Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Tohle je InterPanter. Vlak pro dálkové spoje

OSTRAVA - České dráhy s ostravskou Škoda Vagonka dnes oznámily jméno vlakové jednotky určené pro vnitrostátní dálkovou dopravu. Zvítězil název InterPanter, jež navazuje na regionální verzi RegioPantera.

Ačkoli se vlak vlastní silou projede už za měsíc, první cestující se s ním svezou až na podzim na lince z Brna do Olomouce...


O představení nové jednotky byl velký zájem (29. dubna 2015, Filip Vlček).

Oficiální představení nového vlaku proběhlo ve středu dopoledne v závodu Škoda Vagonka v Ostravě, kde byly novinářům rozpracované jednotky také odhaleny. Podle ředitele Vagonky Michala Kurtince se první jednotka dokončuje a už za měsíc by se měla vydat na premiérové zkušební jízdy po zkušebním okruhu.

"Vybrat nejlepší jméno z pěti tisícovek návrhů nebyl vůbec jednoduchý úkol, každý návrh jsme jednotlivě posoudili a do nejužšího výběru postoupily ty nejoriginálnější," uvedl člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán s tím, že 2333 zájemců poslalo celkem 5097 návrhů. "Vítězný InterPanter pak nejvíce vystihuje účel nových jednotek, a tou je zajištění vnitrostátní dálkové dopravy," dodal.


Tak tohle je InterPanter, nová jednotka na dálku (29. dubna 2015, Filip Vlček).

České dráhy si u ostravské Vagonky objednali celkem 14 souprav, z nichž 10 bude pětivozových a 4 pak třívozové. Pokud vše půjde podle plánu, první cestující se novými vlaky svezou na lince z Brna do Olomouce letos na podzim.

InterPanter navazuje na panteří rodinku. Škodovka totiž v uplynulých letech vyrobila již 26 RegioPanterů, které jezdí v šesti krajích. Svézt se s nimi mohou cestující v Karlovarském či Ústeckém kraji, na Pardubicku a poslední dodávky směřovaly na jižní Moravu do okolí Brna. Další pak poputují do Moravskoslezského kraje, kde dvě jednotky ze čtrnáctikusové objednávky zajistí dopravu na mošnovské letiště.


Pohled do jednoho z řídících vozů s oddílem první třídy (29. dubna 2015, Filip Vlček).

Představením nové jednotky určené pro České dráhy česká Škoda potvrzuje, že se jí daří úspěšně rozšiřovat portfolio svých výrobků. "Vedle jednotek InterPanter v současnosti například vyrábíme nejnovější typ tramvaje ForCity Plus pro slovenskou Bratislavu, nebo pro Německo nové lokomotivy a moderní dvoupodlažní soupravy," řekl generální ředitel Škoda Transportation Tomáš Ignačák.

Škodovka očekává, že stejně, jak se ujala jednotka RegioPanter určená především pro regionální tratě, tak se stejně ujme také InterPanter určený pro dálkové spoje na české železnici.


Sedačky v první třídě jsou červené (29. dubna 2015, Filip Vlček).

Soupravy nabídnou cestujícícm komfortní klimatizovaný interiér pro dálkovou přepravu, bezbariérové toalety nebo wi-fi připojení k internetu. Samozřejmostí budou polstrované a polohovatelné sedačky, sklopné stolky, elektrické zásuvky, oddíly pro cestující s dětmi do 10 let či prostory pro uložení jízdních kol, kočárků a dalších zavazadel.

Oproti jiným jednotkám budou ale soupravy v mnoha věcech nové. "Pro cestující připravujeme palubní portál známý z pendolin nebo railjetů, v interiéru budou umístěny také automaty na prodej občerstvení," dodal Michal Štěpán.


Pohled do rozpracovaného vozu (29. dubna 2015, Filip Vlček).

Pro úplnost připomeňme, že návrhy na pojmenování nového vlaku vzešly ze soutěže, kterou organizovaly České dráhy spolu se Škodou Transportation. Autor vítězného návrhu získá od Českých drah In Kartu s aplikací IN 100 na jeden rok v ceně téměř 20 tisíc korun. Národní dopravce ale ocení i devět nejzajímavějších návrhů.

"Jejich autoři obdrží na druhém místě In Kartu s aplikací IN 50 a další účastníci v pořadí pak Kilometrické banky a vouchery v ceně 1000 korun pro cestování s Českými drahami," dodala Kateřina Šubová, tisková mluvčí Českých drah.


V hale Škodovky vznikají další jednotky (29. dubna 2015, Filip Vlček).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!