Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ústí nad Labem změnilo název dvaceti zastávek

ÚSTÍ NAD LABEM - Důl 5. květen, Chemopharma, Máj, Palivový kombinát, Tesla nebo Vlnola. Názvy těchto zastávek jsou v Ústí nad Labem minulostí. Dopravní podnik je na základě jejich zastaralosti o víkendu přejmenoval.

Celkem došlo k přejmenování dvou desítek zastávek, nové názvy navrhovaly jak městské obvody, tak i Trmice a České dráhy...


Zastávka Chemopharma je již minulostí (5. prosince 2018, František Živnůstka).

Cestující v městské hromadné dopravě v Ústí nad Labem se na zastávkách již nesetkají s pojmy, které sice bývaly po mnoho desetiletí pro Ústí tradiční a legendární, ale už neexistující. Od celostátního termínu změn jízdních řádů uplynulou neděli 9. prosince proto Dopravní podnik města Ústí nad Labem přistoupil k dosud největšímu přejmenování celkem dvou desítek zastávek. Zmizely tak názvy, které již neodpovídají skutečnosti.

O změnách názvů zastávek se jednalo od léta

"Změny názvů zastávek byly projednány v jednotlivých zastupitelstvech městských obvodů, následně byl zpracován odborem dopravy a majetku Magistrátu města Ústí nad Labem souhrnný materiál o změně názvu zastávek a předložen na jednání Rady města Ústí nad Labem již 29. srpna," řekl Informačnímu portálu Vlčoun.cz tiskový mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Karel Rouč. Doplnil, že Rada města po projednání schválila změny názvu zastávek dle návrhů předložených jednotlivými městskými obvody.


Chemopharmu nahradil nový název Jateční (nedatováno, František Živnůstka).

V případě krajské metropole pak dopravní úřad Magistrátu města Ústí nad Labem na základě žádosti Dopravního podniku města Ústí nad Labem zahájil řízení o změně licencí dotčených linek a řízení o změnách jízdních řádů spočívajících ve změně názvů zastávek MHD. "V případě změn dvou názvů zastávek na území města Trmice tuto změnu schválili trmičtí zastupitelé již 20. června," doplnil pak Jan Pavelka, vedoucí oddělení silničního správního řádu.

O změnu názvů žádaly také České dráhy

Nejen samotné městské obvody jsou ale spouštěčem změn názvů zastávek. Změny názvů zastávek byly provedeny také na základě požadavků externích subjektů, jako byly například České dráhy. Ty požádaly dopravní podnik o odstranění zkratky ČD z názvů všech zastávek. Důvodem je to, že všechna nádraží již několik let vlastní Správa železniční dopravní cesty, a zkratka ČD v názvech zastávek tak byla dlouhodobě matoucí. Právě tenhle požadavek byl důvodem přejmenování zastávek Hlavní nádraží ČD, Střekov nádraží ČD, Západní nádraží ČD a Dílny ČD.


Také zastávka Elektrárna se nově jmenuje Edisonova (8. prosince 2018, František Živnůstka).

A jaké zastávky se tedy změnily? Ústí nad Labem definitivně opouští zastávky neexistujících firem. Chemopharmu nahradila 'Jateční', Japex pak 'Fibichova' a zastávky Sigma a Tesla byly sjednoceny na nový název 'Na Nivách'. Zanikl také Palivový kombinát, který byl nahrazen názvem 'Havířská', Sklárnu nahradnilo 'Pětidomí', Vlnolu nahradilo 'Textilní' a Zahradnický podnik nese nový název 'Na Sklípku'. Na Severní Terase zmizela také zastávka Máj po kdysi vyhlášeném hotelu, nově se zastávka jmenuje 'Hoření'. 

Nové názvy i novinka u zimního stadionu

Zastávky v průmyslové části Trmic také doznaly změn. Zastávka Elektrárna se nově jmenuje 'Edisonova' a konečná Důl 5. květen se nově jmenuje 'Jezero Milada'. Mezi dalšími zastávkami, které změnily název, jsou zastávky Drogerie s novým názvem 'Drážní', Loděnice s novým názvem 'K Loděnici', Teplárna nově 'Průmyslový park', TSM nově 'ČOV' a Úžín se nově jmenuje 'U Českého Újezdu'. Zastávka Městský stadion, ve které dosud zastavovaly jen autobusové linky jedoucí z Bukova na Klíši, se nově jmenuje 'Zimní stadion' a navíc v ní začaly zastavovat také trolejbusové linky číslo 46, 54 a 56. 


Linky číslo sedm se dotkla změna šesti zastávek (26. června 2012, František Živnůstka).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!