Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ústí 2013 (4): Trolejbusy na čas zcela dojezdily

ÚSTÍ NAD LABEM - Vytrvalé deště prakticky napříč Českou republikou udělaly z Ústí nad Labem těžko propustné hrdlo. Hladina Labe zcela zaplavila křižovatku Předmostí, kvůli čemu došlo k úplnému zastavení trolejbusové dopravy...

/DESET LET ZPÁTKY/ V rámci tohoto týdne si připomeneme průběh povodní, které ovlivnily chod Ústí nad Labem během června roku 2013...


Autobus linky X odjíždí od západního nádraží (5. června 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

V noci na středu 5. června 2013 došlo k úplnému zaplavení křižovatky na Předmostí, což naprosto vyřadilo trolejbusové linky z provozu. Ruch na nejrušnější ústecké křižovatce tak na několik dnů ustal. Doprava je paralyzována, mosty jsou uzavřeny, do Vaňova a Církvic se lidé dostanou jedině vlakem a výhled není příjemný. Labe o půlnoci dosáhlo hladiny 10,2 metru a stále pomalu stoupá. Dokončena byla protipovodňová hráz z pytlů s pískem v centru u Předmostí.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem musel kvůli zaplavení křižovatky na Předmostní na celé trolejbusové linky nasadit autobusy, což pro cestující přineslo jednu pozitivní změnu - nebylo nutné v centru města a u Autoškoly přestupovat z trolejbusů na autobusy a opačně. 


Pohled na zcela zaplavené hlavní nádraží v Ústí (5. června 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Voda zaplavila také podchod pod západním nádražím. Vodu, aby se nevylila do Tovární ulice, zadržuje hráz s pytli s pískem. Průjezdná Tovární ulice je jedna z priorit, protože pokud by došlo k jejímu zaplavení, došlo by také k přerušení spojení mezi centrem města a Střekovem. O prioritě Tovární ulice svědčí také provoz linky X, která začala jezdit ve zkrácené trase mezi Mírovým náměstím a Západním nádražím. Vlaky spojující západní a střekovské nádraží stále jezdí bez jízdního řádu, kvůli čemu je také operativně řešena autobusová doprava na Střekově.

Voda si stále hledá cestu v dalších lokalitách města. Ve 14.30 hodin proto došlo k uzavření Tovární ulice v úseku od západního nádraží až po Sklárnu. Trasa kyvadlové linky X se nezměnila, autobusy linek číslo 1, 4, 6, 13X, 19 a 57 ale úsek musí začít objíždět okolo Kauflandu. Zastávka Na Luhách je přesunuta ke křižovatce. Zastávky Dílny ČD a Sklárna jsou do odvolání bez dopravní obsluhy. Voda sem vytekla z podchodu u dílen ČD.


Trolejbusy jsou nahrazeny autobusy a jezdí okolo ZOO (5. června 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Projížďka mezi západním nádražím a stanicí Ústí nad Labem-Střekov připomíná spíše plavbu lodí. Výhled na zcela otevřená zdymadla, zaplavené mosty, nábřeží a spodní patra pod vodou nenaplňují cestující a obyvatele krajské metropole nadějí, že se situace brzy zlepší. Nakonec vše bylo jinak. Právě ve středu se hladina Labe zastavila a v dalších dnech začala pozvolna klesat.

Čtvrtek 6. června přinesl stagnaci celé situace. Informační portál Vlčoun.cz tehdy mapoval celou situaci komplexně a ohledně povodní dokonce na čas přerušil zpravodajství, protože lidé získávali nejdůležitější informace prostřednictvím rádia či televize. Křižovatka Předmostí byla stále uzavřena, dopravní situace v městské hromadné dopravě se nijak výrazně neměnila a zůstávala stejná, jako ve středu. Trolejbusová doprava je v celém města zastavena, trolejbusové linky jsou zajištěny náhradní autobusovou dopravou, která mezi centrem a Krásným Březnem jezdí objížďkou přes Malátovu, Stříbrníky a okolo Zoologické zahrady. 


Velká vodní laguna na Střekově se zmenšuje (6. června 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Na Střekově je zajištěn výrazně omezený provoz několika autobusových linek. V provozu je linka 9 zajišťující obsluhu Kojetic a Nové Vsi, linka 13 spojující Střekov se Svádovem přes Malečov, a linka číslo 17, která spojuje Střekov s Brnou a Církvicemi. Všechny tři linky jsou výchozí od střekovského nádraží, kam se cestující dostanou jedině vlakem. 

Autobusové linky zajišťující dopravu na Střekově mají téměř namále, kdy se začne voda objevovat v nájezdu na Mariánský most. Sklon silnice a vyvýšený jízdní pruh ve směru od ZPA na Kamenný Vrch ale zajistil, že autobusy sice jezdily skrz velkou vodní lagunu, ale provoz nemusel být zastaven. Celou nábřežní část Střekova chrání protipovodňová stěna, která sice na některých místech přetékala, ale dokázala zachytit ten největší nápor vody a ochránit tak majetek obyvatel města. 


Pohled na zaplavený podjezd u Přístavu (6. června 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Je dobré také zmínit, že ústecký dopravní podnik na obrazovkách uvnitř autobusů začal místo reklam zobrazovat důležité telefonní kontakty na nejrůznější městské instituce. Ve vozech MHD tak bylo možné zjistit telefon krizovou linku města, informační linku dopravního podniku či speciální telefonní linky na centra pomoci či na Povodní Labe pro informace o aktuální výšce hladiny řeky. 

Ve večerních hodinách ve čtvrtek 6. června se dala hladina Labe na ústup, a tak na některých místech začalo být viditelné, že se brzy doprava vrátí do normálu. A v pátek 7. června byl úbytek vody již viditelný více, než kdy jindy, protože se ve večerních hodinách mohla městská hromadná doprava vrátit na křižovatku na Předmostí. Dopravní omezení se dosud nijak neměnilo, nicméně Dopravní podnik města Ústí nad Labem se začal připravovat na částečné obnovení trolejbusové dopravy. 


Křižovatka na Předmostí zkraje po opadávání vody (7. června 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!