řád v počtu spojů, který se navýší (nedatováno, České dráhy).

V souvislosti s velkým rozšířením bezbariérových spojů v dálkové i regionální dopravě v posledních letech a plošně po celé České republice roste také zájem vozíčkářů o cesty vlakem. Cestování jim usnadňuje také široký informační servis na www.cd.cz a elektronický systém objednávky přepravy.

Podle tohoto systému České dráhy letos od 1. ledna do začátku listopadu zajistily přepravu již 4619 osob. Například za celý loňský rok to bylo přibližně 4300 osob a před deseti lety jen kolem dvou set osob za rok. Registrovaní vozíčkáři tak letos překonali veškeré dosavadní rekordy v cestování na železnici a do konce roku možná překonají hranici 5000 cest za rok. V létě denně běžně cestovalo vlakem dokonce tolik vozíčkářů, jako na počátku 90. let za celý rok.


Nové vozy již podobnou doplňkovou techniku nepotřebují (nedatováno, České dráhy).

V rekordních počtech cestujících se zdravotním postižením, kteří využili moderní objednávkový systém přepravy, přitom nejsou zahrnuty stovky cestujících, kteří svoji přepravu neobjednávají, protože využívají bezbariérové stanice, vlaky a cestují na lehkých mechanických vozících s průvodcem, a proto nepotřebují od železnice dokonce žádnou asistenci.

Odstraňování bariér na české železnici má tradici

Ještě bývalé Československé státní dráhy byly jedním z prvních dopravních podniků v bývalém Československu, které začaly zavádět bezbariérová vozidla a odstartovaly nový pohled na cestování a plnohodnotný život osob se zdravotním postižením. První bezbariérové vagóny byly zavedeny už v roce 1987. Značný nárůst bezbariérových vozidel a spojů pak pokračoval v uplynulých letech, díky desetiletým smlouvám a související obnově vlaků. Například letos ve srovnání s rokem 2010 stoupl počet bezbariérových spojů od 82% na 4656 a počet bezbariérových vozů a jednotek o zhruba 50% na více než 600.


Cestování je již více komfortní (nedatováno, České dráhy).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!