Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Opavu s Prahou spojí přímý vlak InterCity

OPAVA, PRAHA - Vyrazit z Opavy ranním přímým vlakem do Prahy a odpoledne zase nasednout do vlaku v Praze a vystoupit bez jediného přestupu v Opavě. Od poloviny června už to nebude utopie, ale realita!

České dráhy ve spolupráci s Magistrátem města Opavy připravují zavedení přímého spoje mezi slezskou metropolí a Prahou...


Opavské nádraží tvoří terminál mezi vlaky a autobusy (17. prosince 2014, Filip Vlček).

Přímá cesta bez přesedání bude minimálně o čtvrt hodiny kratší, potrvá pouhé tři a půl hodiny. "Díky pokračující modernizaci vozidlového parku, dokončení některých investic v oblasti infrastruktury na severní Moravě a v reakci na dlouhodobé přání města Opavy o přímé spojení s Prahou, jsme připravili projekt zavedení rychlého přímého vlaku mezi oběma městy," vysvětlil Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

České dráhy uvažovaly o zavedení vlaku již na sklonku loňského roku, ale k vlastní realizaci bylo možné přistoupit až nyní, po vyjasnění některých projektů v oblasti modernizace expresních vozů Českých drah.

Podpora zaměstnanosti i turistiky

"Spojení Opavy s centrální částí republiky vnímáme jako podporu rozvoje Moravskoslezského kraje v oblasti zaměstnanosti, rozvoje příležitostí pro podnikání, kvality životního prostředí, ale také turistiky," doplnil Michal Štěpán z akciové společnosti České dráhy.


Kromě rychlíků z Opavy odjíždí převážně osobní vlaky (22. října 2014, Filip Vlček).

Vlak InterCity Opava – Praha nabídne klimatizovanou soupravu s bistrovozem, ve kterém bude k dispozici Wi-Fi připojení k internetu. Cestující budou moci využít elektrické zásuvky a rozkládací stolky vhodné pro práci nebo volnočasové aktivity. Spoj bude jezdit v pracovní dny ráno z Opavy do Prahy a v podvečer opačným směrem.

Odjezd ranního IC 514 z Opavy východ, který zastaví ještě na Svinově, v Olomouci a Pardubicích, bude ráno v 5.55 hodin (příjezd Praha 9.24 hodin), večerní IC 513 vyjede z Prahy v 16.39 hodin a do Opavy dorazí ve 20.05 hodin.

Vedení Opavy je nadšené

Opava patří k nejvýznamnějším městům regionu, takže si přímé spojení s Prahou zaslouží. "Jsem za všechny Opavany velmi rád, že se cestování do hlavního města výrazně zrychlí, a navíc bude mnohem pohodlnější. Doufám, že tento krok povede také k nárůstu návštěvnosti slezské metropole a Opava se stane vyhledávaným turistickým cílem," navázal primátor Statutárního města Opava Martin Víteček.


Vlaky zastaví také na opraveném nádraží v Olomouci (17. července 2014, Filip Vlček).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!