Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Hailichová: Šotouši jsou důležitou skupinou

BRNO - Koncem loňského roku poprvé světlo světa spatřil nápad uspořádat akci pro dopravní nadšence - šotouše. Obavy hned po nultém ročníku vystřídala úleva a radost, říká Linda Hailichová, strůjce myšlenky Šotodays. 

/ROZHOVOR/ V rozhovoru pro Informační portál Vlčoun.cz zmínila, že milovníci dopravy jsou důležitou skupinou a ujasnila, zda se považuje za šotouše...


Linda Hailichová s ředitelem brněnského DP (23. září 2023, archiv Lindy Hailichové)

Jsou to téměř dva měsíce, co se v Brně uskutečnil nultý ročník speciální akce zaměřené především na dopravní fanoušky Šotodays. Do jihomoravské metropole se v sobotu 23. září sjelo jedenáct autobusů z deseti dopravních podniků. S myšlenkou přišla Linda Hailichová, bývalá tisková mluvčí Dopravního podniku města Brna a současná mluvčí Sdružení dopravních podniků České republiky, pod jehož hlavičkou se celá akce uskutečnila. Informační portál Vlčoun.cz proto Lindu Hailichovou oslovil, proč zrovna přišla s takovým nápadem, co tomu předcházelo a nepřímo potvrdila také to, že se s Šotodays počítá i v dalších letech.

Kdy a při jaké činnosti Vás napadla myšlenka uspořádat akci Šotodays?
Ten první nápad přišel v prosinci loňského roku. V té době uspořádalo Sdružení dopravních podniků ČR velmi povedenou konferenci Výzvy moderní MHD, která byla určena pro odborníky a dodavatele dopravních podniků. Příprava byla náročná, protože máme jen malý realizační tým, ale na konferenci jsme měli skvělé ohlasy. Po skončení jsem byla ráda, že je po týdnech plných stresu konečně trochu klid, ale zároveň jsem hned začala přemýšlet, jakou další akci bychom mohli uspořádat.


Šotodays byl téměř experiment, který vyšel (23. září 2023, archiv Lindy Hailichové)

Proč jste se rozhodla akci zacílit přímo na šotouše?
Myslím si, že milovníci dopravy jsou velmi důležitou cílovou skupinou, se kterou dopravní podniky komunikují. Vím, že někdy mezi zástupci dopravních podniků a šotouši vznikají různé bariéry a nedorozumění, ale věřím tomu, že se dají tyto bariéry překonat. A akce jako Šotodays by k tomu mohly přispět. Jednotlivé dopravní podniky pořádají své dny otevřených dveří a další zajímavé akce, my jsme se snažili využít sílu sdružení a nabídnout takovou ochutnávku z více měst na jednom místě. Od začátku jsem nápad konzultovala se svými kamarády šotouši i kolegy z jednotlivých dopravních podniků. Zásadní pro úspěch akce byla absolutní podpora od Dopravního podniku města Brna v čele s Milošem Havránkem. Díky velké obětavosti všech zúčastněných se nám nultý ročník Šotodays podařilo zorganizovat tak, že se snad nemáme za co stydět.

Čekala jste tak velký úspěch a následné pozitivní ohlasy na naprosto novou dopravní akci?
Upřímně řečeno, byla jsem velmi nervózní, jestli fanoušci na Šotodays přijedou a jak se jim akce bude líbit. Přeci jenom jsou to občas velmi nároční zákazníci :-) Když jsem pak viděla stovky lidí na výstavišti a po celém Brně hloučky nadšených fotografů číhajících při barevné jízdě, byla to pro mě velká úleva a radost. I následné reakce na sociálních sítích a v médiích nás samozřejmě moc potěšily. Potvrdilo se nám, že se do Brna skutečně sjeli fanoušci z celé republiky.


Miloš Havránek, Linda Hailichová a Daniel Morys (23. září 2023, archiv Lindy Hailichové)

Vy sama se považujete za šotouše? Jaký máte vztah k veřejné dopravě?
Šotouš nejsem, i když v mobilu mám asi víc fotek šalin než obyčejní smrtelníci. Ale jsem nadšenec a milovník MHD. To už tak my dopraváci máme :-)

Jaké máte s Šotodays plány do budoucna? Můžete už nyní prozradit, na co se můžeme těšit v dalším ročníku?
Chtěli bychom se Šotodays pokračovat i v dalších letech, tyto plány aktuálně ve SDP ČR projednáváme. Přesun vozidel MHD přes celou republiku není úplně jednoduchý, proto se musíme zamyslet, co můžeme nabídnout v dalších ročnících. Ale od fanoušků máme jasné signály, že o pokračování stojí. Z nultého ročníku si mimojiné odnášíme i mnoho podnětů, co by se dalo příště udělat jinak a lépe. O dalších krocích teď bude jednat správní rada SDP ČR, tedy ředitelé dopravních podniků. Zatím nemůžeme prozradit víc, než že na dalším ročníku pracujeme.

LINDA HAILICHOVÁ, tisková mluvčí SDP ČR:
...je absolventka magisterského oboru Mediálních studií a žurnalistiky.
...v minulosti do roku 2018 pracovala jako tisková mluvčí Dopravního podniku města Brna.
...je také autorkou Lindy z Milady, starší kampaně o výluce v ulici Milady Horákové v Brně.
...od září je 2021 tiskovou mluvčí Sdružení dopravních podniků České republiky.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na viděnou třeba na dalším Šotodays.


Šotodays umožnil setkání, která jinak nejsou možná (23. září 2023, archiv Lindy Hailichové)

Náhodný obrázek

21742815_1406522009395969_3108483437304774577_n.jpg

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!