Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 ComfortJety svezou první
cestující již v červnu

 Do pěti let by mohly vyjet
tramvaje do Komořan

 O Rail Business Days
je letos nebývalý zájem

 Nové jízdní řády v Ústí:
Mizí takt a mění rozjezdy

Polohu autobusů lidé zjistí jednoduše z mapy

STŘEDOČESKÝ KRAJ - Aktuální pozici všech autobusů zapojených do systému Pražské integrované dopravy lidé najdou v nové přehledné mapě. Tu dnes oficiálně spustil Regionální organizátor Pražské integrované dopravy ROPID.

V mapě jsou zobrazeny také pražské přívozy, na vlaky si bude nutné ještě do konce roku počkat. Zobrazení tramvají termín nemá...


Autobusy soukromých dopravců disponují odkazem na vůz (reprofoto, mapa.pid.cz)

O jednotné mapě s online polohou jednotlivých spojů se v Praze a Středočeském kraji hovořilo několik let. Dosud byly informace o zpoždění autobusů cestujícím k dispozici v aplikacích IDOS a PID Lítačka teprve od letošního března, kdy se s poskytováním těchto informací k soukromým dopravcům přidal i Dopravní podnik hlavního města Prahy. V nové mapové aplikaci je nově možné najít i více než tisíc aktivních spojů městské i příměstské dopravy společně s informacemi o jejich trase, zpoždění, bezbariérovosti a dalších parametrech.

Praha napravila další dluh z minulosti

Nová mapová aplikace je tak dalším krokem nejen ve zpřístupňování těchto informací cestujícím, ale i v samotném otevírání dat. Je totiž vystavěna nad zcela veřejnou webovou službou, kterou můžou svobodně využít všichni vývojáři i ve svých aplikacích. "Jsem rád, že je další dluh z minulosti napraven. Nyní můžete sledovat aktuální polohu všech autobusů v Praze a okolí na mapě online a v reálném čase. Díky tomu nabídnou aplikace na vyhledávání spojů třeba komplet informace o případných zpožděních," uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.


Kromě aktuálního zpoždění lze zobrazit také jízdní řád (reprofoto, mapa.pid.cz)

"Aktuální informace o polohách autobusů si teď jednoduše zobrazíte na mapě. Vyberete si svou linku nebo lokalitu a hned vidíte, kdy vám to přijede, případně jestli je kvůli hustému provozu autobus zpožděný nebo jede načas. Stejně jednoduše bychom chtěli v příštím roce zpřístupnit také on-line data o tramvajích. Jsou to zdánlivé maličkosti, které ale reálně zlepšují kvalitu městské hromadné dopravy a šetří cestujícím čas, který by jinak strávili zbytečným čekáním," řekl náměstek pražského primátora a radní pro dopravu Adam Scheinherr.

Informace o zpoždění i o klimatizaci

Nová webová aplikace je nejen atraktivní vizualizací, ale též praktickým pomocníkem. Ke každému autobusu stránka zobrazí informaci o lince, trase, zastávkách a jízdním řádu. Samozřejmostí je informace o aktuálním zpoždění a bezbariérové přístupnosti. U spojů soukromých dopravců je pak zobrazeno, zda je autobus klimatizovaný. Bonusem zejména pro nadšence je pak odkaz na kartu vozidla na webu seznam-autobusu.cz se spoustou podrobných informací a fotografií. Poslední dvě zajímavosti se týkají pouze soukromých dopravců, Dopravní podnik hlavního města Prahy zveřejnění těchto informací odmítá.


Dopravní podnik zatím informaci o konkrétních vozech nenabízí (reprofoto, mapa.pid.cz)

V praxi se dá konstatovat, že jde zatím o pilotní provoz, na mapě totiž kromě autobusů a přívozů není zobrazeno nic jiného. "Polohy vlaků již máme k dispozici díky novým smlouvám se Správou železnic a s dopravci, paradoxně je však problematičtější získat přístup k jízdním řádům, které doposud neexistují v uspokojivé strojově čitelné variantě. Na přípravě intenzivně pracujeme a rádi bychom vlaková data zapojili ještě v tomto roce," poznamenal tiskový mluvčí ROPIDu Filip Drápal. Tramvajové spoje v tuto chvíli informace o polohách veřejně neposkytují, pražský dopravní podnik však nyní aktivně řeší dovybavení tramvají GPS moduly, které by měly zasílat data i do centrálního dispečinku Pražské integrované dopravy.

Vychytávka: Lze filtrovat konkrétní linky

Spoje je možné filtrovat podle čísla linky, přičemž lze zadat i více linek najednou. Též je možnézobrazit odjezdy ze zastávek. Web je optimalizovaný pro zobrazení na počítači i v mobilu. Současnou ambicí není jen samotné zobrazení poloh vozů v reálném čase na mapě, nýbrž také propojování a zpřístupnění dat i další aplikacím a vývojářům. ROPID již delší dobu předává polohové informace z více než 2500 autobusů 26 dopravců do pražské Datové platformy Golemio.


Po kliknutí na vůz se zvýrazní celá trasa spoje (reprofoto, mapa.pid.cz)

Nová webová mapa je tak mimo jiné ukázkou možností využití otevřených dat PID, neboť je vystavěna právě nad zmíněnou Datovou platformou a jízdními řády PID. Samostatnou úlohou při zpracování poloh vozů je určení zpoždění. Současné systémy pracují typicky na principu přepočtu zpoždění vždy při průjezdu zastávkou, kde se jednoduše odečítá reálný čas průjezdu od času určeného jízdním řádem. Mezi zastávkami se však zpoždění nepřepočítává, a tak pokud se vozidlo v mezizastávkovém úseku zdrží delší dobu nebo není průjezd zastávkou zachycen, začne být vypočtená hodnota zpoždění nepřesná.

Chystá se přesnější zobrazení zpoždění

"V Datové platformě proto aktuálně testujeme vylepšený algoritmus, který zpoždění určuje přímo podle polohy na trase. To je možné i díky tomu, že se v Golemiu potkávají data z plánování MHD s údaji z dispečinku a je tedy možné je takto kombinovat," dodal Drápal s tím, že nová mapa využívá právě tuto zpřesněnou hodnotu zpoždění. Do budoucna pak ROPID plánuje zapojit i historická data, která pomohou určit předpokládané zpoždění ještě přesněji.


Zobrazeny jsou i spoje čerpající přestávku s časem výjezdu (reprofoto, mapa.pid.cz)

Středočeský kraj teď

zdroj: http://benesov-city.cz/

zdroj: http://www.mb-net.cz

Počasí Beroun - Slunečno.cz

Redakce Beroun:

202 stredocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- stredocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

  20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!