Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Projekt nové čtvrti v Plzni počítá s tramvajemi

PLZEŇ - S novou tramvajovou tratí počítá projekt nové obytné čtvrtě v areálu bývalých kasáren v Plzni na Slovanech. Nový komplex obytných a kancelářských budov umožní bydlení až pro deset tisíc lidí.

Projekt nové čtvrti za 15 miliard počítá s tím, že tramvajová trať dlouhá přibližně 4,5 kilometru by měla být napojena na stávající síť na Slovanech...


Nová městská čtvť počítá s novou tramvajovou tratí (vizualizace, APB Plzeň)

Kasárna Slovany v Plzni se během 15 let promění v moderní městskou čtvrť pro zhruba deset tisíc lidí, vzniknou v ní více než tři tisíce bytů, kanceláře, obchody, park i školka, do lokality půjde ze strany soukromého investora v nejbližších letech kolem 15 miliard korun. První domy vedoucí k oživení třicetihektarové zóny se začnou stavět do dvou let. Areál největších plzeňských kasáren je opuštěný od roku 1992, od té doby čeká na zasíťování a výstavbu. Projekt ve středu 15. května společně představili investor APB Plzeň a město Plzeň, které s investorem jednalo o možnostech využití chátrajícího brownfieldu pro vznik moderní městské čtvrti.

"Podobně velký projekt v Plzni nikdy nebyl realizován, nejen proto mu přikládáme mimořádnou váhu. Oslovili jsme renomované architekty a projektanty, kteří splnili naše požadavky. Pro mě osobně, investora a občana Slovan, se jedná o srdeční záležitost. Díky spolupráci s městem máme jedinečnou šanci vytvořit moderní čtvrť evropského formátu s třetinovým podílem zeleně a úplnou občanskou vybaveností," řekl investor Petr Březina, místopředseda představenstva APB Plzeň. 

V nové čtvrti přes tři tisíce bytů, spojení zajistí tramvaje

Nová čtvrť, v níž vznikne 3230 bytů, by se měla budovat postupně zhruba 10 let. Hrubá podlažní plocha nových budov v areálu bude 400 tisíc metrů čtverečních, rozloha centrálního parku dva hektary, součástí bude také parkovací dům typu P + R. Počet nových pracovních míst v administrativních budovách a službách by měl být pro zhruba 2300 zaměstnanců. "Udělali jsme významný krok k revitalizaci největšího brownfieldu v Plzni. Jsme první koalice, která našla vůli jednat se soukromým vlastníkem, jenž by bez města celé území budoucí výstavbě otevřel jen těžko. Řešíme výstavbu bytů, školky a věřím, že se nám zde po desítkách let podaří vybudovat i základní školu," doplnil pak plzeňský primátor Roman Zarzycký.


Vizualizace nové čtvrti v bývalých kasárnách na Slovanech (vizualizace, APB Plzeň)

"Všechny ulice budou osázeny oboustrannými alejemi s pestrou druhovou škálou stromů, tvořící soustavu tzv. modrozelené infrastruktury. Ve středu území vnikne soustava veřejných prostorů – parkové obytné náměstí propojené se školou i městské náměstí s točnou MHD obklopené naopak administrativními budovami a obchodem. Uvnitř zástavby i na střechách domů bude dbáno na uplatnění vegetace a hospodaření s dešťovou vodou tak, aby se eliminovalo letní přehřívání postihující kvůli klimatickým změnám centra ‚kamenných‘ měst," popsal budoucí podobu nové městské čtvrti hlavní architekt projektu Pavel Joba ze studia M1.

Nová tramvajová trať má vycházet ze stávající konečné na Slovanech a měla by pokračovat po Nepomucké ulici až ke křižovatce, kde se stočí vlevo do Jasmínové ulice. U křižovatky s Šeříkovou ulicí se pak trať stočí doprava do nově vzniklé ulice. Trať bude podle prvních vizualizací přibližně po dalším půl kilometru ukončena na zmíněném nově vzniklém náměstí dvoukolejnou smyčkou. V běžném bezvýlukovém stavu se dá předpokládat, že by sem měla být prodloužena stávající tramvajová linka číslo 1. 

Za dva roky by měla začít stavba tratě na sídliště Vinice

Pro Plzeň je to další impuls k rozvoji tramvajové sítě. Již za dva roky by měla být zahájena výstavba 1,5 kilometru dlouhé tramvajové tratě na sídliště Vinice. "Aktuálně je město Plzeň ve fázi dokončené studie, probíhá zpracování projektové dokumentace, předpoklad vydání stavebního povolení je v listopadu 2024, předpokládaný termín zahájení prací je únor 2026," uvedla začátkem roku tisková mluvčí plzeňské radnice Barbora Hájková s tím, že podmínkou bude přidělení evropské dotace. Její začátek bude za zastávkou Zoologická zahrada a pak povede ve středním dělícím pásu ulice Na Chmelnicích až na konečnou situovanou za křižovatkou s ulicí Znojemská. Konečná bude úvraťová. Trať obslouží nová linka číslo 3 vedená z Mikulášského náměstí. 


Zahájení revitalizačních prací v areálu bývalých kasáren (2024, MÚ Plzeň)

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!