Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ústí 2013 (1): Voda se pomalu vkrádá do města

ÚSTÍ NAD LABEM - Vytrvalé deště prakticky napříč Českou republikou udělaly z Ústí nad Labem těžko propustné hrdlo. První červnové dny to přitom vypadalo, že voda tak rozsáhlé škody nenapáchá a že MHD bude fungovat bez omezení...

/DESET LET ZPÁTKY/ V rámci tohoto týdne si připomeneme průběh povodní, které ovlivnily chod Ústí nad Labem během června roku 2013...


Pohled na zaplavovanou cyklostezku poblíž TSM (2. června 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Přelom května a června roku 2013 nedával ničím znát, že se Ústí zase potopí do Labe. Krajská metropole pokračovala ve výstavbě protipovodňových opatření, která v budoucnu ochrání město před velkou povodní. Povodně ale přišly dřív, než se čekalo, a tak velká část ochrany proti vodě ještě nestojí. V Ústí nad Labem jsou nastaveny 4 stupně povodňové aktivity (SPA). První stupeň se vyhlašuje při dosažení 450 centimetrů, druhý pak ve výšce 530 centimetrů, třetí stupeň povodňové aktivity je vyhlášen při dosažení 600 centimetrů. Po povodních v srpnu 2002 pak vznikl "Třetí stupeň povodňové aktivity - extrémní ohrožení", a to při hladině 1082 centimetrů.

Hladina Labe na vodočtu Masarykových zdymadel v sobotu 1. června 2013 ve 13.00 hodin dosáhla výšky 468 centimetrů, na Labi tedy platí I. stupeň povodňové aktivity. A výhled není nikterak příjemný, Labe má totiž i nadále stoupat! Může za to sobotní vytrvalý déšť. Vedení města začíná připravovat na příchod stoleté vody.


Zaplavovaný přístav v Krásném Březně (2. června 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Vytrvalé deště nárazově zvedly například hladinu Pekelského potoka v Krásném Březně, po 18.00 hodině, kdy hladina Labe na vodočtu zdymadel dosáhla 497 centimetrů, začala být zaplavována část cyklostezky, a to mezi zdymadly a restaurací Labská bašta, v úrovni zastávky Ovčácká stezka. Na stejném místě se vytvořila obrovská kaluž, skrz kterou musely autobusy projíždět opatrně. Cestující ale jinak jsou zatím v klidu, první výraznější omezení nastává při dosažení 700 centimetrů, kdy se zaplavuje část Žižkovy ulice.

V neděli 2. června pak byla zaplavena cyklostezka mezi Střekovem a Loděnicemi. Během dopoledne pak proběhla evakuace krásnobřezenského přístavu. Nejprve byly odtaženy všechny nákladní lodě do bezpečí, poté začali pracovníci přístavu posunovat vagony do výše položených míst. Kolejiště v zálivu bylo zatopené. Dopravní podnik města Ústí nad Labem začal odpoledne s postupnou obměnou trolejbusů na linkách čslo 51, 55, 56 a 57 za náhradní autobusovou dopravu, neboť se očekává brzké zaplavení křižovatky U Pěti oblouků. 


Chodník na nábřeží U Pěti oblouků ještě nad vodou (2. června 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Magistrát města Ústí nad Labem vydal v neděli odpoledne informaci, že předpokládaná výška hladiny Labe na pondělní ráno je 810 centimetrů. Při takové výšce je zaplavena křižovatka U Pěti oblouků a zastavena trolejbusová doprava do Krásného Března a Neštěmic. Večer pak do Krásného Března vyjelo celkem 9 trolejbusů, které budou od rána zajišťovat dopravu v Krásném Březně a Neštěmicích. Od rána tak bude nejspíš nasazena náhradní autobusová doprava vedená přes oba mosty. Během večera se předpokládá uzavření silniční vany pod mostem doktora Edvarda Beneše a její následné zatopení.

O tom, že situace bude patrně ještě horší, než se doposud předpokládalo, svědčí i výzva města, které žádá řidiče na Střekově, aby v pondělí do centra nejezdili autem, ale použili pro přepravu městskou hromadnou dopravu. Vzhledem ke stoupající hladině Labe je velmi pravděpodobné, že se v průběhu dne nedostanou vozem zpět na Střekov. Pro zajištění spojení se již město také domlouvá na zahájení železniční linky ze západního na střekovské nábřeží. 


Během neděle jezdily na linkách 51, 55, 56 a 57 autobusy (2. června 2013, Vlčoun/Filip Vlček)

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!