Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Středočeský kraj vybuduje chytré označníky

STŘEDOČESKÝ KRAJ - Lidem budou na vybraných místech sloužit chytré zastávky. Integrovaná doprava Středočeského kraje již vypsala veřejnou zakázku na dodávku této telematické technologie.

Jízdní řády budou zobrazené díky elektronickým e-paperům. S těmi se cestující mohou setkat například na zastávkách v Brně nebo Ostravě...


Zastávky ve Středočeském kraji se zmodernizují (listopad 2023, ROPID)

Cestujícím ve Středočeském kraji začnou na vybraných autobusových zastávkách sloužit nové, chytré označníky. "Uvedený projekt přispěje ke zvýšení informovanosti cestujících a atraktivitě veřejné dopravy v rámci systému Pražské integrované dopravy," hodnotí Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy s tím, že půjde o nízkoenergetické informační panely s technologií E-paper. Panel bude disponovat velikostí 13,3 palce a bude umístěn v horní části označníku. Zobrazovat budou čtyři nejbližší odjezdy s informacemi o čísle linky, směru a cílové stanici, počet minut do odjezdu včetně zpoždění a bezbariérovosti.

"Poslední řádek mohou využít obce a informovat zde občany," doplnil Borecký s tím, že první chytré označníky by se na zastávkách objevit už v letos v létě. Chytrý označník bude energií zásobovat set baterií, který zajistí provoz po dobu minimálně pěti let, zpravidla je však jeho životnost o více než 20 procent delší. Infopanel, včetně baterií, bude přímo v konstrukci dvoutyčového označníku.


Jeden z testovaných e-paperů v Brně (červenec 2024, DPMB)

Celý projekt počítá s participací měst a obcí na finančních nákladech spojených s provozem. Roční poplatek zahrnuje provoz displeje, který zahrnuje mobilní data, přístup na server, zobrazení dat, pravidelný upgrade systému, technickou podporu, uživatelský vstup obcí s možností zveřejňování informací směrem k veřejnosti. Ke konci ledna 2024 bylo již podepsáno a zveřejněno 66 smluv a dalších 7 smluv bylo schváleno orgány obcí. "V tuto chvíli je již v projektu chytrých zastávek počítáno minimálně se 400 systémy E-paper," vypočítává Petr Borecký.

Jízdní řdy v podobě e-paperů testují například v Brně nebo Ostravě, plošně zatím nikde provozovány nejsou. Plánují se ale na dalších místech republiky. Integrovaná doprava Středočeského kraje již vypsala, ve spolupráci se středočeskou Regionální dotační kanceláří a Advokátní kanceláří Němec, Bláha a Navrátilová, veřejnou zakázku na dodávku celého systému. Projekt bude spolufinancován ze 70 procent Evropskou unií (IROP, ITI), z 15 procent ze státního rozpočtu a z 15 procent z vlastních zdrojů. Jeho maximální hodnota je zhruba 118,1 milionu korun bez DPH. 


Sloupek s jízdními řády v e-paperu v Ostravě (25. listopadu 2019, Vlčoun/Filip Vlček)

Středočeský kraj teď

zdroj: http://benesov-city.cz/

zdroj: http://www.mb-net.cz

Počasí Beroun - Slunečno.cz

Redakce Beroun:

202 stredocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- stredocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!