Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Srážka rychlíků u Horažďovic: Deset zraněných

HORAŽĎOVICE - Sotva se česká železnice probrala z nedávné nehody ve Studénce, tak v úterý odpoledne došlo v Horažďovicích k dalšímu střetu. Tentokrát do sebe ale narazily dva rychlíky, lidé naštěstí neumírali.

Kromě několika vagonů a jedné lokomotivy byla vážně poškozena také železniční trať, škoda přesahuje 12 milionů korun...


Celkový pohled na nehodu (4. srpna 2015, Drážní inspekce).

K nehodě došlo v úterý ve 13.17 hodin poblíž Horažďovic. "Při odjezdu rychlíku Rožmberk z Brna do Plzně ze stanice Horažďovice předměstí vykolejil jeden osobní vůz tohoto vlaku a zasáhl do průjezdného průřezu sousední koleje, po níž vjížděl do stanice rychlík Vajgar mířící z Plzně do Brna," informoval včera odpoledne náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera.

Při nehodě bylo zraněno deset osob, z toho tři byli transportováni do nemocnic vrtulníky. Další zranění pak byla mírná a nevyžadovala další lékařskou péči v nemocnici. Původně se přitom hovořilo až o čtyřiceti zraněných.


Jeden z vozů vykolejil a částečně se přetočil (4. srpna 2015, Drážní inspekce).

Škoda na vlacích byla odhadnuta na 12 milionů korun, na kolejích pak škoda činí přibližně půl milionu korun. Již v průběhu odpoledne pak byla známa příčina nehody. Rychlík Vajgar stál před vjezdovým návěstidlem do stanice Horažďovice předměstí a čekal na průjezd protijedoucího rychlíku Rožmberk. "Ve stanici probíhá rekonstrukce a rychlík od Plzně měl přijet na kolej, z níž odjížděl vlak od Brna," upřesnil Kučera.

"Při odjezdu vlaku Rožmberk došlo s největší pravděpodobností k přehození výhybky přímo pod tímto vlakem, v důsledku čehož poslední vůz tohoto vlaku měl postavenu trasu na kolej, kde stál protijedoucí vlak Vajgar," dodal s tím, že následně došlo k vykolejení posledního vozu a jedné nápravy předposledního vozu.


Další z vagonů byly značně poškozeny (4. srpna 2015, Drážní inspekce).

České dráhy pro cestující z postiženého vlaku i jejich příbuzné zřídili telefonní linku 800 101 001, kde mohou požádat o prvotní informace o další cestě osob z postiženého rychlíku, psychlogickou pomoc a další informace a rady k řešení vzniklé situace. České dráhy povolaly na místo další posilový personál pro informování cestujících o náhradní dopravě a zajištění přestupů mezi vlaky a autobusy.

"Ve stanicích byla zajištěna také balená voda pro cestující, kteří museli v horkém dnu čekat na náhradní dopravu. Náhradní doprava za rychlíky je zavedena v úseku Strakonice - Nepomuk, za regionální osobní dopravu v úseku Strakonice - Horažďovice předměstí - Pačejov," uvedl v úterý odpoledne tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Lidé mohou žádat odškodnění

České dráhy také odškodní zraněné osoby z vlaku. "Protože společnost nemá k dispozici osobní data zraněných osob, prosíme, aby nás kontaktovali prostřednictvím právního odboru Generálního ředitelství Českých drah, které je pověřeno odškodněním cestujících v souvislosti s újmou na zdraví i v případě poškození věcí," apeloval na dotčené cestující Šťáhlavský.


Pohled do uličky jednoho z poškozených vagonů (4. srpna 2015, Drážní inspekce).

Podle webu Českých drah je provoz přes stanici Horažďovice předměstí a v úseku Horažďovice předměstí až Pačejov zcela zastaven, a to minimálně do středečního poledne. Všechny dálkové vlaky jsou mezi stanicemi Strakonice a Nepomuk nahrazeny autobusovou dopravou a za místem s náhradní dopravou České dráhy předpokládají zpoždění v rozmezí 30 až 60 minut.

Osobní vlaky jsou nahrazovány v úseku Pačejov až Horažďovice předměstí, za místem s náhradní dopravou se očekává zpoždění do půl hodiny. Provoz vlaků regionální dopravy na trati číslo 185 z Horažďovic do Klatov omezen není.


Situace po příjezdu záchranných složek (4. srpna 2015, Drážní inspekce).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!