Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Vlaky do Vejprt v sobotu končí, vrátí se v létě

CHOMUTOV, VEJPRTY - Houbaři, cyklisté, ale i obyvatelé obcí ležících na trati 137 z Chomutova do Vejprt budou mít od neděle utrum. Ústecký kraj na trati v zimě nebude objednávat dopravu, a tak vlaky vyjedou až v květnu.

Poslední vlak sem České dráhy vyšlou tuto sobotu, další pak až 1. května 2015. Lidé v okolí tratě se bouří a podepisují petici.


Vlaky bývají často i posilované pro velký zájem (15. října 2014, Vejprtská dráha).

Od neděle 14. prosince přestává německý dopravce obsluhovat trať v úseku Cranzahl - Vejprty. Protože se Ústecký kraj obává, že to bude mít negativní dopad i na poptávku po přepravě na českém úseku tratě, objednal Ústecký kraj vlaky a lince U15 pouze v měsících letní turistické sezóny od května do září. To se ale nelíbí lidem v okolí tratě, a tak vznikla petice za zachování celoročního víkendového provozu.

"Nás rozhodnutí kraje štve, protože na trati jezdí celoročně lidi v hojném počtu ať už to jsou kolaři nebo cyklisté," uvedl zdroj blízký spolku Vejprtská dráha / Weipertbahn, který si nepřál být jmenován. Jméno je ale redakci známo.

Pořádají rozlučkovou jízdu

Na rozhodnutí kraje proto spolek zareagoval a společně s Federací vlakových čet Chomutov a Federací strojvůdců ČR Chomutov uspořádá v sobotu 13. prosince rozlučkovou akci s názvem 'Poslední zimní vlak do Vejprt'. K dispozici bude také zmíněná petice.


Před dvěma měsíci jely vlaky takto obsazené (15. října 2014, Vejprtská dráha).

Podle mluvčí Ústeckého kraje Magdaleny Hanáčkové je podle statistických údajů patrný rozdíl mezi přepravenými cestujícími v letních a zimních měsících. "V zimních měsících se náklady na údržbu tratě zvyšují a nezřídka se stává, že je vlivem povětrnostních podmínek nutné nasadit náhradní autobusovou dopravu, která samozřejmě nenabízí cestujícím očekávaný komfort a zážitek," uvedla Hanáčková.

Na to reagoval zdroj blízký Vejprtské dráze s tím, že za posledních pět let nebyla doprava nijak dlouhodobě narušena. "Pokud byla trať v zimě uzavřena, tak z důvodu, že nebyl dodržen průjezdný profil tratě, která byla zarostlá vegetací a když napadl sníh, vegetace zasahovala do profilu tratě," uvedl.


Zájem mají i cyklisté, turisté či houbaři (15. října 2014, Vejprtská dráha).

Akce 'Poslední zimní vlak do Vejprt' se uskuteční na pravidelných vlacích Os 16880 do Vejprt a Os 5299 zpět do Chomutova. Protože ale spolek Vejprtská dráha / Weipertbahn očekává velkou účast cestujících, bude v tento den posílena vlaková souprava na čtyřnásobnou kapacitu. V Regionově bude zároveň využit rozhlas k povídání o trati.

Sbírají podpisy do petice

"Během celé akce shromažďovat podpisy do naší petice, kterou pak zašleme k dalšímu jednání na Ústecký kraj," dodal zdroj ze spolku Vejprtská dráha / Weipertbahn.V současné době je pod peticí zhruba pět set podpisů.

Ústecký kraj o petici ví zatím pouze zprostředkovaně z médií. "Plně respektujeme, že je to jedna z možností svobodného vyjádření názoru. V případě jejího doručení budeme standardně postupovat v rámci interních směrnic," dodala Magdalena Hanáčková z Krajského úřadu Ústeckého kraje.


Dráha jezdila i během zimních měsíců (nedatováno, Vejprtská dráha).

Vlaky se na trať číslo 137 podle nového jízdního řádu vrátí zase od 1. května, ale pojedou jen o víkendech do 28. září. Pak provoz na trati zase utichne. Spoje ale budou navazovat na rychlíky v relaci Praha - Ústí nad Labem - Cheb. Ústecký kraj jako náhradu posílí autobusovou linku číslo 587 z Chomutova přes Místo a Kryštofovy Hamry do Vejprt, a to o dva páry víkendových spojů celoročně.

Kromě omezení provozu na trati bude ukončena také služba výpravčího ve stanici Vejprty, která bude od nového grafikonu dopravnou D3. V sobotu 13. prosince pak do Vejprt přijede naposledy Desiro z Německa.


Nemá být omezení provozu předvěstí úplného zastavení? (nedatováno, Vejprtská dráha).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!