Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Na železnici přibývají modernizované vozy

ČESKÁ REPUBLIKA - České dráhy v těchto dnech uvádějí do provozu další čtyři desítky modernizovaných rychlíkových vozů. Díky tomu nabídnou v současném jízdním řádu 2015 o 39 komfortních vlaků více.

Počet komfortních dálkových spojů tak stoupne na 156 vlaků. Vznikla i nová kategorie vlaků - railjet a rychlík vyšší kvality Rx.


Moderní prosvětlený interiér modernizovaných vozů (27. listopadu 2014).

Klimatizované velkoprostorové kombinované vozy 1. a 2. třídy typu ABpee jsou nyní uváděny do provozu v rychlících z Prahy do Plzně a Chebu a také do Klatov a Železné Rudy. Další z nich jezdí z Brna přes Břeclav, Hodonín, Otrokovice a Přerov do Olomouce. Cestující v nich mají k dispozici elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky, jako jsou notebooky nebo mobilní telefony. V 1. třídě mohou cestující využít také sklopné nebo rozkládací stoly. Ve vozech jsou místa pro uložení jízdních kol. Vozy ABpee v počtu 15 kusů modernizovala polská společnost Pesa.

Česká společnost KOS Krnov pak provedla tzv. malou modernizaci 26 velkoprostorových vozů 2. třídy typu Bdt. Ty dostaly např. nové polstrované sedačky a jsou vybaveny elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky. Ve vozech jsou také místa pro uložení jízdních kol. Vozy typu Bdt jsou zařazeny do rychlíků z Prahy přes Plzeň do Klatov a Železné Rudy a z Brna přes Břeclav, Hodonín, Otrokovice a Přerov do Olomouce.

Vyjíždějí rychlíky vyšší kvality

Komfortní dálkové rychlíky vyšší kvality (Rx) jsou sestaveny z nových nebo modernizovaných vozů. "Místo vozů s koženkovými lavicemi nabízejí komfortní čalouněné sedačky, v kupé jen se 6 místy. Samozřejmostí jsou doplňkové služby, jako jsou elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, například notebooky, iPady nebo mobilní telefony. Vlaky nabízejí i vyhrazená místa pro cestující s dětmi, jsou přístupné pro vozíčkáře, mají prostor pro uložení jízdních kol. Vždy alespoň část z vozů v rychlících vyšší kvality je také klimatizovaná," uvedl člen představenstva pro osobní dopravu Michal Štěpán.


Obnoveným vagonům červená sluší (20. listopadu 2014).

Modernizované vozy s čalouněnými sedačkami místo koženky nabízejí i další vlaky, které zatím nesou běžné označení rychlík. Jsou to například motorové soupravy z Prahy přes Příbram do Českých Budějovic, z Plzně do Mostu, z Prahy do Turnova a Tanvaldu nebo z Kolína do Rumburku. Novější soupravy z 90. let, které mají také mnoho atributů komfortních dálkových vlaků, jezdí i z Pardubic do Liberce nebo z Olomouce přes Krnov do Ostravy.

Jednotlivé klimatizované modernizované vozy jsou zařazeny i do dalších běžných rychlíků. Jedná se především o multifunkční vozy řady Bbdgmee, které slouží cestujícím také mezi Prahou, Havlíčkovým Brodem, Brnem, Přerovem a Ostravou, na trase z Brna přes Jihlavu a České Budějovice do Plzně, nebo z Prahy přes Ústí nad Labem a Karlovy Vary do Chebu. Na linkách Praha – České Budějovice – Linec a Brno – Břeclav – Otrokovice – Olomouc budou z modernizovaných vozů sestaveny dokonce podstatné části souprav.


Vozy jsou vybaveny také zásuvkami pro napájení drobných spotřebičů (27. listopadu 2014).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!