Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Liberec je v zajetí železničních výluk

LIBEREC - Do modernizace, oprav a rekonstrukcí železničních tratí v Libereckém kraji jde letos ohromných 2,44 miliardy korun. Je to zhruba tolik peněz, jako za posledních osm let dohromady.

Nejvíce peněz je určeno na zrychlení ve vybraných úsecích z Liberce na Tanvald a Turnov a z Malé Skály na Starou Paku...


Proseč nad Nisou je zcela bez kolejové dopravy (4. května 2015, Zdeněk Mazánek).

Projekty zrychlení počítají s úpravou kolejí a výhybek, zmírněním oblouků, sanací svahů i modernizací zabezpečení, které dovolí na tratích zvýšit rychlost na 80 a někde až na 100 kilometrů v hodině, a tak zkrátit jízdní dobu vlaků.

Liberecký kraj má rozvinutou železniční síť, která je ale většinou jednokolejná a není elektrifikovaná. Liberecká správa dopravní cesty zajišťuje opravy a údržbu bezmála 700 kilometrů kolejí, na nichž je 576 přejezdů.


Zastávka Proseč nad Nisou (4. května 2015, Zdeněk Mazánek).

Za posledních deset let se do tratí v kraji investovalo 2,756 miliardy korun, nejvíc v loňském roce, kdy investice dosáhly bezmála 613 milionů korun. Největší akcí byla zahájená rekonstrukce trati 036 z Liberce do Tanvaldu za 425 milionů korun, 62 milionů korun šlo na opravy vodou podemleté trati 089 z Liberce na Českou Lípu.

Největší stavbou na železnici je loni zahájená modernizace trati 036 Liberec - Tanvald. Vloni prošel kompletní obnovou 14 km dlouhý úsek Jablonec nad Nisou, zastávka - Tanvald, letos od 1. dubna do 13. července probíhá rekonstrukce 13 km dlouhého úseku Jablonec nad Nisou, střed - Liberec. Oprava trati poté umožní zavést třicetiminutový interval vlaků, požadovaný krajem.


Nádraží Vesec u Liberce na trati 036 (22. dubna 2015, Zdeněk Mazánek).

V úseku Jablonec - Tanvald, na kterém platí výluka do 29. června, dělníci opraví opěrné zdi a provedou sanaci přilehlých skal.

Devět nových nástupišť

V rámci celého projektu dostaly nebo dostanou nová nástupiště stanice ve Vesci, Jablonci nad Nisou, Smržovce a Tanvaldu a také zastávky v Rochlici, Vratislavicích nad Nisou, Jablonci nad Nisou, Jabloneckých Pasekách a Lučanech nad Nisou. Celá oprava vyjde na 879 miliónu korun.


NAD za vlak se míjí s NAD za tramvaj ve Vratislavicích (9. dubna 2015, Zdeněk Mazánek).

V současné době na stejné trati probíhá i rekonstrukce Harrachovského tunelu za 90 miliónu korun. Provoz vlaků na trati 036 je proto udržován pouze v úseku Tanvald - Kořenov, mimo provoz je i odbočná trať 034 Smržovka - Josefův Důl.

Oprava trati 036 v Liberci na Poštovním náměstím zasáhla i do provozu MHD. Od 15. do 19. května byl uzavřen přejezd v Hodkovické ulici, linky MHD číslo 20, 33, 35, 37, 39 a 90 i PAD jezdily odklonem ulicemi Vesecká, Na Srázu a Kamenická. Ve dnech 21. až 25. května byl uzavřen přejezd v ulici Vesecká, linky MHD číslo 13, 24, 26, 57, 60 a 98 jely odklonem ulicemi Hodkovická, Kamenická a Na srázu.


SOR BN 12 ev.č. 78 se vrací z posilové NAD do Jablonce (5. dubna 2015, Zdeněk Mazánek).

NAD zajišťují DPMLJ svými městskými autobusy TEDOM, BusLine převážně linkovými Crosswayi, na některých posilových kurzech se objevují i autobusy SOR BN 12 z jablonecké provozovny DPMLJ. Třetím dopravcem je Umbrella, která zde mimo jiné nasazuje pozoruhodný autobus VDL Berkhof Ambassador 200.

Provoz NAD ovšem komplikuje souběžná rekonstrukce silnice I/14 v okolí tramvajové smyčky ve Vratislavicích. Ta je pro veškerou dopravu uzavřena od 18. května do 26. června. Autobusová doprava je proto vedena z Vratislavic do Jablonce nad Nisou přes Kunratice a Lukášov.


Karlov pod Ještědem na trati 086 (5. května 2015, Zdeněk Mazánek).

Druhou tratí, na které je v současnosti výluka, je spojnice 086 Liberec - Česká Lípa. Rekonstrukcí prochází tzv. Ještědský Semmering, úsek trati mezi Karlovem pod Ještědem a Křižanami.

Oprava zahrnuje kompletní výměnu kolejnic i renovaci mostů a tunelů. Ač se na této trati uskutečnila výluka v období od června 2013 do června 2014 kvůli podemleté trati u Zdislavy, při níž se opravily koleje i mezi Libercem a Karlovem, nepodařilo se obě akce spojit dohromady a proto mezi Libercem a Křižanami, resp. Jablonným v Podještědí v případě rychlíků, od 17. dubna do 15. června 2015 opět vyjely autobusy, tentokrát dopravců Ivan Pacák či Eurodoprava bus, s.r.o.  


Sanace mostku na trati 086 (5. května 2015, Zdeněk Mazánek).

V souvislosti s výlukou na tanvaldské a českolipské trati bylo na libereckém "hlavním" nádraží přistoupeno k rekonstrukci perónu druhého nástupiště, ke kterému jinak zajíždějí spoje obou tratí. Po rekonstrukci získá toto nástupiště moderní podobu, jakou již získalo páté nástupiště.


Opravou v dotčeném úseku 086 projdou všechny mosty (5. května 2015, Zdeněk Mazánek).

Třetí tratí s výlukou, která se sice nenachází na území Libereckého kraje, ale významným způsobem do zdejšího provozu zasahuje, je trať 030 Liberec - Pardubice. Prozatím je do 22. června vyloučen provoz mezi Starou Pakou a Jaroměří.

Rychlíky do/z Liberce jsou nahrazovány autobusy již v Hradci Králové a v úseku Pardubice - Hradec Králové jsou rychlíky namísto motorových vozů řady 843 vedeny náhradní soupravou s elektrickou lokomotivou řady 163 a řídícím vozem Bfnpvee ("syslem"). V letních měsících se uskuteční výluka i mezi Libercem a Starou Pakou, plynulost provozu taktéž narušuje stavba druhé koleje mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.


NAD za vlaky pro trať 086, Liberec (8. května 2015, Zdeněk Mazánek).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!