Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Oprava trati u Krajského úřadu zatím nezačala

OSTRAVA - Jako staveniště zatím nevypadá úsek tramvajové trati u Krajskému úřadu, kde 1. července začala dvouměsíční výluka tramvajové dopravy. Překop pouze přerušil trať v blízkosti zastávky Dům energetiky. 

Tramvajové linky jsou buď zkráceny nebo odkloněny přes Vítkovice, náhradní dopravu pak zajišťují autobusy náhradní dopravy X8...


Pohled na odstavený bagr u Krajského úřadu (6. července 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

"Modernizace tramvajové trati na ul. 28. října znamená kompletní výměnu konstrukce tramvajové tratě v délce přes 400 metrů dvoukolejně za unikátní pevnou jízdní dráhu, která zajistí tišší provoz tramvají," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová. Nové bude i vybavení zastávky Krajský úřad. Investice vyjde téměř na 80 milionů korun a Dopravní podnik Ostrava usiluje o dotaci Evropské unie. Podle mluvčí bude až do 16. srpna probíhat úplná uzavírka ulice 28. října v úseku od Bozděchova po Na Jízdárně. Objízdná trasa vede přes Železárenskou a Výstavní.

Na objízdné trasy tak musely vyjet tramvajové linky. Samotná výluka je rozdělena na denní a noční. Během denního období jsou tramvajové linky číslo 4 a 8 mezi Náměstím Republiky a Novou Vsí odkloněny přes Don Bosco, Mírové náměstí a Palkovského. Tramvajová linka číslo 11 je vedena ze Zábřehu jen do zastávky Mariánské náměstí, linka číslo 12 pak jezdí z Dubiny jen na Mariánské náměstí. Jako posilová linka je pak obnovena tramvajová linka číslo 9, která spojuje Porubu se Svinovem, Palkovského, Mírovým náměstí, Don Bosco a Náměstím Republiky s Hranečníkem. Vybrané spoje pokračují až na Novou huť. 


Uzavřená část tratě u zastávky Dům energetiky (6. července 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Náhradní autobusovou dopravu v denní období zajišťuje linka X8, která jezdí ze zastávky Don Bosco přes Dům energetiky až na Novou Ves vodárnu. O víkendech jezdí v intervalu 7 minut, ve špičce pracovních dnů pak jezdí každých 5 minut. V úseku mezi zastávkami Don Bosco po Dům energetiky linka jezdí navíc v trase přes zastávku Petra Křičky. V zastávce Don Bosco musí cestující mezi spoji tramvajových linek a náhradní dopravy přestupovat v protisměru. 

V nočním provozu se dopravní opatření liší. Náhradní autobusová doprava X8 jezdí v prodloužené trase z Nové vsi přes Don Bosco dále na Náměstí Republiky a po trase linky číslo 8 přes Karolinu, Důl Jindřich a Křižíkovu na Hlavní nádraží. Linka číslo 4 je totiž rozdělena na dvě trasy, a to z Martinova na Novou Ves vodárnu, a z Hranečníku k Elektře a na Plynárny. Tramvajová linka číslo 8 jezdí v noci z Vřesinské jen na Mariánské náměstí. V trase ze Zábřehu přes Novou Ves vodárnu k porubské vozovně. A noční tramvajová linka číslo 18 jezdí z Dubiny jen na Novou Ves vodárnu. 

Stáhněte si...
- Kompletní jízdní řád tramvajové linky číslo 9 si stáhněte zde
- Kompletní jízdní řád náhradní autobusové dopravy X8 si stáhněte zde
  (zdroj: Dopravní podnik Ostrava)


Míjení spojů náhradní dopravy X8 u Domu energetiky (6. července 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Kdo by čekal čilý stavební ruch, byl by v závěru minulého týdne nemile překvapen. Na rekonstruované tramvajové trati je pouze uprostřed zastávky Krajský úřad odstaven bagr, ale jinak stavba nijak neprobíhá. Tramvajová trať je pouze překopnutá v prostoru zastávky Dům energetiky. TO se ovšem nedá říci o rekonstrukce Domu kultury, která probíhá poblíž zastávky Krajský úřad. "V prostoru ulice 28. října pokračují od loňského roku přípravné práce rekonstrukce Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu. První fáze stavebních prací nyní negeneruje uzavírky, koordinován je výjezd staveništní dopravy s pracemi vedenými na stavbách Dopravního podniku Ostrava," uvedl náměstek primátora Břetislav Riger.

Koncem června pak byly zahájeny práce na výkopu stavební jámy, její vyhloubení se předpokládá do listopadu 2024. Následovat budou práce k zakládání objektu koncertního sálu. "Stavební práce druhé fáze výstavby by měly být dokončeny v roce 2027," doplnil Riger s tím, že v lokalitě je zamýšlena také výstavba nového parkovacího domu s kapacitou až 600 parkovacích míst a výstavba takzvané Černé kostky. 


Do ulic se na dva měsíce vrátila tramvajová devítka (6. července 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!