Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Chomutovany prvně vozil Mikulášský trolejbus

CHOMUTOV - K řadě dopravních podniků, které v prosinci vypravují mikulášské spoje, se vůbec poprvé připojil i Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova. K tomuto účelu navíc poprvé vypravil zrenovovaný historický trolejbus.

Mikulášského trolejbusu se dočkaly jak děti v Chomutově, tak i v sousedním Jirkově, kde dopravní podnik také zajišťuje dopravu...


Mikulášský trolejbus poprvé projel Chomutovem (5. prosince 2019, František Živnůstka).

Je čtvrtek 5. prosince krátce po 13.00 hodině a do zastávky Písečná, zdravotní středisko přijíždí kloubový trolejbus typu 15Tr ev.č. 008. I když je to veterán a zástupce typu, který v Chomutově do běžného provozu již nezasahuje, přesto září novotou. A nastupují do něj první malí cestující, kteří ani nevnímají, že jde o trolejbus, který ještě před dvěma týdny renovovali v Plzni. Za volantem se na ně usmívá náměstek krajského hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek, který si jízdu v dnes již historickém trolejbuse náležitě užívá.

Pětkrát po Chomutově, pětkrát po Jirkově

Podle jízdního řádu trolejbus následně absolvuje celkem pětici jízd po Chomutově a pětici jízd v Jirkově. Na jízdu si sice museli zájemci koupit jízdenky ve dvou předprodejních místech, ale ani přesto si Mikulášský trolejbus na nezájem veřejnosti rozhodně nemohl stěžovat. V trolejbuse nemohli chybět čert a andělé, kteří děti doprovázeli na konečnou zastávku přímo za Mikulášem. Ten je po odříkání básničky nebo zazpívání písničky náležitě odměnil. 


Na speciální spoje byl nasazen zrenovovaný trolejbus (5. prosince 2019, František Živnůstka).

Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova provoz trolejbusů typu 15Tr ukončil v loňském roce, umožnilo to dodání zbrusu nových nízkopodlažních trolejbusů, které ty dosluhující přes čtvrt století staré vozy plně nahradily. Následně se ale rozhodl zachovat jeden vůz tohoto typu jako historické vozidlo. A nechal jej zrenovovat do stavu po dodání v roce 1995, kdy byla trolejbusová doprava v Chomutově a Jirkově zahájena. První jízdu po dokončení renovace trolejbus 15Tr ev.č. 008 pak absolvoval právě ve čtvrtek 5. prosince na speciálních mikulášských spojích.

Mikuláš jinde není vůbec žádná novinka

Oslavit svátek Mikuláše v městské hromadné dopravě mohli cestující v Chomutově a Jirkově vůbec poprvé. V Ústeckém kraji to ale až taková novinka není. První Mikulášský trolejbus vypravili nadšenci v Ústí nad Labem v roce 2007. Následovala akce ještě o rok později, pak se na pár let Mikuláš z městské dopravy v Ústí nad Labem úplně vytratil. Zpět se vrátil v roce 2012. Napříč republikou dnes můžeme Mikuláše, čerta a anděla potkat například v Praze, Plzni, Liberci, Hradci Králové, Znojmě, Olomouci, Opavě nebo Ostravě. Vždy jde o zajímavé zpestření předvánočního období.


Trolejbus zachycuje stav po dodání v roce 1995 (5. prosince 2019, František Živnůstka).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!