Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Den železnice ukáže historii i budoucnost

ČESKÁ REPUBLIKA - Zářijové oslavy svátku železničářů vyvrcholí tuto sobotu 26. září Národním dnem železnice v Hradci Králové. V železniční stanici a depu se od 10.00 hodin představí historická i nejmodernější vozidla.

Vedle railjetu, který sem z Prahy přijede jako protokolární vlak, představí České dráhy také další nová železniční vozidla...


Moderní jednotka Českých drah Railjet (ilustrační foto, České dráhy).

Den železnice v Hradci Králové nabídne návštěvníkům pohled do minulosti železnice, představí řadu moderních vozidel i řadu zábavních atrakcí. Oslav se zúčastní více než 30 historických lokomotiv a vozů. Objeví se mezi nimi například parní lokomotivy „pětasedma“, „čtyřkolák“ nebo „štokr“, historické elektrické lokomotivy známé jako „bobina“ nebo motorové lokomotivy a vozy typu „sergej“, „zamračená“, „čmelák“ nebo „hurvínek“. Nejmodernější vozidla pak bude prezentovat souprava railjet, elektrická expresní lokomotiva řady 380, soupravy určené pro regionální dopravu (RegioShark, RegioSpider a RegioPanter) a několik typů osobních vozů, mj. i modernizovaný vůz 1. třídy (typ Ampz), určený pro linku Praha – Hamburk.

Do centra oslav na královéhradecké hlavní nádraží vypraví České dráhy protokolární vlak railjet. Odjíždět bude z Prahy hlavního nádraží v 8.08 hodin, zastaví v Kolíně a Pardubicích a do Hradce Králové přijede v 9.45 hodin. Zpět do Prahy se bude vracet v 16.55 hodin. Vlak je povinně místenkový, rezervace je možné zakoupit na pokladnách a v eShopu ČD. Během oslav bude z Hradce Králové vypraveno celkem dvanáct zvláštních historických vlaků. Čtyři z nich povezou parní lokomotivy, dvě budou mít v čele motorové lokomotivy a na čtyřech budou nasazené historické motorové vozy.

Světelná show v Hradci Králové

Novinkou Národního dne železnice bude letos exkluzivní světelná show plná historických lokomotiv. Uskuteční se na točně královéhradeckého depa kolejových vozidel od 20.00 hodin a nabídne téměř dvě desítky historických exponátů ve scénickém osvětlení s doprovodnou hudbou a komentářem. "Pro dobrý výhled a focení bude u točny postavena tribuna. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal za 250 Kč, jejich počet je omezen," dodal Petr Pošta z tiskového oddělení českých drah.


Žabotlam bude pendlovat mezi Bohumínem a Ostravou (ilustrační foto, České dráhy).

Na sobotu 26. září se mohou těšit také všichni příznivci světa na kolejích na Ostravsku. V rámci kulturního programu čeká na návštěvníky oslav v Bohumíně vystoupení mažoretek, dechového orchestru ČD a také kapel Los Pedros, Stadna a Banda a Šajtar. Děti potěší zábavní program s Klauny. V areálu bohumínské stanice se v sobotu zpřístupní Depo kolejových vozidel s prohlídkou lokomotiv a vozů nebo lze absolvovat exkurzi ústředního stavědla s odborným komentářem.

Stranou oslav nezůstává letos ani Ostrava. Na ostravském hlavním nádraží si mohou zájemci prohlédnout řídicí stavědlo stanice. Den otevřených dveří se uskuteční také ve Středisku oprav kolejových vozidel (SOKV) Ostrava ČD Cargo (bývalé lokomotivní depo). K řídicímu stavědlu v Ostravě hlavním nádraží a SOKV Ostrava se můžou zájemci svézt Regionovou, která pojede každou hodinu od 9 do 16 hodin ze 2. nástupiště. V areálu ve Skladištní ulici předvedou svou techniku a zručnost pracovníci Správy železniční dopravní cesty včetně zajímavých ukázek práce hasičů.

Pojede pára, žabotlam i staré tramvaje

Mezi Ostravou hl.n. a Bohumínem bude pendlovat historický parní vlak. Po trase Bohumín – Ostrava hl. n. – Ostrava střed pojede zvláštní vlak – elektrická jednotka 451. Parním vlakem taženým lokomotivou ř. 464 se můžou nadšenci železnice svézt také mezi Bohumínem a Petrovicemi u Karviné. Společnost AWT nabídne vyhlídkové jízdy zvláštními vlaky po síti svých vleček a k vyhlídkovým jízdám se připojí i historické tramvaje Dopravního podniku Ostrava.


Nebude chybět ani parní historie (ilustrační foto, České dráhy).

Poslední zářijovou sobotu vypraví České dráhy parní vlak ale také z brněnského hlavního nádraží do Zastávky u Brna, kde se konají oslavy Dne železnice a Hornického dne. V čele vlaku s historickými vozy ze 40. a 50. let minulého století pojede lokomotiva 475.101 „Šlechtična“, na konci vlaku můžou cestující využít služební vůz pro bezplatnou přepravu jízdních kol a kočárků. V Zastávce u Brna bude možnost si historickou parní lokomotivu důkladně prohlédnout. Do kopců směr Rapotice a Kralice nad Oslavou se během dne vydá vlak tažený historickou dieselovou lokomotivou T 478.1001 „Bardotka“.

V Zastávce se v sobotu 26. září uskuteční Hornické slavnosti plné zábavy pro malé i velké návštěvníky. V nabídce bude prodej zabijačkových specialit nebo zahrádkářská výstava. Pro děti jsou připraveny soutěže o dárečky, skákací hrad nebo malování na obličej. Zájemci mohou také využít měření rizikových faktorů v rámci akce Den zdraví nebo si vyzkoušet jízdu na elektrickém kole. Program je připraven také v Babicích, v Rosicích u Brna nebo ve Zbýšově. Spojení jednotlivých míst bude zajištěno bezplatnou kyvadlovou autobusovou dopravou od 10 do 15 hodin

Skupinová víkendová jízdenka bez omezení

Mimořádnou nabídkou pro všechny návštěvníky Dne železnice ale i turisty a cestovatele představuje rozšířená platnost Skupinové víkendové jízdenky. V sobotu 26. září bude tato jízdenka mimořádně platit pro 5 osob bez omezení věku. To je ideální příležitost pro podniknutí nejrůznějších výletů a cest s přáteli, a to nejen na Národní den železnice, ale kamkoliv v ČR, kam jezdí vlak Českých drah.

Podrobnější informace...
- Detailní informace o akcích a jízdních řádech najdete na webu Den železnice.
  (zdroj: www.denzeleznice.cz)


No a Bardotkou se zájemci svezou na Brněnsku (ilustrační foto, České dráhy).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!