Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ostravská MHD letos velkolepě oslaví 130 let

OSTRAVA - Spanilá jízda konvoje historických a moderních vozidel napříč městem, exkurze ve vozovnách, Den otevřeného depozitáře historických vozidel nebo tematická výstava. Tak vypadá letošní výročí MHD v Ostravě.

Při příležitosti 130. výročí provozu městské hromadné dopravy v Ostravě připravil zdejší dopravní podnik řadu akcí od května až do října...


Nablýskané tramvaje při jedné z akcí v Ostravě (3. září 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

"Těší nás, že Dopravní podnik Ostrava, jako dnešní představitel 130leté tradice provozovatelů MHD, připomene toto významné jubileum široké veřejnosti prostřednictvím řady akcí. Vrcholem oslav je již tradiční Den ostravských dopraváků, který připadne letos na 14. září. O týden dřív 7. září proběhne prezentace a následně spanilá jízda konvoje historických a moderních vozidel napříč městem. Pro účely oslav prošla historická vozidla rozsáhlou údržbou. Představujeme je tak v zaslouženém lesku," uvedl Daniel Morys, generální ředitel Dopravního podniku Ostrava.

Hlavní bod oslav, a to slavnostní jízda historických a moderních vozidel v konvoji, začne v Přívoze na Nádražní ulici, v úseku mezi ulicí Na Jirské a křižovatkou s Muglinovskou ulicí, tedy z místa, odkud v roce 1894 vyjížděly první parní tramvaje. Vozy budou jízdou kopírovat trasu blížící se té původní z konce 19. století. Provoz na první tramvajové dráze v Ostravě byl zahájen v srpnu 1894 jako třetí provoz MHD na našem území. Trasa pro první tramvaje, které poháněla pára, vedla z Přívozu přes Moravskou Ostravu do Vítkovic.


Nablýskané tramvaje při jedné z akcí v Ostravě (3. září 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

"Významného jubilea se Ostrava dočkala v době, kdy její systém městské dopravy patří k těm nejmodernějším v zemi. Prostřednictvím tyrkysově zbarvených vozidel a standardizované infrastruktury na zastávkách patří MHD rozhodně k symbolům města. Těší nás, že Ostravané mohou toto výročí oslavit prostřednictvím pestrého výběru akcí, kde si na své určitě přijdou ti nejmladší i pamětníci," doplnil pak náměstek primátora pro dopravu Břetislav Riger.

Součástí oslav, které Dopravní podnik Ostrava pořádá ve spolupráci s Kroužkem přátel MHD, bude také vydání památeční publikace, krátký filmový dokument, nebo komentované prohlídky po stopách zrušené tramvajové trati do Hrabové, Ščučí. Významné výročí se promítne i do dalších akcí pořádaných během roku, jako jsou Ostravská muzejní noc nebo letní hudební festivaly. Celý harmonogram akcí najdou zájemci na webu dopravního podniku. Webové stránky oslav lze zobrazit i přes QR kód, který je přímo na zastávkových označnících u jízdních řádů vedle loga oslav.

FOTO3<


Nablýskané tramvaje při jedné z akcí v Ostravě (3. září 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

/p>

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!