Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Na železnici loni vyhasly tři stovky životů

ČESKÁ REPUBLIKA - Loni zemřelo na všech dráhách v České republice 296 lidí, což je nejvíce od vzniku Drážní inspekce. Největší měrou se na této tragické statistice podílely střety vlaku s člověkem, při nichž zemřelo 238 osob.

I přes to, že Drážní inspekce vydává řadu preventivních filmů, tak k nehodám dochází dál, například v pátek na Hodonínsku...


Nehoda ve Vracově (23. ledna 2015, Drážní inspekce).

Rok 2014 se stal výjimečným především svou tragičností, kdy při 4101 mimořádných událostech na všech dráhách v České republice zahynulo 296 osob, což je o 26 procent více, než v roce 2013. Nárůst počtu mimořádných událostí přitom byl jen 3 procenta. Na vývoji statistiky počtu usmrcených osob se každoročně největší měrou podílejí střety vlaku s osobou.

V roce 2014 se na železnici střetl vlak s osobou celkem 313x, což je o 29% více střetů, než v roce 2013 a současně se jedná o nejvyšší počet střetů za rok od vzniku Drážní inspekce.

Poprvé více, než tři stovky střetů

Poprvé v její historii přesáhl počet tohoto druhu mimořádné události 300, při nichž zahynulo 238 osob, což je o 20 procent více, než v roce 2013 a o 7% více, než v dosud nejtragičtějším roce 2011. "Nárůst přitom evidujeme i v případě zraněných při těchto událostech," informoval tiskový mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Nejvíce nehod se loni událo v prosinci, a to 34, avšak nejvíce usmrcených eviduje Drážní inspekce v červnu, kdy při 33 střetech zemřelo 29 osob.


Nehoda ve Vracově (23. ledna 2015, Drážní inspekce).

I v letošním roce jsme již zaznamenali střety vlaku s osobou. "Tím prvním byl střet rychlíku se ženou 2. ledna v 17.42 hodin mezi Hlubokou nad Vltavou a Českými Budějovicemi, která na následky střetu na místě zemřela a byla první usmrcenou na železnici v letošním roce," poznamenal Drápal.

V roce 2014 se na železničních přejezdech událo stejně jako v roce 2013 celkem 180 střetnutí. Oproti roku 2013 však výrazně stoupl počet usmrcených osob při těchto mimořádných událostech, a to z 23 v roce 2013 na 43 v roce 2014. Zatímco v roce 2013 průměrně umírali lidé na železničních přejezdech při každé 8. nehodě, tak v roce 2014 zemřel člověk již při každém 4. střetnutí.


Nehoda ve Vracově (23. ledna 2015, Drážní inspekce).

K nárůstu smrtelných nehod došlo především na železničních přejezdech zabezpečených světelnou výstražnou signalizací bez závor, kde vzrostl počet usmrcených v porovnání s rokem 2013 na více, než dvojnásobek při prakticky stejném počtu nehod.

"Obdobný nárůst evidujeme i na přejezdech zabezpečených světelnou signalizací a závorami, kde však všichni usmrcení jsou chodci nebo cyklisté, kteří podlezli sklopená závorová břevna a vstoupili na trať v době příjezdu vlaku, a nedá se v tomto případě hovořit o omylu či přehlédnutí ze strany postižených," uvedl Martin Drápal a dodal, že nejnižší počet usmrcených eviduje na železničních přejezdech zabezpečených pouze výstražnými kříži, kde zemřeli 'pouze' čtyři lidé.

Sedm mrtvých v pražském metru

Mimo usmrcení při střetu vlaku s osobou nebo střetnutí na železničním přejezdu eviduje Drážní inspekce v roce 2014 dva usmrcené v důsledku vyskakování z rozjíždějícího se vlaku, šest mimořádných událostí s následkem smrti na dráze tramvajové a sedm případů střetu vlaku metra s osobou, kdy byla následkem smrt.


Nehoda ve Vracově (23. ledna 2015, Drážní inspekce).

Drážní inspekce v minulosti připravila řadu preventivních kampaní, aby varovala před riziky, které jim hrozí na železnici. V roce 2009 vydala DVD s filmem Hazardéry železnice zabíjí, který názorně ukazuje, co hrozí lidem na železnici.

Do autoškol byl v roce 2007 distribuován film Řidič, postrach přejezdů zdůrazňující pravidla při přejíždění železničních přejezdů. V roce 2008 základní školy obdržely nástěnný obraz s názvem Hurá na cesty, pracovní sešity a pomůcky pro děti 2. tříd, které se hravou formou učily bezpečnému cestování vlakem a chování poblíž kolejí.

Ani prevence nepomáhá...

K dosud poslední nehodě došlo v pátek ve 14.00 hodin ve Vracově na Hodonínsku. Spěšný vlak z Brna do Vlárského kontaktu se na přejezdu bez závor střetl s osobním automobilem. Při nehodě byl zraněn řidič (1963) auta. Celkově byla škoda odhadnuta na 340 tisíc korun, provoz na trati obnoven v 16.50 hodin.


Nehoda ve Vracově (23. ledna 2015, Drážní inspekce).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!