Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Vlakem na letiště: Ostrava předstihla Prahu

OSTRAVA - Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově se tento týden dočkalo kvalitního napojení na dopravní infrastrukturu. Od pondělí 13. dubna sem totiž začaly jezdit pravidelné osobní vlaky z Ostravy.

Slavnostního zahájení na pravidelném osobním vlaku si nenechaly kromě pozvaných hostů a novinářů ujít také řady cestujících...


Vlakem přímo na Letiště Leoše Janáčka Ostrava (13. dubna 2015, Filip Vlček).

Mošnovské letiště je první, které má v České republice vlakové spojení a nabízí tak komfortní spojení letecké a železniční dopravy. Deset párů vlaků denně kromě neděle, kdy jezdí o jeden ranní pár méně, aktuálně zajišťují jednotky CityElefant, od prosince s platností nového jízdního řádu to pak budou RegioPanteři.

Ty pořídily České dráhy za výrazného přispění Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Poprvé se na trati objeví s novým grafikonem vlakové dopravy od neděle 13. prosince od zahájení denního provozu.


Stanice umožňuje odbavení dvou vlaků (13. dubna 2015, Filip Vlček).

Půjde o první dvě jednotky z únorového rámcového kontraktu na dodávku až jedenácti elektrických dvouvozových jednotek. České dráhy za ně zaplatí necelých 134 milionů korun, na zbývajících 90 milionů poskytl peníze kraj.

"Zahájení železničního provozu na mošnovské letiště je výsledkem velkého úsilí Moravskoslezského kraje a také dlouholeté úspěšné spolupráce s národním dopravcem. Věřím, že dnešek bude výzvou i pro hlavní město, které vlakové spojení s Letištěm Václava Havla tolik potřebuje," řekl Pavel Krtek, předseda představenstva Českých drah.


Nechybělo stříhání pásky (13. dubna 2015, Filip Vlček).

Rozvoj prostoru u mošnovského letiště patří mezi priority kraje, a to zejména s ohledem na těsnou vazbu na průmyslovou zónu Mošnov. "O zónu v Mošnově se zajímá řada investorů, práci tu v budoucnu získají stovky lidí. Kapacita počítá se zřízením až deseti tisíc pracovních míst. Velká část z nich vlak k cestě do zaměstnání určitě ráda využije," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Hejtman poté dodal, že se starosty přilehlých obcí komunikují i co se týče jízdních řádů návazné autobusové dopravy.


Vítejte na Mošnově (13. dubna 2015, Filip Vlček).

Současně se zahájením provozu vlakové linky S2 tak došlo ke změnám na autobusových linkách obsluhujících ostravské letiště. Na lince 333 dochází k úpravám časových poloh některých spojů a k zavedení nových spojů tak, aby byla z Ostravy zajištěna obsluha celého směnného režimu firem sídlících v průmyslové zóně Mošnov.

"Na lince 670 dochází k obdobným úpravám pro spojení průmyslové zóny s Novým Jičínem, navíc vybrané spoje této linky budou na mošnovském letišti obousměrně provázány se spoji vlakové linky S2," upřesnil Daniel Havlík, náměstek hejtmana pro dopravu.


Slavnostní souprava nesla jméno Jaruška (13. dubna 2015, Filip Vlček).

Větší nápor zažije mošnovské letiště už koncem dubna, kdy na nadcházející Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 dorazí řada zahraničních fanoušků i letecky, vlaky z mošnovského letiště tak budou první volbou pro dopravu do Ostravy. "CityElefanty jsou moderní vozidla a nabídnou cestujícím dostatečnou kapacitu míst a také potřebný komfort,“ uvádí Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za úsek osobní dopravy.

Později i pendolinem

Velké plány mají České dráhy s využitím spojení na letiště i ve dnech konání zářijových Dnů NATO. "Už pracujeme na zajištění atraktivních přímých spojení na Mošnov z různých částí země. Rýsuje se například jízda pendolina nebo railjetu z Prahy, mimořádných vlaků z jižní Moravy, od Bohumína, případně Olomouce,“ dodal Štěpán.


Zobrazení cílové stanice na informačních tabulích (13. dubna 2015, Filip Vlček).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!