Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V plzeňské MHD dojezdily trolejbusy typu 21Tr

PLZEŇ - Pokrok je nezastavitelný, a tak se Plzeňské městské dopravní podniky po 17 letech v pravidelném provozu rozloučily s kdysi pokrokovými trolejbusy typu Škoda 21Tr. Oficiálně se s nimi rozloučí za dva týdny.

/AKTUALIZOVÁNO/ Ačkoli nebylo poslední nasazení do běžného provozu ze strany dopravce nijak avizováno, o fotografy nouze nebyla...


Trolejbus ev.č. 489 v zatáčce před vozovnou Karlov (14. září 2018, Jakub Klimeš).

Trolebusy typu 21Tr nasadily Plzeňské městské dopravní podniky do běžného provozu naposledy minulý pátek 14. září. Nasazeny byly na trolejbusové linky číslo 11, 12 a 14. Jako první svou derniéru dokončil vůz 21Tr ev.č. 489 na lince 14, následoval vůz ev.č. 493 na lince číslo 12 a pak ev.č. 492 také na lince číslo 12. Vůbec posledního zátahu z běžné linky se chopil trolejbus 21Tr ev.č. 496, který coby linka číslo 11 dojel do vozovny krátce po osmé hodině večerní. 

Ačkoli byla poslední jízda v běžném provozu neohlášená, protože ji dopravní podniky neohlásily, rozhodně si na nezájem fotografů nemohla stěžovat. "Za jednu trasu z Božkova na Novou Hospodu šlo údajně napočítat i 13 fotografů," zmínil redaktor Informačního portálu Vlčoun.cz Jakub Klimeš. V současné době je tak pravidelný provoz zajišťován trolejbusy s karoserií Solaris a Citelis v krátkých i kloubových variantách.

21Tr ještě vyjela, Plzeň má málo provozních vozů

I přes páteční poslední pravidelné nasazení do provozu se trolejbusy typu 21Tr ještě v běžném provozu objevily. Podle zjištění redakce Informačního portálu Vlčoun.cz byl v pondělí 17. září vůz ev.č. 496 spatřen v běžném provozu na lince. Ironií osudu je to, že vůz byl vypraven nejspíš z důvodu nedostatku provozních trolejbusů.


Vůz 492 u obratiště Božkov (14. září 2018, Jakub Klimeš).

Dopravní nadšenci by asi Plzeňským městským dopravním podnikům neodpustili, kdyby se neuskutečnilo řádné oficiální ukončení provozu těchto trolejbusů v Plzni. Dopravce proto připravuje rozlučkovou jízdu na úterý 25. září. Na speciální jízdy chce vypravit jeden z trolejbusů, který právě minulý pátek dojezdil. Doprovod mu bude dělat také autobus stejné typové řady 21Ab. S trolejbusem ev.č. 496 se počítá jako s muzejním exponátem.

V Plzni jezdilo téměř 20 jednadvacítek

Trolejbus kompletního označení Škoda 21TrACI jezdí v Plzni od roku 2001. Zatímco Plzeňské městské dopravní podniky uvádí, že v Plzni jezdilo 14 těchto trolejbusů, web Seznam-autobusu.cz uvádí 18 trolejbusů tohoto typu a jeden předváděcí, co v západočeské metropoli testovali. Odprodeje těchto trolejbusů se v minulosti chopily ukrajinské Černovice, které odkoupily jak trolejbusy typu 21Tr, tak i jiné plzeňské 14Tr.


21Tr v obratišti Ústřední hřbitov před zátahem do vozovny (14. září 2018, Jakub Klimeš).

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!