Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V Ústí nad Labem vyjely kloubové Urbanwaye

ÚSTÍ NAD LABEM - Zbrusu nové kloubové autobusy Iveco Urbanway s pohonem na zemní plyn vyjely v těchto dnech v Ústí nad Labem. Pět autobusů výrazně omladilo vozový park a umožní vyřadit starší vozy.

Zatímco veřejnost se divila nad dlouhým odstavením v garážích, dopravce již dříve uvedl, že vozy vypraví až na přelomu roku...


Urbanway ev.č. 808 na Všebořické (11. ledna 2019, František Živnůstka).

Nové autobusy byly vůbec poprvé do provozu s cestujícími nasazeny v pátek 11. ledna, první tři vozy z loňské pětikusové dodávky byly k vidění na autobusové lince číslo 11 spojující centrum města se Všebořicemi, Chlumcem a Přestanovem. Jde navíc o jednu ze dvou linek, na kterou jsou kloubové autobusy z kapacitních důvodů nasazovány přednostně. Autobusy v tento den zažily pomyslný křest ohněm, Ústecký kraj se totiž potýkal se silnými přívaly sněhu.

S autobusy stejného typu se mohou cestující setkat jen v několika provozech České republiky. Zatímco v Karlových Varech, Liberci či Zlíně je provozována naftová verze autobusu, Ústí nad Labem je hned třetí město po Brnu a Táboru, které projevilo zájem o verzi na stlačený zemní plyn. Ústí nad Labem jen hned druhé také co do počtu provozovaných autobusů tohoto typu. Zatímco na severu Čech se vozidel tohoto typu prohání pět, Brno jich má přes čtyři desítky. Za zmínku také stojí, že autobusy pochází z francouzského Annonay, ve Vysokém Mýtě se tento typ již nevyrábí.


Další Urbanway ev.č. 807 přijíždí do Přestanova (11. ledna 2019, František Živnůstka).

Pětice kloubových autobusů Iveco Urbanway délky 18 metrů s pohonem na zemní plyn byla dodána již v listopadu loňského roku. Od té doby stály prakticky bez povšimnutí v areálu předlické vozovny. Až v prvních dnech letošního roku byly autobusy opatřeny evidenčními čísly, polepy Dopravního podniku města Ústí nad Labem a především odbavovacím systémem, který byl důvodem téměř dvouměsíčního odstavení v garážích. Nejde ovšem o nic nečekaného, dopravní podnik na svém facebooku již na podzim uvedl, že vozy do provozu uvede až na přelomu roku.

Vůbec poprvé jsou autobusy vybaveny celovozovou klimatizací, již standardem je plné pokrytí interiéru vozidla kamerovým systémem. Vozidla jsou osazena palubním počítačem nejnovější generace a uživatelsky přátelským odbavovacím systémem. Samozřejmostí jsou dvě pozice pro invalidní vozík nebo kočárek, vybavené předepsaným zádržným systémem a výklopná plošina pro vozíčkáře ve druhých dveřích vozidla.


V zastávce Poliklinika stanicuje Urbanway ev.č. 806 (11. ledna 2019, František Živnůstka).

Dopravní podnik města Ústí nad Labem zažil zatím poslední masívní obnovu vozového parku autobusů v roce 2015. V období od dubna do června bylo postupně zařazeno třicet nízkopodlažních autobusů Iveco Urbanway 12M s pohonem na stlačený zemní plyn. Všechny vozy jsou vybaveny barevným displejem zobrazujícím číslo a směr linky. V provozu jsou v současnosti téměř všechny, pouze jeden vůz je odstaven po nehodě v Předlicích.

Ani trolejbusy ale nezahálí. V letech 2014 a 2015 bylo pořízeno celkem 26 trolejbusů. Zatímco 16 patnáctimetrových vozů navázalo na dva vozy stejného typu dodané již v roce 2011, zbývajících deset kloubových osmnáctimetrových trolejbusů obdrželo zbrusu novou číselnou řadu. I tyto vozy byly pokřtěny jmény svého patrona.


Pohled na zadní část autobusu Urbanway (11. ledna 2019, František Živnůstka).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!