Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ostravská muzejní noc zpřístupnila i depozitář

OSTRAVA - Čtrnáctý ročník muzejní noci se uskutečnil také Ostravě. Partnerem akce byl opět Dopravní podnik Ostrava, který kromě zajištění bezplatné dopravy zpřístupnil také svůj depozitář historických vozidel v Martinově...

A právě tam si zájemci mohli do detailu prohlédnout nový historický kousek, a to nízkopodlažní trolejbus 21Tr, který byl den předtím vyřazen z provozu...


Autobus linky B na zastávce Konzervatoř (20. května 2023, Vlčoun/František Živnůstka)

Zahájení letošního ročníku se uskutečnilo v sobotu 20. května opět v 17.30 hodin před budovou Nové radnice na Prokešově náměstí. Tématem muzejní noci tentokrát byl udržitelný přístup k životu. Vyhneme se proto zbytečnému odpadu a ten provozní budeme přetvářet v rámci festivalových tvůrčích dílen na nové kvalitní produkty. Program zaměřený na recyklaci si připravily také nově zapojené instituce GDM contemporary, Galerie Díra nebo Futureum. Mezi nováčky se dále představila Ostrava Expat Centre, hravá galerie Dvorana a Galerie Fakulty umění.

Zvláštní bezplatnou dopravu zajistila čtveřice autobusových linek A, B, C a D. Centrální přestupní bod těchto linek byl v zastávce Konzervatoř, což po zrušení smyčky u Výstaviště a zrušení ideálního přestupního uzlu muzejních linek není úplně šťastná volba. Cestující zde musí přebíhat čtyřproudou komunikaci, což není zcela bezpečné. 


Kloubové autobusy jezdily jen na lince D (20. května 2023, Vlčoun/František Živnůstka)

Autobusová linka A vyjížděla z Konzervatoře a zajistila spojení s Krajským úřadem a Dolní oblastí Vítkovice. Linka B jezdila poměrně složitou trasou přes Husův sad, Most Miloše Sýkory a Stodolní po Nádražní ulici až na Náměstí Svatopluka Čecha, odkud se vracela zpět. Třetí linka C byla v provozu z Konzervatoře do Michálkovic, poslední linka D pak spojila Most Pionýrů a Konzervatoř s areálem Dílen Dopravního podniku Ostrava v Martinově. Kromě linky A, na které byl interval 40 minut, ostatní linky jezdily každých 20 minut. Všechny autobusové linky byly zajištěny nízkopodlažními autobusy. Linky byly v provozu zhruba od 16.30 hodin až do půlnoci, poslední ze spojů se do centra vrátil krátce před půl jednou ráno. 

Depozitář historických vozidel v Martinově pak nabídl nejen historická vozidla, ale i nejrůznější tematické předměty, které k MHD patří. Zájemci si mohli prohlédnout historické zastávkové označníky či vyzkoušet informační panely zobrazující číslo a směr linky. Zajímavé byly také komentované prohlídky a velmi oblíbené pak byly projížďky historickými vozidly po areálu. Kdo se však těšil například na trolejbus 14Tr, byl asi zklamaný. Ten se nočních okružních jízd nezúčastnil. 


Pohled na historická vozidla před okružní jízdou (20. května 2023, Vlčoun/František Živnůstka)

Kdo ale již v pátek 19. května nestihl závěrečnou rozlučku s trolejbusy typu 21Tr, které byly z důvodu pokračující modernizace vozového parku naposledy nasazeny do provozu, mohl se s muzejním kouskem do detailu seznámit právě při Ostravské muzejní noci. V areálu byl, trošku v ústraní, odstaven trolejbus ev.č. 3315, který je nejnovějším přírůstkem v depozitáři historických vozidel. První nízkopodlažní trolejbus typu 21Tr byl do Ostravy dodán v roce 1997. Právě Ostrava byla jedním z několika českých trolejbusových provozů, kde trolejbusy tohoto typu jezdily. Až do roku 2002 bylo do moravskoslezské metropole dodáno hned 15 trolejbusů, které jezdily pod evidenčními čísly 3301 až 3315.

Čtěte také...
- Trolejbusy Škoda 21Tr se rozloučí s Ostravou (vydáno 18. května 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Dnes již historický trolejbus 21Tr ev.č. 3315(20. května 2023, Vlčoun/František Živnůstka)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!