Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ČD upravují 64 vozů podle handicapovaných

PRAHA - Jeden z prvních vozů určených k přepravě zákazníků se zdravotním postižením, které národní dopravce postupně upravuje podle jejich požadavků, byl ve středu k vidění na pražském hlavním nádraží.

Jde o modernizovaný vagon řady Bbdgmee, který je určený pro dálkové vlaky kategorií EuroCity, InterCity, expres a rychlík...


Interiér toalet pro handicapované (26. července 2012, České dráhy).

Vozy nabízejí pasažérům komfortní cestování v novém klimatizovaném interiéru. Jsou vybaveny elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky a samozřejmostí je bezbariérová toaleta nebo zdvihací plošina, která umožňuje bezpečný nástup lidem na vozíku.

"Na podnět cestujících se zdravotním postižením jsme po dohodě s Národní radou osob se zdravotním postižením přistoupili k dalšímu vylepšení těchto vozů. Reagujeme tím zároveň na vývoj kompenzačních pomůcek, které jsou den ode dne dokonalejší, ale třeba v případě elektrických vozíků také objemnější," vysvětlil důvody úprav člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Rozšíření dveří

"Po konzultaci se zákazníky jsme proto rozšířili vstupní dveře do vyhrazeného oddílu, odstranili jsme dvě sklopné sedačky pro doprovod a zjednodušili ovládání sklopného stolku v tomto oddíle," dodal Štěpán.


Široké dveře umožní nástup vozíčkářů (26. července 2012, České dráhy).

Další úpravy se týkají doplnění pomocných madel a také tlačítek signalizace SOS pro situace, jako je pád cestujícího z vozíku. To přispěje k vyšší bezpečnosti přepravy.“ Zdvihací plošina bude nově vytočena o cca 15° vůči hraně nástupiště. Cestující na vozíku tak na ni bude najíždět šikmo k podélné ose vozu, čímž se eliminuje riziko možného propadu vozíku přes hranu nástupiště. S upravenými vozy, které České dráhy postupně přebírají od výrobce, se setkají cestující v dálkových spojích prakticky v celé republice.

Bezbariérových spojů přibývá

Odstraňování bariér věnuje národní dopravce velkou pozornost. V současnosti disponuje přibližně 600 bezbariérovými vozy, motorovými a elektrickými jednotkami, které obsluhují 4 612 garantovaných bezbariérových spojů denně.

Dalších šestnáct elektrických nízkopodlažních jednotek, které mají veškeré úpravy pro osoby se zdravotním hendikepem, ať už jde o vozíčkáře, zrakově nebo sluchově postižené, České dráhy před časem objednaly. Čtrnáct z nich je určeno pro dálkovou dopravu. Budou jezdit například mezi Brnem, Břeclaví, Otrokovicemi a Olomoucí.Objednána je také přestavba devíti oddílových rychlíkových vozů na velkoprostorové s místy pro ortopedické vozíky a rozšířenou bezbariérovou toaletou. Tyto vozy budou nasazeny do provozu mezi Prahou, Ústím nad Labem a Děčínem a pojedou dále do Německa.


Světlý a prostorný interiér vagonu (26. července 2012, České dráhy).

Společnost rozvíjí i další služby, které mají za cíl usnadnit cestování osobám se zdravotním postižením. Projekt Českých drah „Cestu si objednávám z pohodlí svého domova“ dokonce zvítězil v soutěži „MOSTY 2014“ v kategorii Instituce veřejné správy za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch osob se zdravotním postižením.

České dráhy jsou aktivní také v projektu 'Euroklíč', v rámci kterého se snaží ve spolupráci s jejich provozovateli zpřístupnit zdravotně postiženým toalety v železničních sanicích. V současné době je takto možné euroklíč použít na více třicítce nádraží. Například ve stanicích Benešov u Prahy, Čerčany, Olbramovice, Senohraby, Strančice, Vlašim, Zruč nad Sázavou, Příbram, Kladno, Kolín, Poděbrady, Praha hl. n., Praha-Libeň či Praha-Dejvice.


Toalety v modernizovaném upraveném voze (26. července 2012, České dráhy).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!