Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Nový GVD 2016 nabízí více vlaků i komfortu

ČESKÁ REPUBLIKA - Rychlejší cestování, více komfortních souprav s klimatizací a internetem v běžné rychlíkové dopravě a zachování současného rozsahu dopravy, to jsou hlavní atributy dálkové dopravy v jízdním řádu 2016.

Nový jízdní řád od 13. prosince nabídne denně v průměru 6 899 osobních spojů, které za rok ujedou 121,6 milionu kilometrů...


Masivněji budou nasazovány jednotky InterPanter (nedatováno, České dráhy).

Mezi desítku novinek, o kterých České dráhy informovaly již minulý týden, je například zrychlení vlaků mezi Prahou a Moravou. "Například z Prahy do Brna o 7 minut na 2 a půl hodiny, z Olomouce do Prahy u vlaků EuroCity, InterCity a Expres o 6 minut na 2 hodiny a 21 minut či z Ostravy-Svinova do Prahy u SC Pendolino o 6 minut na 2 hodiny a 53 minut, což je nejrychlejší spojení v historii," vyčíslil Petr Šťáhlavský, tiskový mluvčí Českých drah. Dále zmínil například rychlejší cestu z Prahy do Vídně, Bratislavy či Budapešti o 10 až 11 minut nebo zkrácení cesty mezi Prahou a Berlínek na 4,5 hodiny.

V kooperaci s PKP IC došlo ke zdvojnásobení nabídky spojení z České republiky do Varšavy, místo 3 denních párů vlaků jich pojede nově 6, zkrácena byla také cestovní doba mezi Českými Budějovicemi a Prahou o 10 minut na 2 hodiny a 23 minut či zavedení nového přímého spojení Ostravy a střední Moravy s Bratislavou a Budapeští. Vznikne také nové noční spojení z Prahy do Přerova a v ranních hodinách zase zpět.

Nasazeny nové moderní jednotky

Na linku R13 z Brna přes Otrokovice do Olomouce budou nasazeny nové moderní elektrické bezpariérové jednotky InterPanter, během nového jízdního řádu pak bude jejich provoz rozšířen také na linku R19 z Prahy přes Pardubice a Svitavy do Brna.


Posílena bude také regionální doprava (nedatováno, České dráhy).

Podle Michala Štěpána, předsedy představenstva Českých drah, se také zvětší nabídka spojů mezi Prahou a Moravou. "Na frekventované spojnici Prahy a Brna přibydou nové expresní vlaky. V pracovní dny budou jezdit posilové spoje z Brna hl.n. v 7.08 hodin a z Prahy hl.n. v 15.21 hodin. V neděli a ve svátky pak pojedou z Brna hl.n. v 15.08 hodin a z Prahy hl.n. v 18.21 hodin. Ve špičce se tak zkrátí interval rychlých vlaků mezi Prahou a Brnem z jedné hodiny na přibližně půl hodiny. Rozšíří se i spojení Opavy a Prahy, když vlak InterCity Opava bude nově jezdit směrem do Prahy i v sobotu a v neděli odpoledne se bude vracet do slezské metropole," řekl. Navíc ho doplní posilový vlak InterCity Vladislav Vančura, který bude jezdit v pátek po obědě z Prahy a v neděli odpoledne z Opavy do Prahy.

Ve vybraných krajích se zvýší také nabídka regionálních spojů. Například v praconví dny se zvýší frekvence vlaků v okolí Prahy. V průměru patnáctiminutový interval na spojení centra Prahy s východní částí města a Úvaly se prodlouží až do středočeského Českého Brodu. U trasy z centra Prahy přes Vysočany, Horní Počernice do Čelákovic bude nově více vlaků pokračovat až do Lysé nad Labem. Nový spěšný vlak bude vypraven i na severu Čech v pracovní dny odpoledne mezi Ústím nad Labem, Lovosicemi a Roudnicí nad Labem.

Víte, že...
...spoje ujedou za rok 121,633 milionu vlkm, tedy o 897 tisíc vlkm více oproti plánu pro jízdní řád 2015?
...osobám na ortopedickém vozíku (vozíčkáře) je přizpůsobených 4 656 vlaků?
...České dráhy nabídnou také ve 379 vlacích oddíly nebo vozy vyhrazené pro cestující s dětmi do 10 let?
...ve 38 spojích bude k dispozici dětské kino a ve 175 spojích bude vyhrazený dámský oddíl?

Informační portál Vlčoun.cz bude své čtenáře v průběhu následujících dnů postupně seznamovat s úpravami jízdních řádů v jednotlivých krajích. Podrobnější informace poté sjednotíme pod jeden odkaz.


Rozšířeny budou také noční dálkové vlaky (nedatováno, České dráhy).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!