Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Před 11 lety zažila ústecká MHD perný víkend

ÚSTÍ NAD LABEM - Zatímco počasí v těchto dnech naznačuje blížící se jaro, například před 11 lety to tak nevypadalo. Ústí nad Labem tehdy zasypala pořádná nadílka, o které se nám dnes může mnohdy jen zdát.

/Z ARCHIVU/ Kromě toho se na křižovatce v Nových Předlicích zřítil dům Restaurace Na zastávce, který způsobil další potíže...


Vydatným sněžením projíždějící trolejbus u hoteláku (23. února 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Víkend ve dnech 23 a 24. února v roce 2013 byl pro ústeckou dopravu velkou zkouškou. Přes celou republiku se tehdy přehnalo vydatné sněžení, které na mnoha místech komplikovalo dopravu. A nejinak tomu bylo i v Ústí nad Labem. Zatímco v sobotu sněžilo v menší míře, velký příval sněhu zasáhl město v noci na neděli. S klouzajícími vozovkami se řidiči setkávali většinou na výše položených místech. Kola tak prokluzovala například na Severní Terase, na Střekově nebo ve Všebořicích. Výjimkou nebyla ani Klíše, kam se dokonce nejezdilo desítky minut minut. Naopak v sobotu odpoledne se pak na KLíši jezdilo častěji, než se předpokládalo, ale o tom níže.

Archivní snímky Informačního portálu Vlčoun.cz také ukazují, že během podobných klimatických problémů byly nejspolehlivějšími vozidly trolejbusy Škoda 15Tr. Fotografie ale také navozují tehdejší atmosféru provozu městské dopravy v Ústí nad Labem. Dopravě tehdy právě trolejbusy 15Tr stále ještě dominovaly, v autobusech pak vedly zcela jednoznačně Citybusy.

Čtěte také...
Poslední prosněžený víkend máme za sebou (vydáno 26. února 2013)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vozovky připomínaly spíše kluziště (23. února 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Nedělní dopoledne bylo asi nejrušnější, protože v permanenci byly obě vyprošťovací Tatry ústeckého dopravního podniku. Nejčastěji vyjížděly do výše položených míst, v zastávce Malátova ve směru z centra zůstala stát Škoda 25Tr ev.č. 606. O pár metrů níž, nad zastávkou Stříbrnické nivy, se pak zkřížil a k plotu nebezpečně přiblížil trolejbus ev.č. 542. Nejen tyto vozy musela vyprostit Tatra. Prvně jmenovaný vůz dokonce raději odtáhla do vozovny. Podobně pak během dne pomáhala s dalšími vozy napříč krajskou metropolí. 

Vydatné sněžení a již v té době tradiční absence sypačů donutila řidiče vozidel městské dopravy, aby v zastávkách Elba a Krušnohorská ve směru do centra raději nezajížděli až do zastávkového zálivu, ale cestující nabírali v úrovni běžného jízdního pruhu. Již po poledni se situace ale začala uklidňovat, trolejbusy se pozvolna vracely k jízdním řádům a odpoledne už sněžení ustalo.


Montážní plošina u zříceného domu v Nových Předlicích (23. února 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Zásahem do složité dopravní situace pak bylo sobotní zřícení demolované budovy bývalé Restaurace Na zastávce v Nových Předlicích. Při demoličních pracích totiž v odpoledních hodinách došlo ke zřícení části zdi do Tovární ulice, která tou dobou nebyla nijak uzavřená a místem tak projížděly auta, autobusy i trolejbusy. Pád zdiva zpřetrhal trolejové vedení prakticky v celé křižovatce a trolejbusy tak ihned přestaly jezdit z centra města do Starých Předlic i na odbočnou trať ke Globusu. Jako zázrakem nedošlo ke zranění osob nebo poškození projíždějících vozidel. 

Trolejbusy ve směru z Mojžíře a Střekova byly ukončeny v zastávce Mírové náměstí, odkud pak jezdily bez cestujících na Klíši. Dispečink postupně vypravil čtyři autobusy náhradní dopravy, které jezdily mezi centrem města a Předlicemi na linkách 57 a 62. Na místo okamžitě vyjeli kromě policistů také pracovníci vrchního vedení dopravního podniku, kteří chtěli začít s opravou trolejového vedení. Stavbaři ale nejprve museli odklidit trosky domu. Provoz na rušné křižovatce byl omezen na dva týdny, trolejbusy bez omezení místem začaly jezdit 3. března.

Čtěte také...
Demolovaný dům se zřítil a zatarasil Tovární (vydáno 23. února 2013)
V neděli se vrátí trolejbusy do Starých Předlic (vydáno 2. března 2013)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Trolejbus u zastávky Stříbrnické nivy čekající na Tatru (24. února 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!