Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Bohumínské přednádraží čeká příjemná změna

BOHUMÍN - Zanedbanou plochu u východní části nádražní budovy v Bohumíně čeká výrazná proměna. Městu se po letech jednání Českými drahami podařilo dohodnout na jejím odkupu a následné zvelebení.

Nechalo si proto zpracovat architektonickou studii, díky níž získá prostor velice důstojný vzhled s odkazem na historii železnice i smysluplné využití...


Budoucí podoba části přednádražního prostoru (vizualizace, Jakub Šebesta)

Plocha o rozloze 776 metrů čtverečních bude sloužit k odpočinku a současně odkazovat na historii železnice, která dala v polovině 19. století vzniknout dnešnímu Novému Bohumínu. "Rekultivace pozemku poblíž ocelové lávky přes kolejiště naváže na předloňskou přestavbu přednádražního prostoru na moderní dopravní terminál. Architektonicky bude korespondovat s jednoduchým čistým vzhledem celého prostranství. Dominantou se stane renovované mechanické návěstidlo," uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Právě semafor, jak lidé návěstidlům lidově říkají, by mohlo město získat z depozitáře Železničního muzea Moravskoslezského. V přednádražním prostoru navíc přibudou také lavičky v podobě masivních bloků symbolizujících vlakovou dopravu a informační dotykový panel. Návrh počítá s využitím velkoformátové žulové dlažby a jednotným mobiliářem, prostor oživí stromořadí a plakety z leštěné mosazi, na kterých budou vyryta důležitá historická data související s dráhou.


Bohumínské nádraží na osm let starém snímku (13. července 2015, Vlčoun/Filip Vlček)

"Edukační prvky dají celému projektu přidanou hodnotu. Cestující zde budou moci pohodlně počkat na vlakový či autobusový spoj a současně se dozvědět zajímavosti o vzniku a rozvoji železnice. Bohumín je významným dopravním uzlem, základní myšlenkou se proto stane vyobrazení tři hlavních tratí, a to směrem na Vídeň, Krakov a Košice," doplnil Macura s tím, že do realizace by se radnice chtěla pustit v příštím roce. Výkup pozemku od Českých drah za 250 tisíc korun už schválili bohumínští zastupitelé, aktuálně se čeká na podpis kupní smlouvy.

Architektonickou studii chce město představit veřejnosti na Národním dni železnice, který se v Bohumíně uskuteční 23. září. "České dráhy očekávají návštěvnost okolo deseti tisíc lidí. Na organizaci této velkolepé akce se podílíme doprovodným programem. Při této příležitosti dáme vyrobit velkoformátové bannery s vizualizacemi, které nastíní budoucí podobu oddechového prostoru. Současně jednáme se Správou železnic, abychom tyto reklamní stojany mohli následně umístit ve vestibulu nádražní budovy," uzavřel Macura.


Přednádraží doplní lavičky v podobě vlaků i zajímavá data (vizualizace, Jakub Šebesta)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!