Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Bouře vyvracela stromy, ostravská MHD stála

OSTRAVA - Bouřky, které se přehnaly ve středu večer přes Moravu a Slezsko, páchaly velké škody také Dopravnímu podniku Ostrava. Popadané stromy totiž hned strhávaly také trolejové vedení a komplikovaly dopravu.

Největší potíže nastaly mezi Mariánským náměstím a Náměstím Republiky a také u zastávky Palkovského, kde tramvaje stály hned několik hodin...


Následky středečních bouřek v Ostravě (19. června, Facebook)

Intenzivní bouřky s přívalovými dešti, které byly doprovázené silným větrem, v Ostravě vyvrátily desítky stromů. Řada z nich pak popadala přímo na trolejové vedení tramvají či trolejbusů, což značně zkomplikovalo městskou hromadnou dopravu. Přívalové deště například zaplavily podjezd v Hlučínské ulici mezi zastávkami Sad Boženy Němcové a Důl Odra, kde hladina vody v jeden moment dosahovala úrovně silnice po stranách ulice. Tramvajová linka číslo 8 byla odkloněna na Hlavní nádraží, autobusové linky musely vyčkat na zprůjezdnění silnice. 

Jeden ze stromů spadl například u zastávky Dům energetiky, kde strhl trolejové vedení. Na místě byla ihned zastavena tramvajová doprava, k místu se postupně sjelo 15 tramvají, které nemohly pokračovat dál. Problémy nastaly také u zastávky Palkovského, kde strom spadl na silnici v místě odstavných kolejí. Na místě se zastavil provoz linky číslo 7, kterou zhruba po hodině Dopravní podnik Ostrava odklonil. Stojící kolona tramvají totiž dosáhla k zastávce Hulvácká, kde začala brzdit provoz tramvajové linky číslo 17. 


Následky středečních bouřek v Ostravě (19. června, Facebook)

Komplikace nastaly také v trolejbusové dopravě, kde například vlivem zaplavení Bohumínské ulice došlo ke zpoždění několika linek. Na dalších místech pak došlo k popadání dalších stromů na trolejové vedení, takže na řadě míst byly v provozu buď jen parciální trolejbusy, a nebo byl provoz zcela zastaven. Zpoždění nebo úplné zastavení provozu se ve finálním součtu dotklo tramvajových linek číslo 4, 7, 8, 11 a 12, trolejbusů na linkách číslo 106 a 108 a autobusové linky číslo 54.

Zatímco zprvu se Dopravní podnik Ostrava zestručnil jen na omezení a zpoždění více než 60 minut, následně na sociálních sítích situaci upřesnil. "Spolu se složkami IZS se podílíme na odstraňování následků nebývale silné bouřky. S komplikacemi se potýkáme především na ulicích Hlučínská, Bohumínská, ale i dalších. V současné době evidujeme více než 10 neprůjezdných tras," uvedl dopravní podnik před 22.00 hodinou. "Předpokládáme, že cca během hodiny začne noční provoz dle jízdních řádů. Průjezdné trasy by měly být standardně obsluhovány a zastavené tramvajové a trolejbusové noční linky budeme nahrazovat NAD. Odstraňování škod odhadujeme na celou noc, avšak ranní výjezd předpokládáme standardní," upřesnil následně dopravní podnik.


Následky středečních bouřek v Ostravě (19. června, Facebook)

A bez komplikací se neobešlo ani ranní zahájení denního provozu. Popadané stromy ještě ráno odklízely na tramvajové trati podél Místecké ulice mezi zastávkami Moravská a Dolní Vítkovice. Ve stejné době pak pracovní čety pracovaly také mezi centrem Ostravy a Hranečníkem, kdy byly tramvajové linky 4, 10 a 12 odkloněny od Karoliny na Plynárny. Náhradní doprava jezdila v omezeném rozsahu. 

Komplikace ale nastaly i v železniční dopravě napříč Moravskoslezským krajem. Okolo 20.00 hodiny byl zastaven provoz na třech železničních tratích. Zaplavená trať na území Polska v blízkosti Glucholaz byla příčinou zastavení provozu na trati mezi Jindřichovem ve Slezsku a Jeseníkem, popadané stromy a porucha zabezpečovacího zařízení pak zastavila vlaky také mezi Bruntálem a Valšovem. Na seznam tratí, kde byl zastaven provoz, se od 20.27 hodin přidala také trať 321 mezi stanicemi Opava východ a Ostrava-Svinov, kde došlo k výpadku elektrické energie a provoz tady byl zcela zastaven. Krátce na to se přidala také trať mezi ostravskými nádražími střed a Kunčice, kde došlo k pádo stromu na trať. 

Čtěte také...
ČR: Bouřky brzdí provoz na tratích na Moravě a Slezsku (vydáno 19. června 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Následky středečních bouřek v Ostravě (19. června, Facebook)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!