Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Oslavy 125 let MHD v Plzni navštívily tisíce lidí

PLZEŇ - Fenomenální, velkorysé a zajímavé. Takové byly letošní oslavy 125 let provozu městské dopravy v Plzni. Zájemci si mohli prohlédnout obě vozovny, svézt se vozidly nebo usednout za pult simulátoru.

Nejvíce lákala prohlídka nejnovější a v České republice nejmodernější tramvajové vozovny na Slovanech, zájem byl i o jízdy historickými tramvajemi...


Návštěvníci v hale vozovny tramvají na Slovanech (15. června 2024, Vlčoun/Martin Röslein)

V sobotu 15. června oslavily Plzeňské městské dopravní podniky výročí 125 let městské hromadné dopravy v Plzni. Do obou vozoven přišly tisíce návštěvníků a největší zájem byl o komentované prohlídky nové vozovny na Slovanech, která se v sobotu poprvé otevřela veřejnosti. Úspěch neslavil jen sobotní bohatý program, ale i nedělní tramvajový konvoj. "Návštěvníci mohli v obou vozovnách nahlédnout do bohaté historie Plzeňských městských dopravních podniků a zároveň vidět, jak se dopravní podniky úspěšně transformují do moderní firmy," řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Výstava historických, provozních i technologických vozů, ukázky dynamického dispečinku, tramvajový simulátor, panelové výstavy, komentované prohlídky, zajímavé rozhovory, soutěže pro děti i dospělé a mnoho dalšího bylo k vidění v obou vozovnách Plzeňských městských dopravních podniků. Do vozovny na Slovanech dorazilo v průběhu dne neuvěřitelných 4200 návštěvníků, na Karlov si pak našlo cestu přes 3700 lidí. Dohromady tedy oslavy mohlo zhlédnout až 8 tisíc místních i přespolních zájemců.


Odstavná plocha s autobusy na Karlově (15. června 2024, Vlčoun/Martin Röslein)

"Tak velký zájem o historii i současnost veřejné dopravy v Plzni nás velmi těší. Návštěvníkům jsme nabídli opravdu nabitý program v obou vozovnách, ale i tak nás návštěvnost oslav mile překvapila, jelikož se v sobotu v Plzni konalo mnoho další akcí," podotkl generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Ptáček.

Obrovský zájem byl především o prohlídky nové vozovny na Slovanech, které byly rozděleny na tři komentované okruhy – měnírna, provozně-administrativní budova a haly odstavu a údržby. Plzeňské městské dopravní podniky se snažily prohlídky naplánovat v co nejkratším intervalu, aby se dostalo na co nejvíce zájemců, přesto byly prohlídky beznadějně obsazené. Celkem se do budov ve vozovně na Slovanech podívalo více než 1300 návštěvníků.


Návštěvníkům se otevřela i vozovna Karlov (15. června 2024, Vlčoun/Martin Röslein)

Velký úspěch slavil stánek dynamického dispečinku nebo známý herec a fanoušek veřejné dopravy Václav Kopta, který v odpoledních hodinách dorazil do vozovny na Karlově. Populární byly u návštěvníků i jízdy historických vozů v čele se Škodou 706 RO, která na oslavy dorazila z pražského dopravního podniku. Účastníci oslav také hojně využívali fotoboxy, kde si mohli zdarma udělat speciální fotografii na památku a již standardně oblíbené byly i soutěžní stanoviště pro děti, kde po splnění všech stanovišť děti obdržely speciální medaili. Těch bylo nakonec rozdáno více něž 600.

K oslavám výročí patří i upomínkové předměty. Každý, kdo dorazil do vozovny na Karlově, dostal limitovanou edici pohledu, na kterou si mohl otisknout i speciální razítko oslav. Plzeňské městské dopravní podniky připravily i nové reklamní předměty s brandem oslav. U stánků s reklamními předměty se tak vytvářely dokonce fronty a po několika hodinách byly některé předměty vyprodané. Nakonec se za sobotní akci prodalo více než 2100 reklamních předmětů.


Zájemci o simulátor si také přišli na své (15. června 2024, Vlčoun/Martin Röslein)

Na své si přišli i milovníci tramvajového, trolejbusového a autobusového simulátoru Simt. "Náš modrý stánek se nacházel hned naproti návštěvnickému vstupu do nové haly tramvajové vozovny na Slovanech a nabízel návštěvníkům možnost vyzkoušet si Simt trochu jinak," uvedli autoři projektu Simt na svých facebookových stránkách s tím, že společně se Střední průmyslovou školou dopravní v pražském Motole se podařilo do Plzně přivézt tramvajový trenažér sestavený z reálné tramvaje, který je plně napojený na Simt Simulator.

Dále si návštěvníci mohli na dalším stanovišti vyzkoušet také ostatní trakce, které Simt nabízí. Řízení autobusu nebo trolejbusu společně s volantem a pedály od Logitech bylo rovněž velkým lákadlem, na které se stála fronta. O stánek podle autorů simulátoru byl velký zájem a nedostalo se tak na všechny. "Všem, kteří se stavili, byť jen na prohození pár slov, moc děkujeme. Nevěřitelně nás to nakoplo vpřed," poznamenali tvůrci simulátoru, kteří nyní pracují na zbrusu nové jednokolejné tramvajové lince, kterou by chtěli předběžně spustit v rámci aktualizace simulátoru v prosinci. 


K vidění byla i historická vozidla (15. června 2024, Vlčoun/Martin Röslein)

Oslavy výročí 125 let městské hromadné dopravy v Plzni zakončila v neděli dopoledne jízda tramvajového konvoje. Z vozovny na Slovanech vyrazilo v 10 hodin celkem 15 historických i současných tramvají v čele s legendární tramvají Křižík & Brožík ev.č. 18 z roku 1899. Na tuto speciální jízdu bylo prodáno téměř 250 vstupenek. "Všem plzeňským dopravákům bych chtěl za jejich práci poděkovat, a popřát jim co nejvíce jízd bez nehod a mnoho spokojených cestujících," poznamenal závěrem plzeňský primátor Roman Zarzycký.

"Celý víkendový program oslav, jak ho dopravní podniky připravily, byl jednak krásným ohlédnutím se do bohaté historie veřejné dopravy v Plzni, ale pro návštěvníky to byla i příležitost přesvědčit se, jak nejen moderním vozovým parkem, ale i celkově moderním zázemím disponují dopravní podniky dnes," následně zakončil náměstek primátora pro oblast dopravy Aleš Tolar.


Obě vozovny spojovala zvláštní trolejbusová linka (15. června 2024, Vlčoun/Martin Röslein)

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!