Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ústecký kraj autobusovou krizi zatím zažehnal

ÚSTECKÝ KRAJ - Vedení Ústeckého kraje řeší, jak bude vypadat autobusová doprava v následujícím období. Po náhlé výpovědi společnosti TD Bus muselo začátkem ledna zajistit náhradní dopravu, ta pojede do konce ledna.

Krajští radní chtějí, aby každou ze tří náhle řešených oblastí obsluhoval jeden velký dopravce. Rozhodnou o tom příští týden...


Autobus ČSAD autobusy Plzeň v Perštejně (7. ledna 2019, František Živnůstka).

Cestující v oblastech Vejprtska, Podbořanska a Lounska v Ústeckém kraji vozí od 7. ledna náhradní dopravci. Ten dosavadní, společnost TD Bus, zkraje ledna Ústeckému kraji coby objednateli dopravy vypověděl smlouvu. Vedení Ústeckého kraje proto nyní řeší, co bude s dopravou dále.

Radní o osudu dopravy rozhodnou příští týden

Zatímco dosud předávalo svému dopravci, Dopravní společnosti Ústeckého kraje, jednotlivé oblasti postupně, nyní je nutné situaci dořešit co nejrychleji. "Příležitostná doprava by měla fungovat do konce měsíce. Od února předpokládáme převzetí každé oblasti jedním velkým dopravcem," potvrdila Informačnímu portálu Vlčoun.cz tisková mluvčí krajského úřadu Magdalena Fraňková. O tom a dalších podmínkách, jako je cena a doba trvání smlouvy, by měli radní rozhodnout na svém pravidelném jednání ve středu 23. ledna.


Zájezdová BOVA z Pardubicka v Kadani na autobusáku (7. ledna 2019, František Živnůstka).

Společnost TD Bus, která ještě loni zajišťovala dopravu téměř v celém Ústeckém kraji, vypověděla smlouvu v oblastech Vejprtska, Podbořanska a Lounska ve čtvrtek 3. ledna a své spoje naposledy společnost vypravila v neděli 6. ledna. Konkrétně šlo o ukončení provozu 33 autobusů, které denně obsluhovaly 467 spojů. Dopravce jako důvod výpovědi udával nedostatečné platby od kraje. 

TD Bus: Kraj se snaží vyhladovět soukromé dopravce

"Náklady spojené s dopravou zásadně přesahují kompenzaci poskytovanou ze strany Ústeckého kraje," uvedl ředitel TD Bus Milan Toms, který zároveň obvinil Ústecký kraj ze snahy o vyhladovění soukromého dopravce. "V Ústeckém kraji můžeme pozorovat dlouhodobou likvidaci soukromého sektoru v oblasti dopravy," řekl Toms.


MHK BUS a neznámý dopravce v Klášterci nad Ohří (7. ledna 2019, František Živnůstka).

Výpověď a tvrzení společnosti TD Bus Ústecký kraj značně zaskočilo, radní Ústeckého kraje označili odstoupení od smluv za neplatné a trvají na jejich plnění. I přesto ale bylo nutné začít hledat náhradní řešení pro případ, kdy by dopravce skutečně nevyjel. Odbor dopravy následně rozjel jednání s dopravci. "Naším cílem je minimalizovat dopad na občany kraje, zajistit co nejvíce spojů, hlavně těch školních. Jelikož na to ale máme fakticky jen jeden pracovní den, nelze slíbit, že se to podaří v plném rozsahu," upozornil po jednání rady náměstek Jaroslav Komínek.

Ústecký kraj: Odstoupení TD Bus od smluv je neplatné

Ústecký kraj dokonce raději varoval obyvatele, že doprava může být od pondělí 7. ledna drasticky omezena. K tomu nakonec nedošlo, odboru dopravy se totiž podařilo zajistit náhradní dopravce, kteří dokázali Ústeckému kraji pomoci a poskytnout řadu autobusů i s řidiči. "Chtěl bych poděkovat dopravcům za vstřícnost, díky které jsme během jednoho pracovního dne dokázali zajistit maximum možného pokrytí autobusových linek," uvedl Komínek.


Autobus společnosti AD Podbořany v Žatci (7. ledna 2019, František Živnůstka).

Dopravní obslužnost zajišťují ve zmíněných oblastech různí dopravci. Z větších dopravců uveďme Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova, Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova či ČSAD autobusy Plzeň. Ze soukromých dopravců pak dopravu zajišťují například Retrobus, KT Bus, Autobusová doprava Podbořady, Autobusy Stropnický, MHK Bus, K Servis Bohemia, Nordtrans, David Řepka Chvaletice, Iveta Svobodová ČS Bus a Josef Danko Měcholupy. Vozy jsou označeny číslem linky tak, jak jsou cestující zvyklí a po dobu zajištění příležitostné dopravy, tedy nejspíš do konce ledna, není vybíráno jízdné. 

V prvních dnech pomohl také železniční dopravce

Na pomoc Ústeckému kraji přispěchal i železniční dopravce GW Train Regio. Ten nabídl mimořádné zastavování vlaků v zastávkách Stebno a Petrohrad, kde hrozilo, že se obyvatelé těchto obcí kvůli omezení autobusové dopravy nedostanou nikam. S nabídkou ve velmi krátkém termínu souhlasilo také Ministerstvo dopravy, a proto vlaky GW Train Region v těchto stanicích mimořádně zastavovaly od 7. do 11. ledna.


Autobus dopravce Autobusy Stropnický ve Strkovicích (7. ledna 2019, František Živnůstka).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!