Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Během muzejní noci jezdily dvě zvláštní linky

OSTRAVA - Jen dvě zvláštní autobusové linky jezdily během Ostravské muzejní noci. Ty propojily necelou třicítku institucí, které své dveře otevřely v netradiční čas od 16.00 hodin a zůstaly otevřené mnohdy až do půlnoci.

Autobusové linky A a B svezly stovky návštěvníků, podle organizátorů festivalu bylo během letošního ročníku registrováno dvacet tisíc vstupů...


Autobus linky A v zastávce Elektra (15. června 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

V sobotu 15. června se konal patnáctý ročník festivalu Ostravská muzejní noc. Pouze jeden den v roce mohou lidé v noci navštívit muzea, galerie, technické památky, ale také radnice, uměleckou školu nebo sociálně prospěšné organizace v Ostravě. Dvacet osm ostravských institucí včera nabídlo volný vstup a prohlídky svého zázemí. Tématem letošního ročníku bylo cestování časem, a proto byl doprovodný program inspirován oslavami stoletého výročí vzniku Velké Ostravy. Organizátoři odhadují dvacet tisíc vstupů.

Ostravskou muzejní noc jsme v letošním roce poprvé zahájili na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Návštěvníci si z festivalu odnesli nejen spoustu zážitků, ale získali také širší povědomí o historii našeho města. "Přátelskou atmosféru jsme si užili také my, zaměstnanci zapojených organizací. Šťastní a spokojení návštěvníci jsou pro nás satisfakcí za celoroční práci. Navíc k nám často přicházejí lidé, kteří nejsou našimi pravidelnými diváky, a přesně to je cílem našeho festivalu. Během večera jsme zaregistrovali také návštěvníky z příhraničí. Jsem moc ráda, že festival přispívá k šíření povědomí o ostravské kultuře také v Polsku," uvedla Andrea Węglarzyová, koordinátorka festivalu.


Také linka B jezdila zprvu s chybným textem na panelu (15. června 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Dopravu během letošní Ostravské muzejní noci zajišťovaly pouze dvě autobusové linky A a B, které vypravil Dopravní podnik Ostrava. Oproti minulým ročníkům tak došlo k výraznému omezení, díky úpravě jednotlivých tras ale obsloužené území bylo přibližně shodné, jako právě v minulých ročnících. Obě jezdily od 16.30 do 0.30 hodin ve dvacetiminutovém intervalu a zajišťovaly spojení centra se vzdálenějšími institucemi. Nejdále byl například Depozitář historických vozidel Dopravního podniku Ostrava.

Páteřní linka A s kloubovými autobusy spojovala Náměstí Svatopluka Čecha s Muglinovskou, Stodolní a Elektrou a dále pokračovala přes Nádraží střed a Dolní Vítkovice zpět do centra, odkud pak prakticky bez zastavení spoje pokračovaly až k Dílnám DP Ostrava a od 18.00 do 24.00 hodin pak přímo do areálu depozitáře historických vozidel. Doplňkovou linkou byla linka B, která v trase z Mostu Miloše Sýkory kličkovala přes Husův Sad, Konzervatoř, Elektru a Stodolní zpět na Most Miloše Sýkory. Provoz jen mírně narušily výměny autobusů okolo 18.00 hodiny, protože v informačním systému byly nesprávně nahrané texty a na čelních panelech se tak zobrazoval text "Muzejní noci". 


Depozitář historických vozidel při odpoledním slunci (15. června 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Muzejní noc si ale užili jak děti, tak dospělí. Všichni vyráběli škrabošky a masky, čepice, kabelky, malovali na tašky, vyzkoušeli si různé výtvarné a fotografické techniky, hasili požár, zachraňovali lidské životy, jezdili v historických dopravních prostředcích, poznávali temná zákoutí zapojených organizací, skládali mozaiky, prohlíželi si Ostravu z radničních věží, účastnili se kvízů a nejrůznějších her. Na cestu do minulosti se vypravili prostřednictvím komentované procházky s Národním památkovým ústavem, u Radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a Nové radnice města Ostravy si užili prvorepublikovou atmosféru, módní přehlídky nebo výstavu veteránů.

Festival pravidelně navštěvují rodiny s dětmi, v pozdějších večerních hodinách ovšem nebylo výjimkou setkat se se skupinami dospělých, kteří se vyrazili kulturně vzdělávat a bavit. Veřejnost projevila největší zájem o program v Dílnách Dopravního podniku Ostrava a Galerii výtvarného umění v Ostravě. "Ke hranici dvou tisíc návštěvníků se přiblížilo také Ostravské muzeum a Střední umělecká škola, Ostrava. Tisícovku zájemců dále přivítaly PLATO Ostrava, Národní zemědělské muzeum Ostrava, Nová radnice města Ostravy a Radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz," uvedla Jana Malášek Šrubařová, koordinátorka festivalu. 


S některými vozidly bylo možné se i svézt po areálu (15. června 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Zajištění večerního programu a provozu během festivalu je pro zapojené instituce náročné. O to více si nadšení a zájem ze strany veřejnosti zaměstnanci zapojených organizací užívají. Letos se do festivalu nově zapojily ostravské studio České televize, Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA) a Bytové muzeum Jubilejní kolonie. Každou z institucí navštívilo během večera kolem tří set návštěvníků. Ostravská muzejní noc je součástí Dní Fajne rodiny, které přinášejí atraktivní program pro rodiny s dětmi, a celorepublikového Festivalu muzejních nocí, který organizuje Asociace muzeí a galerií ČR. Finančně festival podpořily statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Ostravská muzejní noc se poprvé uskutečnila v roce 2009, kdy se jí zúčastnilo 9 subjektů. Nejvíce institucí, a to hned 41, se zapojilo v roce 2018. Nejvíce vstupů, a to celkem 28576, bylo evidováno v roce 2017. Autobusové muzejní linky přepravují návštěvníky festivalu zdarma od roku 2010. Slavnostní zahájení před budovou Nové radnice města Ostravy se koná od roku 2013, letos poprvé se uskuteční na Masarykově náměstí. V roce 2020 se festival nekonal z důvodu koronavirové pandemie. Organizátory festivalu jsou Ostravské muzeum a Galerie výtvarného umění v Ostravě.


Autobusová linka A v Martinově (15. června 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!